TRAVEL

Χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων: Ένας από τους μεγαλύτερους αναπτυξιακούς πόλους της Δυτικής Ελλάδας

Χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων: Ένας από τους μεγαλύτερους αναπτυξιακούς πόλους της Δυτικής Ελλάδας

Οι επενδύσεις και οι δράσεις στο χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων ισχυροποιούν έναν από τους μεγαλύτερους αναπτυξιακούς πόλους της Δυτικής Ελλάδας

Οι επενδύσεις που υλοποιούνται στο χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων, αλλά και οι δράσεις που προγραμματίζονται καθιστούν ακόμα πιο δυναμικό έναν από τους μεγαλύτερους αναπτυξιακούς πόλους της Δυτικής Ελλάδας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο διευθυντής του χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων Αλέξης Άγριος, «μέχρι τώρα έχει ήδη υλοποιηθεί το 50% των έργων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων, που είναι συνολικού ύψους 22.630.000 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο 50% αναμένεται να υλοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της φετινής λειτουργίας».

Παράλληλα, όπως λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Αλέξης Άγριος, «στο πλαίσιο των συνολικών επενδύσεων που πραγματοποιούνται, ετοιμάζουμε φάκελο, ώστε να ενταχθούμε σε πρόγραμμα που έχει βγει από το Ταμείο Ανάκαμψης για όλα τα χιονοδρομικά κέντρα».

Όπως προσθέτει, «το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο είναι πολύ ελπιδοφόρο για τη χιονοδρομία στη χώρα, αφορά την ενίσχυση του χιονοδρομικού κέντρου με το χρηματικό ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ για την υλοποίηση επενδύσεων».

Μιλώντας για τη φετινή λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου των Καλαβρύτων, το οποίο είναι δημοτική επιχείρηση ο Αλέξης Άγριος λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: «Το χιονοδρομικό κέντρο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στις 16 Δεκεμβρίου, όπου θα είναι και η πρώτη μέρα λειτουργίας του νέου αναβατήρα που εγκαταστήσαμε φέτος.

Ανεξαρτήτως λοιπόν των καιρικών συνθηκών, αν έχουμε μέχρι τότε χιονοπτώσεις θα ανοίξουμε και για χιονοδρομία, ενώ αν δεν έχουμε χιονοπτώσεις, τότε θα ξεκινήσουμε με τον νέο αναβατήρα "Αχιλλέα" για βόλτα, αλλά και το σαλέ σε λειτουργία».

Σχετικά με τις επενδύσεις που υλοποιούνται, ο διευθυντής του χιονοδρομικού αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «έχει ήδη ολοκληρωθεί το 50% της συνολικής επένδυσης της αναβάθμισης των εγκαταστάσεων τού χιονοδρομικού» και προσθέτει: «Συγκεκριμένα, είναι έτοιμος ο αναβατήρας, "Αχιλλέας", που έχει μετατραπεί από τριπλό καρεκλάκι σε δεκαπλή καμπίνα, έχει ολοκληρωθεί ο νέος υποσταθμός του χιονοδρομικού, ο οποίος είναι η "καρδιά" όλων των εγκαταστάσεων, αφού από εκεί ξεκινά όλη η ισχύς των αναβατήρων και των εγκαταστάσεων. Επίσης, έχει ολοκληρωθεί το σύστημα ηλεκτρονικής έκδοσης εισιτηρίων και ως εκ τούτου οι επισκέπτες μπορούν να τα εκδίδουν online, χωρίς να είναι αναγκασμένοι να περιμένουν στην ουρά, αφού πλέον θα μπορούν να πηγαίνουν απευθείας στον αναβατήρα για να κάνουν σκι και snowboard».

