καταρρακτης δάσος
Πηγή: Pixabay
TRAVEL

Λατινική Αμερική: Από τη «Μύτη του Διαβόλου» στον τελευταίο «παράδεισο» της Γης

Ένα ξεχωριστό ταξίδι σε τρεις μικρές χώρες της Λατινικής Αμερικής που θα μας γεμίσει αξέχαστες εμπειρίες. 

Ένας καινούριος, άγνωστος αλλά και υπέροχος κόσμος, μοιάζει ακόμα και σήμερα ο κόσμος της Λατινικής Αμερικής, μερικούς αιώνες μετά τους πρώτους Ευρωπαίους εξερευνητές που έφτασαν εκεί. Μπορεί η Βραζιλία, η Αργεντινή και η Χιλή να κυριαρχούν στην ήπειρο αυτή – εδαφικά και πληθυσμιακά – όμως, κάθε της γωνιά έχει αξεπέραστες φυσικές και πολιτισμικές ομορφιές που αξίζει να γνωρίσουμε.

Αν αναζητάμε λοιπόν ένα πραγματικά ξεχωριστό ταξίδι ζωής, που θα μας γεμίσει αξέχαστες εμπειρίες και θα μας φέρει σε επαφή με πραγματικά διαφορετική νοοτροπία, αντίληψη της ζωής και κοσμοθεωρία, αξίζει να επισκεφθούμε το Εκουαδόρ, την Ουρουγουάη και το ακόμα πιο εξωτικό Σουρινάμ.

Εκουαδόρ: Ταξίδι στην άγρια φύση, το δάσος του Αμαζονίου και τα τιρκουάζ νερά των Γκαλαπάγκος

Το Εκουαδόρ, που λέγεται και Ισημερινός, βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Λατινικής Αμερικής και όπως είναι ευνόητο, πάνω στη «γραμμή» του Ισημερινού της Γης.

Εκουαδόρ
ΕκουαδόρPexels

Υπερμεγέθεις θαλάσσιες χελώνες, κορμοράνοι, πελεκάνοι, θαλασσοπούλια που δεν συναντά κανείς αλλού στη Γη, είναι ελάχιστα μόνο από τα είδη βιοποικιλότητας που βλέπουμε στο Εκουαδόρ.

Φυσικά, στη χώρα κυριαρχεί το δάσος του Αμαζονίου, όπου εκτός από τα δεκάδες είδη ζώων και φυτών ζουν σχεδόν 250 κοινότητες ιθαγενών, που διατηρούν ανέπαφο τον πολιτισμό τους, την κουλτούρα τους και τα έθιμά τους.

Εκουαδόρ
Εκουαδόρpexels

Η Cuenca, στα νότια της χώρας, είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO με πολύ ιδιαίτερη ταυτότητα, ενώ μια μοναδική εμπειρία είναι το ταξίδι με τον τρένο στην Ελ Ναρίς ντελ Ντιάμπλο, τη «Μύτη του Διαβόλου», ένα απόκρημνο πέρασμα που ανεβάζει την αδρεναλίνη στα ύψη! Το ηφαίστειο Κοταπάξι, που είναι ενεργό και καλυμμένο από χιόνια όλο τον χρόνο, το Σημείο μηδέν, δηλαδή το σημείο του πλανήτη με γεωγραφικό πλάτος 00 0’ 0’’ όπου μπορούμε να φωτογραφηθούμε με… το ένα πόδι βόρειο ημισφαίριο της Γης και με το άλλο πόδι στο νότιο και το Κίτο, στην καρδιά των Άνδεων, με την πανέμορφη παλιά πόλη που επίσης ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, ολοκληρώνουν μία απίστευτη εμπειρία ζωής.

Ουρουγουάη: Ποδοσφαιρική καρδιά με ομορφιές και κορυφαίες πολιτιστικές αξίες

Προχωρώντας νότια, «στρυμωγμένη» ανάμεσα στη Βραζιλία και την Αργεντινή, συναντάμε την Ουρουγουάη, μια από τις πιο μικρές χώρες της Λατινικής Αμερικής. Περίπου ο μισός πληθυσμός της χώρας ζει στην πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη, το Μοντεβιδέο, ενώ συνολικά κατοικείται από περίπου τρία εκατομμύρια ανθρώπους.

