Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
TRAVEL

Ερμούπολη: Η πολύχρωμη αρχοντορεμπέτισα κυρά - πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Newsbomb

Η Σύρος είναι το μεγαλύτερο σε πληθυσμό νησί των Κυκλάδων και στο παρελθόν γνώρισε εντυπωσιακή πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη.

Η Σύρος είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά νησιά των Κυκλάδων, με ένδοξη ιστορία και μοναδικά αξιοθέατα. Ξεχωρίζει για την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, την εκπληκτική αρχιτεκτονική, τις υπέροχες ακτές και τα παραδοσιακά προϊόντα.

Η Σύρος είναι το μεγαλύτερο σε πληθυσμό νησί των Κυκλάδων και στο παρελθόν γνώρισε εντυπωσιακή πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη. Πρωτεύουσα και λιμάνι είναι η Ερμούπολη, μια πανέμορφη, αρχοντική πόλη, που όμοιά της δε θα βρεις σε κανένα άλλο νησί της Ελλάδας!

Τα νεοκλασικά κτίρια, τα επιβλητικά αρχοντικά και η ζωντάνια της θα σε γοητεύσουν. Πρόκειται για ένα πραγματικό κόσμημα του Αιγαίου! Η Σύρος φημίζεται και για τις όμορφες παραλίες της, τους παραδοσιακούς οικισμούς, την πλούσια φύση, καθώς και για τις τοπικές λιχουδιές!

Το έντονο Καθολικό στοιχείο δίνει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στο νησί. Η Σύρος προσφέρεται για δραστηριότητες, αλλά και για ήρεμες διακοπές που συνδυάζουν χαλάρωση και διασκέδαση στα μπαρ, τα καφέ και τα εστιατόρια της Ερμούπολης και άλλων χωριών. Επιπλέον, Η Σύρος είναι ο τόπος καταγωγής του μεγάλου μουσικού του ρεμπέτικου τραγουδιού, Μάρκου Βαμβακάρη!

Η νεοκλασική αρχοντιά και η μεσαιωνική αίγλη είναι τα συστατικά μιας συριανής συνταγής που μπορείτε να γεύεστε ξανά και ξανά, ανεξαρτήτως εποχής. Πριν το καράβι πιάσει λιμάνι, θα διακρίνετε στον απέναντι βράχο τον μοναχικό Άγιο Δημήτριο να βιγλίζει το μανιασμένο πέλαγο, όπως θα έλεγε ο Γιάννης Ρίτσος. Στη θέα της εκκλησιάς το καράβι θα σφυρίξει τρεις φορές και τότε ο άγιος θα «απαντήσει» χτυπώντας την καμπάνα.

Ο τοπικός θρύλος θέλει τη «στιχομυθία» τους να γίνεται προς τιμήν ενός ναυαγού βαρκάρη, που, ακολουθώντας τον ήχο από τις καμπάνες, κολύμπησε στη στεριά και σώθηκε.

Εγώ πάλι θέλω να πιστεύω πως, σαν φιλόξενος νοικοκύρης παλαιάς κοπής, ο Άγιος Δημήτριος σπεύδει να χαιρετήσει τον επισκέπτη – για να αφήσει κατόπιν τις «οικοδέσποινες» να συστηθούν καθώς το πλοίο θα μπαίνει στο λιμάνι: η μεσαιωνική Άνω Σύρος στα αριστερά και η νεοκλασική Ερμούπολη στα δεξιά, σαν δύο κυρίες εποχής που σου ανοίγουν το σπιτικό τους.

Και ενώ τις υπόλοιπες Κυκλάδες το φθινόπωρο τις πιάνει η εσωστρέφεια, ετούτες οι δύο αρχόντισσες φορούν τα καλά τους και βγάζουν το φοντάν.

Πηγή: Upstories