Βερολίνο: Τι μπορείς να κάνεις σε μία επίσκεψή σου στην τρίτη δημοφιλέστερη πόλη της Ευρώπης
TRAVEL

Βερολίνο: Τι μπορείς να κάνεις σε μία επίσκεψή σου στην τρίτη δημοφιλέστερη πόλη της Ευρώπης

Το Βερολίνο είναι ο τρίτος πιο δημοφιλής ευρωπαϊκός προορισμός μετά το Λονδίνο και το Παρίσι.

Πρόκειται για μία ισχυρή τουριστική αγορά, στην οποία ο αριθμός των διανυκτερεύσεων προ πανδημίας μόνο στα ξενοδοχεία, ξεπερνούσε τα 34 εκατομμύρια (2019). Την ίδια ώρα, οι επισκέπτες του άγγιζαν τα 14 εκατομμύρια σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των ξενοδόχων, ενώ υπολογίζεται ότι οι επισκέπτες στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης έφταναν τα 8 εκατ. και άλλοι 10 εκατ. επισκέπτες αφορούσαν στην κατηγορία VFR (Visiting Friends and Relatives), δηλαδή σε επισκέψεις σε φίλους και συγγενείς, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο CEO του Visit Berlin Μπούρκχαρντ Κίκερ αναφερόμενος πάντα στο 2019.

Η πρωτεύουσα της Γερμανίας -όπως δείχνουν και οι αριθμοί- προσφέρει πολλές επιλογές στους ταξιδιώτες, καθώς και μία πολύ ξεχωριστή, δική της ατμόσφαιρα, την οποία σίγουρα αξίζει να ανακαλύψεις.

Το Βερολίνο στην post covid εποχή

Σήμερα και έχοντας υποστεί κατά το 2020 μείωση της τάξεως του 64% αναφορικά με τον αριθμό των διανυκτερεύσεων, το Βερολίνο επανέρχεται και καλωσορίζει ταξιδιώτες από όλον τον κόσμο, καθώς το 70% των επισκεπτών του την περσινή χρονιά, προήλθε από το εσωτερικό της χώρας.

Ωστόσο, από τον Ιούνιο που σημειώθηκε το άνοιγμα του τουρισμού, η πόλη σταδιακά επανακτά μέρος των τουριστών της, αλλά εκείνο που θέλει να αναδείξει είναι η ζωντάνια της. Μια πόλη γεμάτη κέφι, φιλική, ανοιχτή στη διαφορετικότητα, πλούσια σε πολιτιστικά δρώμενα, σε επιλογές διασκέδασης και ιστορία. Αυτό είναι το Βερολίνο, αναφέρει ο κ. Κίκερ, «ένας προορισμός όπου δεν αντιμετωπίζουμε τον κόσμο που έρχεται ως τουρίστες αλλά ως επισκέπτες και φίλους».

Ο πολιτισμός, τα θέατρα, η διασκέδαση, τα εστιατόρια, τα μπαρ, τα club και γενικότερα η κοινωνική ζωή ήταν αυτό που στερήθηκε περισσότερο ο κόσμος κατά τη διάρκεια των lockdown. Το Βερολίνο όμως, τα έχει όλα αυτά και είναι πλέον ξανά ανοιχτό για τον κόσμο: 150 θέατρα και σκηνές, 175 μουσεία, τρεις όπερες, πληθώρα μαγαζιών διασκέδασης και εστίασης. Και αυτό είναι που θέλει να αναδείξει ο Οργανισμός Τουρισμού του Βερολίνου, ότι δηλαδή είναι μια πόλη με ζωή.

Η σχέση των Ελλήνων με το Βερολίνο

Οι περισσότεροι ταξιδιώτες του εξωτερικού που επιλέγουν το Βερολίνο προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ, ωστόσο, το Visit Berlin κάνει άνοιγμα και στην Ελλάδα με στοχευμένες κινήσεις προβολής και ταξίδια εξοικείωσης αλλά οι λόγοι δεν είναι κυρίως οικονομικοί, όπως εξηγεί ο κ. Κίκερ. «Εκείνο που μετράει για εμάς είναι το “πνεύμα” του Βερολίνου και σε αυτό ταιριάζουν οι Έλληνες. Θέλουμε τους Έλληνες γιατί μας αρέσουν ως λαός, ως ιδιοσυγκρασία και κουλτούρα και εκτιμώ ότι κι εκείνοι όταν γνωρίσουν το Βερολίνο, θα το νιώσουν ως μια πόλη φιλόξενη και κοντά στον δική τους νοοτροπία», σημειώνει.

Δέκα εμπειρίες που δεν πρέπει να χάσεις

Αναμφίβολα, σε πάρα πολλά κείμενα και ταξιδιωτικούς οδηγούς θα βρεις πανεύκολα τα must visit μέρη και τα διάσημα αξιοθέατα της πόλης, ωστόσο, παρακάτω θα μάθεις δέκα πράγματα που οφείλεις να κάνεις, όταν με το καλό βρεθείς στο Βερολίνο και τα οποία, δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστά:

  • Να χαλαρώσεις στο Tiergagarden
  • Ναφας avocado toast στο Le Bon
  • Να κάνεις μια ιδιαίτερη βόλτα με το WELT ballon
  • Να πας στο TV Tower και να δεις την πόλη από ψηλά
  • Ναφας brunch στο Father Carpenter
  • Να περπατήσεις στην Dead Chicken Alley
  • Να πας στο Barcomi's deli για το καλύτερο cheesecake
  • Να κάνεις μια σοκολατένια βόλτα στο Rausch Schokoladenhaus
  • Να πας σε καραόκε πάρτι στο Μάουερπαρ
  • Να κάνεις μια ιστορική βόλτα στην Karl Marx Allee

Για εσένα, λοιπόν, που σκοπεύεις να επισκεφτείς το Βερολίνο σύντομα, αυτά είναι μερικά πράγματα που αξίζεις να κάνεις, για να γνωρίσεις και να χαρείς την πόλη, όπως οι ντόπιοι.