TRAVEL

Ζάζαρη: Η άγνωστη λίμνη - καθρέφτης στη Φλώρινα

Ζάζαρη: Η άγνωστη λίμνη - καθρέφτης στη Φλώρινα

Ένα μαγικό αξιοθέατο της φύσης στη Φλώρινα

Οι λίμνες στην Ελλάδα σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν βασικά αξιοθέατα ταξιδιωτικών προορισμών, όπως για παράδειγμα η λίμνη Ιωαννίνων, ή η λίμνη της Καστοριάς, που είναι λίμνες πόλεων που αποτελούν αντικείμενο θαυμασμού εκατοντάδων τουριστών, όπως και η λίμνη Δόα, που ανήκει σε εκείνες που έλκουν τους φυσιολάτρες και όσους θέλουν πιο χαλαρές στιγμές ηρεμίας σε μικρά χωριά ή κωμοπόλεις.

Παράλληλα υπάρχουν και άγνωστες λίμνες που έχουν τη δική τους ξεχωριστή ομορφιά και αξίζει να τις γνωρίσεις, με μία από αυτές να είναι και η λίμνη Ζάζαρη στη δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα στη Φλώρινα, μία άγνωστη αλλά μεγάλης ομορφιάς λίμνη. Ένα ανέγγιχτο κόσμημα της περιοχής που γοητεύει όποιον βρεθεί εκεί τυχαία ή ηθελημένα.

Η λίμνη Ζάζαρη σύμφωνα με το exploringgreece.tv είναι μια ειδυλλιακή λίμνη σε ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο στη Φλώρινα. Οι ντόπιοι συνηθίζουν να την αποκαλούν και λίμνη Αγίων Θεοδώρων ενώ είναι περισσότερο γνωστή ούτως ή άλλως σε όσους ζουν κοντά και όχι σε ταξιδιώτες. Η μικρή αυτή λίμνη που μοιάζει με καθρέφτης βρίσκεται στα νότια του νομού Φλωρίνης και αποτελεί την πιο άγνωστη από τις υπόλοιπες λίμνες του νομού, δηλαδή τη Βεγορίτιδα, τη Χειμαδίτιδα και των Πετρών.

Είναι μία από τις λίμνες της υδρολογικής λεκάνης που σχηματίζεται ανάμεσα στα όρη Βέρνο, Βόρας, Άσκιο και Βέρμιο, έχει έκταση περίπου δύο τετραγωνικά χιλιόμετρα και βρίσκεται σε υψόμετρο 602 μέτρων με μέσο βάθος τα 4,6 μέτρα. Τροφοδοτείται από το μικρό ποτάμι του Σκλήθρου που πηγάζει από το Βέρνο και μαζί με τη γειτονική της λίμνη, Χειμαδίτιδα ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000.

Ιδανικές εποχές για να επισκεφθεί κανείς τη Ζάζαρη είναι η άνοιξη, το καλοκαίρι και οι αρχές φθινοπώρου καθώς το χειμώνα πολύ συχνά παγώνουν τα νερά της.