ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μάριο Ντράγκι: «Θα βοηθηθούν οι χώρες με πρόβλημα χρέους»

Μάριο Ντράγκι: «Θα βοηθηθούν οι χώρες με πρόβλημα χρέους»

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μίλησε το μεσημέρι της Πέμπτης για το πολυαναμενόμενο σχέδιο της ΕΚΤ, το οποίοθα επιτρέψει την αγορά ομολόγων,υπό όρους,από τις χώρες που αντιμετωπίζουν πίεση στο κόστος δανεισμού τους.

«Το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο», ξεκαθάρισε ο κος Ντράγκι.

«Θα δράσουμε στα πλαίσια της δικαιοδοσίας μας», τόνισε αρχικά αναφέροντας ότι «τα ευρωπαϊκά ταμεία διάσωσης θα πρέπει να είναι έτοιμα να παρέμβουν».

Όπως ανακοίνωσε, η ΕΚΤ ξεκινά το σχέδιο με ονομασία ''Monetary Outright Transactions'' με σκοπό να βοηθηθούν οι χώρες με πρόβλημα χρέους.

«Θα αγοράσουμε απεριόριστες ποσότητες κρατικών ομολόγων μέχρι τρία έτη», συμπλήρωσε, αναφέροντας ότι θα αγοράζουν ομόλογα μέχρις ότου οι χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα αποκτήσουν και πάλι πρόσβαση στις αγορές.

Ο κ. Ντράγκι υπογράμμισε ακόμα ότι το πρόγραμμα αγορών ομολόγων της ΕΚΤ θα είναι αποκλειστικά από τη δευτερογενή αγορά.

«Θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε σημαντικές στρεβλώσεις στις αγορές ομολόγων», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι λεπτομέρειες του προγράμματος θα δοθούν σε ξεχωριστό ανακοινωθέν.

Δήλωσε ακόμα ότι δεν έχουν τεθεί όρια στις παρεμβάσεις του MOT, ενώ διευκρίνισε ότι όλες οι πράξεις θα είναι πλήρως αποστειρωμένες (sterilized) ώστε να απομακρυνθούν οι ανησυχίες σχετικά με την εκτύπωση χρήματος.

Όπως δήλωσε «έχουμε δεσμευτεί να στηρίξουμε την αγορά κρατικών ομολόγων σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης. Η ΕΚΤ παραμένει εντός της αποστολής της για σταθερότητα των τιμών».

Ο ισχυρός άνδρας της ΕΚΤ τόνισε ωστόσο ότι «παραμένει η αβεβαιότητα στις αγορές και την οικονομία» και ότι «η οικονομική ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ παραμένει υποτονική», ενώ ανέφερε επίσης ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη για το 2012 κινείται μεταξύ 2,4%-2,6%.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, υπήρξε μια διαφωνία στο σχέδιο, ωστόσο δεν αποκάλυψε από ποιό μέλος της ΕΚΤ.

Διαβάστε ακόμη:

Οι Γερμανοί δεν εμπιστεύονται τον Ντράγκι, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Παρέμβαση στην αγορά ομολόγων ανακοινώνει ο Ντράγκι

Ο Ρομπάι στηρίζει τα σχέδια του Μάριο Ντράγκι