Παράλληλα, συνεχίζει, «έχουν γίνει και κάποιες προπαρασκευαστικές εργασίες, δηλαδή γεωλογικές μελέτες, οδεύσεις καλωδίων για το ηλεκτρικό ρεύμα και τις οπτικές ίνες, καθώς και όλα όσα απαιτούνται για το σύνολο της επένδυσης, πράγμα που σημαίνει ότι με το που θα τελείωσε η σεζόν θα είμαστε έτοιμοι για να ξεκινήσουμε την νέα επένδυση, δηλαδή το υπόλοιπο 50%».

Σχετικά με το υπόλοιπο 50% της επένδυσης, ο Αλέξης Άγριος αναφέρει ότι «το συγκεκριμένο ποσοστό αφορά τον αναβατήρα, "Στύγα", ο οποίος θα μετατραπεί από διπλή καρέκλα σε εξαπλή καρέκλα και παράλληλα θα υλοποιηθεί η αναπαλαίωση του πέτρινου κτιρίου στη Βαθειά Λάκκα που βρίσκεται στην μέση του χιονοδρομικού και θα λειτουργήσει ως εστιατόριο».

Ακόμη, συμπληρώνει «έχουμε και την ολοκλήρωση όλων των υπολοίπων έργων, με διαμορφώσεις χώρων εξόδων και αφετηριών, χιονοφράκτες κά».

Όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες, ο Αλέξης Άγριος λέει ότι «είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο το γεγονός ότι έχουν ξεκινήσει οι χιονοπτώσεις, αφού αναπτερώνουν το ηθικό του κόσμου που μας επισκέπτεται, διότι μπορεί δει και να παίξει χιόνι, αλλά και να περιηγηθεί στις εγκαταστάσεις».

Όμως, όπως σημειώνει, «κάθε χρονιά οι χιονοπτώσεις έρχονται σε διαφορετική χρονική περίοδο» και συνεχίζει: «Για παράδειγμα, πέρυσι είχαν αργήσει πάρα πολύ, ενώ πρόπερσι είχαμε την καλύτερη χρονιά από πλευράς χιονοπτώσεων, οπότε νομίζω ότι πρέπει να περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί ο καιρός, αλλά ελπίζω ότι τη φετινή χρονιά θα πάνε όλα καλά».

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο λειτουργίας του χιονοδρομικού κέντρου, ο Αλέξης Άγριος λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι προγραμματίζονται μία σειρά από μεγάλα αθλητικά γεγονότα και πλούσιες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, αναφέροντας τα εξής: «Το ημερολόγιο των δράσεων και των εκδηλώσεων είναι γεμάτο. Φέτος θα πραγματοποιηθούν μεγάλα αθλητικά γεγονότα και θα έχουμε πολλά μουσικά δρώμενα, οπότε νομίζω ότι θα καταφέρουμε σε μεγάλο βαθμό να κρατήσουμε αμείωτο το ενδιαφέρον των επισκεπτών τόσο κάθε Σαββατοκύριακο όσο και τις υπόλοιπες ημέρες, αλλά βέβαια και τις ημέρες των αργιών».

Οι δράσεις και οι εκδηλώσεις αναμένεται να ανακοινωθούν επισήμως το επόμενο χρονικό διάστημα, αλλά όπως αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο διευθυντής του χιονοδρομικού, «αυτό που μπορώ να πω είναι ότι θα έχουμε πάρα πολλά ενδιαφέροντα πράγματα που ετοιμάζουμε, δηλαδή θα υπάρχουν διάφοροι αγώνες freestyle snowboard και σκι, θα υπάρχει ένας αγώνας από μία μεγάλη εταιρεία, ενώ θα γίνει ένας διεθνής αγώνας freeride».

Όσον αφορά τις μουσικές εκδηλώσεις ο Αλέξης Άγριος λέει ότι «συνήθως λειτουργούμε με διάφορα δρώμενα, δηλαδή, είτε με Djs, είτε με ονόματα του χώρου, ενώ οργανώνουμε τις ημέρες των γιορτών μία βραδιά στο σαλέ με γνωστούς καλλιτέχνες και πιάνο και παράλληλα ετοιμάζουμε και άλλες ωραίες εκδηλώσεις».