TRAVEL

Ανδρίτσαινα: Το χωριό της Πελοποννήσου που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση

Ανδρίτσαινα: Το χωριό της Πελοποννήσου που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση
exploringgreece.tv

Το χωριό έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός με την αρχιτεκτονική του να το κάνει πολύ γραφικό ενώ ξεχωρίζει για τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε αφενός στα Ορλωφικά αφετέρου κατά την Ελληνική Επανάσταση

Η Ανδρίτσαινα βρίσκεται στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στην Ηλεία, κοντά στα σύνορα με τους νομούς Αρκαδίας και Μεσσηνίας. Πρόκειται για ένα ιστορικό κεφαλοχώρι, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση, ενώ αποτελεί ιδανικό προορισμό εάν θέλει κανείς να ξεκουραστεί και αν περάσει μερικές μέρες κοντά στη φύση.

Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός, με την αρχιτεκτονική του να το κάνει παράλληλα πολύ γραφικό και ξεχωρίζει για τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε αφενός στα Ορλωφικά, αφετέρου κατά την Ελληνική Επανάσταση.

Σύμφωνα με το exploringgreece.tv το 1826, μάλιστα, η πόλη καταστράφηκε από τα στρατεύματα του Ιμπραήμ. Η πέτρινη πολιτεία της Ανδρίτσαινας επηρεάστηκε πολύ όσον αφορά την εξέλιξή της από την οικογένεια Ανδριανόπουλου. Οι Ανδριτσάνοι της διασποράς, επιπλέον, βοήθησαν στην προετοιμασία της επανάστασης του 1821 με κάθε μέσο και από όπου βρισκόταν ο καθένας. Όλοι οι κάτοικοι πατριώτες της ευρύτερης περιοχής στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ανδρίτσαινα, αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον Τούρκικο ζυγό.

Ιστορική είναι η μάχη των Στενών του Αγ. Αθανασίου όπου μαζί με Μανιάτες, Γορτύνιους και άλλους Έλληνες και αρχηγό τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη σημείωσαν σπουδαία και πολύ σημαντική νίκη έναντι των Τούρκων Φαναριτών στις 27 του Μάρτη του 1821.

Τα επόμενα χρόνια, μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους η πόλη της Ανδρίτσαινας γνώρισε πληθυσμιακή έκρηξη με αποτέλεσμα το 1875 να αρχίσει η ανέγερση του Διδακτηρίου της Ανδρίτσαινας και το σχολικό έτος 1889-1890 να ξεκινήσει τη λειτουργία του το Γυμνάσιο Ανδρίτσαινας που αποτέλεσε ένα από τα πρώτα Γυμνάσια της Ελλάδας.

Αν βρεθείς σήμερα στην Ανδρίτσαινα θα έχεις την ευκαιρία να περπατήσεις στα γραφικά στενά ενός πέτρινου χωριού με κτήρια που αποτελούν δημιουργήματα μαστόρων από κάθε γωνιά της Ελλάδας και ιδιαίτερα της Ηπείρου που είναι γνωστή για τους μάστορες της πέτρας. Εκτός από τα πέτρινα κτήρια και την αρχιτεκτονική, η Ανδρίτσαινα έχει την τύχη να βρίσκεται μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον με πλούσια βλάστηση.