ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Spiegel: Η Μέρκελ έβαλε τη Γερμανία «στη γωνία»

Spiegel: Η Μέρκελ έβαλε τη Γερμανία «στη γωνία»

«Η Γερμανία εκβιάζεται» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», όπου καταλογίζει ευθύνες στην Άνγκελα Μέρκελ και την πολιτική της για την αποδυνάμωση της θέσης της Γερμανίας.

Το Spiegel υποστηρίζει ότι αυτό που επιτρέπει τον εκβιασμό της Γερμανίας είναι ότι πλέον δεν μπορεί να αντέξει πιθανή κατάρρευση της ευρωζώνης. «Αν προκύψει, όλοι θα υποφέρουν, όμως η Γερμανία περισσότερο», τονίζει.

Αν το σενάριο αυτό επαληθευτεί, η Γερμανία θα χάσει την ανταγωνιστικότητά της, το νέο νόμισμα της χώρας θα είναι αποδυναμωμένο, η οικονομική βιομηχανία της θα καταστραφεί καθώς θα πρέπει να διαγράψει τα δάνεια του Ευρωπαϊκού Νότου και η γερμανική κυβέρνηση θα φορτωθεί χρέη τρισεκατομμυρίων ευρώ, υποστηρίζει το περιοδικό.

«Μήπως η Γερμανία συνέχισε να ποντάρει με κακό χαρτί στο χέρι;», αναρωτιέται το Spiegel. Η τακτική αυτή της καγκελαρίου έφερε τη Γερμανία στη θέση του εκβιαζόμενου, όπως στο παράδειγμα της Ελλάδας: «Επισήμως, συνεχίζει στη σκληρή γραμμή. Όμως, προσφάτως έχει αλλάξει σκοπό: ματώνει η καρδιά της με τους Έλληνες συνταξιούχους».

Η αλλαγή αυτή της Μέρκελ θα οδηγήσει, σύμφωνα με το περιοδικό, σύντομα σε υποχώρηση της Γερμανίας και θα βρεθεί ένας τρόπος να παραταθεί ο χρόνος εφαρμογής των μέτρων, με παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ακόμα και οι πρόσφατες επιθέσεις του προέδρου της Bundesbank Γενς Βάιντμαν κατά της πολιτικής που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Μάριο Ντράγκι είναι στην ουσία ανόητοι λεονταρισμοί, καθώς στο τέλος η ΕΚΤ είναι αυτή μπορεί να επέμβει για να διασώσει το κοινό νόμισμα με κάθε τρόπο.

«Στην πραγματικότητα, η Μέρκελ έβαλε τη Γερμανία στη γωνία. Ο κόσμος κατάλαβε την μπλόφα της και τώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις συνέπειες», καταλήγει το Spiegel.