TRAVEL

Μυτιλήνη: Το ανεξερεύνητο διαμάντι του Βορείου Αιγαίου

Μυτιλήνη: Το ανεξερεύνητο διαμάντι του Βορείου Αιγαίου
Eurokinissi

Μυτιλήνη: Στα ύψη ο τουρισμός στο νησί που αγάπησε ο Οδυσσέας Ελύτης

Την θέση που της αξίζει στον τουριστικό χάρτη της χώρας φιλοδοξεί να κατακτήσει η Μυτιλήνη, κυρίως στο μέτωπο της προβολής των κρυμμένων και ανεξερεύνητων μυστικών που διαθέτει το νησί που αγάπησε ο Οδυσσέας Ελύτης και ενέπνευσε σπουδαίους ζωγράφους, ποιητές και συγγραφείς.

Διανύοντας μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία από το μεταναστευτικό, τον κορονοϊό μέχρι και τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Μυτιλήνη το τρίτο μεγαλύτερο νησί της χώρας, μετά την Εύβοια και την Κρήτη, στοχεύει να προβάλλει προς τα έξω αυτό που πρωτίστως είναι το νησί, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιδήμαρχος τουρισμού της δυτικής Λέσβου Αφροδίτη Βατή, με αφορμή πρόσφατο ταξίδι εξοικείωσης που διοργάνωσε ο δήμος σε δημοσιογράφους.

Με όχημα το φυσικό κάλλος του νησιού, που το 2012 αναγνωρίστηκε από την Unesco ως ένα απέραντο γεωπάρκο η Μυτιλήνη καλεί τον επισκέπτη να ταξιδέψει στην στην απέραντη ιστορία, τον πολιτισμό και τη μοναδική και παρθένα φύση της, υπογραμμίζει η κυρία Βατή. Από τους υγροτόπους που μελετούσε κάποτε ο Αριστοτέλης και δημιούργησε τα θεμέλια της βιολογίας και της επιστημονικής μεθοδολογίας, στον απέραντο ελαιώνα των 11 εκατομμυρίων ελαιοδένδρων, μέχρι το μοναδικό απολιθωμένο δάσος που δεσπόζει στο δυτικό τμήμα της Μυτιλήνης, ηλικίας άνω των 20 εκατομμυρίων ετών.

Για την τρέχουσα τουριστική χρονιά η Μυτιλήνη ξεκίνησε καλύτερα από τις προηγούμενες χρονιές, όπως τονίζουν φορείς του νησιού υπενθυμίζοντας ότι τα προηγούμενα χρόνια οι τουριστικές ροές στο νησί ήταν ελάχιστες.

Σε κάθε περίπτωση το 2023 ανέτειλε με αισιοδοξία για τον τουρισμό στη Μυτιλήνη, σημειώνει η κυρία Βατή και κάνει λόγω για υψηλές πληρότητες ειδικά την περίοδο Ιουλίου και Αυγούστου. Μάλιστα όλες οι δράσεις του δήμου συντείνουν στον στόχο της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου.

Προς επίρρωση των παραπάνω η Μυτιλήνη ποντάρει στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού αλλά και στα νέα προϊόντα που πλαισιώνουν το τουριστικό χαρτοφυλάκιο του νησιού.

Ο υγρότοπος της Καλλονής είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα εναλλακτικής μορφή τουρισμού. Ο υγρότοπος της Καλλονής θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ευρώπης με περίπου 1500 είδη φυτών, συμπεριλαμβανομένων ορχιδεών και 311 είδη πουλιών που έχουν καταγραφεί στην περιοχή. Εκεί δεκάδες επισκέπτες καθημερινά παρατηρούν τα υδρόβια πουλιά που κατακλύζουν την περιοχή.

Την ίδια στιγμή η επίσκεψη στο Σιγρί είναι ένας από τους κύριους λόγους που πρέπει να επισκεφθεί κανείς τη Μυτιλήνη καθώς εκεί βρίσκεται το Απολιθωμένο Δάσος. Αυτό το φυσικό μνημείο είναι μοναδικό καθώς υπάρχουν μόνο δύο απολιθωμένα δάση σε ολόκληρο τον κόσμο, με το δεύτερο να βρίσκεται στην Αριζόνα των ΗΠΑ! Πριν από 20.000.000 χρόνια, υπήρχαν ενεργά ηφαίστεια στη Μυτιλήνη. Οι εκρήξεις αυτών των ηφαιστείων δημιούργησαν το Απολιθωμένο Δάσος στο Σίγρι.

Με το βλέμμα στραμμένο στις νέες μορφές τουρισμού, η Μυτιλήνη ποντάρει στην ευεξία που μπορούν να προσφέρουν οι ιαματικέ πηγές. Μάλιστα οι πηγές οι Θερμές Πηγές Πολιχνίτου είναι από τις θερμότερες στην Ευρώπη, χλωριονατριούχες και με θερμοκρασία να κυμαίνεται μεταξύ 62ο C και 86ο C και βρίσκονται 1χλμ. νοτιοανατολικά της κωμόπολης Πολιχνίτου. Οι θερμές πηγές Πολιχνίτου βρίσκονται στη φάση αναβίωσης και πρόκειται να λειτουργήσουν μέσα στο καλοκαίρι του 2023, όπως τονίστηκε.