Ουρουγουάη
Ουρουγουάη

Ουσιαστική ισότητα, χαμηλά ποσοστά φτώχειας και διαφθοράς, μεγάλη εμπιστοσύνη στους θεσμούς και τα υψηλά ποσοστά αλφαβητισμού των πολιτών της, σε συνδυασμό με τη δημοκρατική παράδοση και το ασφαλές τραπεζικό σύστημα, κάνουν πολλούς να την αποκαλούν «Ελβετία» της Λατινικής Αμερικής.

Μοντεβιδέο
Μοντεβιδέο

Οι παραλίες της Ουρουγουάης είναι παγκοσμίου φήμης: Playa Mansa, Playa Brava, Cabo Polonio, Punta del Diablo συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον, όπως και τα νησάκια Isla Gorriti και Isla de Lobos, όπου μπορεί να δούμε και θαλάσσιους ελέφαντες! Το Μοντεβιδέο, είναι ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Λατινικής Αμερικής. Τα αποικιακά κτήρια, ο ποταμός, οι κήποι και το πράσινο παντού, εκκλησίες, μουσεία και θέατρα δίνουν ένα πολύ ξεχωριστό χαρακτήρα στην πόλη που τη νύχτα πλημμυρίζει με ήχους tango και καντόμπε.

Η Πούντα ντελ Έστε με τον Φάρο της και η Κολόνια Ντελ Σακραμέντο με τα πλακόστρωτα δρομάκια που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO συμπληρώνουν μοναδικά ένα ταξίδι που πραγματικά μας οδηγεί σε έναν υπέροχο κόσμο!

Πούντα ντελ Έστε
Πούντα ντελ ΈστεPexels

Σουρινάμ: Στον τελευταίο «παράδεισο» της Γης

Το Σουρινάμ, η πρώην ολλανδική Γουινέα, αποτελεί έναν από τους πιο ανέγγιχτους από την πρόοδο και την τεχνολογία, τόπους του πλανήτη μας. Ένα ταξίδι εκεί αρκεί για να αισθανθούμε όχι μόνο πως ταξιδεύουμε στον χρόνο, μα πως έχουμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά έναν ξεχωριστό πολιτισμό που ανθεί σε αρμονία με τη φύση. Το Σουρινάμ απέκτησε την ανεξαρτησία του μόλις το 1975 και πρωτεύουσά του είναι το Παραμαρίμπο, που από το 2002 βρίσκεται στη λίστα της UNESCO με τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σουρινάμ
Τα αποικιακά αριστουργήματα του Σουρινάμ στέκουν σήμερα ως μνημείαPexels

Τα αποικιακά αριστουργήματα της πόλης στέκουν σήμερα ως μνημεία: Ο καθεδρικός ναός, το λιμάνι, η πορτογαλική σεφαρδική συναγωγή της εβραϊκής κοινότητας και τα αρχαιολογικά μνημεία, κάνουν τον περίπατο στην πόλη πραγματική πολιτισμική εμπειρία.

Σουρινάμ
ΣουρινάμPixabay

Το Σουρινάμ όμως φημίζεται για την παρθένα φύση του και η επίσκεψη στο Εθνικό Πάρκο Μπράουνσμπεργκ επιβάλλεται. Πρόκειται για μια έκταση 60 τετραγωνικών χλμ., παρθένου τροπικού δάσους, με δεκάδες μονοπάτια του πάρκου, μαγευτική θέα στη γειτονική λίμνη, ειδυλλιακούς καταρράκτες και φυσικά, αμέτρητα είδη χλωρίδας και πανίδας – είναι βέβαιο πως θα μπορέσουμε να δούμε από κοντά μαϊμούδες και εξωτικά πουλιά!

Διαβάστε επίσης

Ισπανία: 5 «άχαστα» μέρη για να τη γνωρίσεις πραγματικά

Από την «Ιερουσαλήμ του βορρά» στο μεσαιωνικό Ταλίν: Oι 5 πιο άγνωστες πρωτεύουσες της Ευρώπης

Ταξίδι ζωής στις ΗΠΑ: Από το «Μεγάλο Μήλο» και τη λάμψη του Χόλιγουντ στο «αμαρτωλό» Λας Βέγκας

Περιπέτεια και μπάτζετ - Οι 6 τάσεις στα φθινοπωρινά ταξίδια του 2023

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