ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρίσιμη εβδομάδα για τα νέα μέτρα εν όψει της άφιξης της τρόικας

Κρίσιμη εβδομάδα για τα νέα μέτρα εν όψει της άφιξης της τρόικας

Iδιαίτερα κρίσιμη είναι αυτή η εβδομάδα για την κυβέρνηση, εν όψει της άφιξης της τρόικας στις αρχές Νοεμβρίου, καθώς η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές για το δημοσιονομικό κενό είναι περί τα 2 δισ. ευρώ και οι δανειστές πιέζουν για νέες οριζόντιες περικοπές.

Η Αθήνα αναγνωρίζει ότι το το κενό του 2014 είναι 500 εκατ. ευρώ, ενώ η τρόικα κάνει λόγο για 2,5 δισ. ευρώ.

Στο επίκεντρο του νέου γύρου αξιολόγησης, θα βρεθούν τα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ, με βασικούς άξονες τις -σαρωτικές- αλλαγές στην αμυντική βιομηχανία και το Δημόσιο.

Ανοικτά θέματα παραμένουν οι καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις, οι απολύσεις 2.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του χρόνου και οι «μαύρες τρύπες» στα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κυβέρνηση θα δεσμευτεί ότι εάν διαπιστωθεί έως το Μάιο πως οι εκτιμήσεις της δεν επιβεβαιώνονται, θα προχωρήσει στη λήψη διορθωτικών μέτρων με συμπληρωματικό προϋπολογισμό, όπως είχε γίνει και πέρυσι.

Πάντως, οι εκπρόσωποι των δανειστών αμφισβητούν τις προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού, λόγω και των υστερήσεων που εμφανίζει το πρόγραμμα, όπως για παράδειγμα τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές και τις κακές επιδόσεις του φοροεισπρακτικού μηχανισμού τα οποία εξακολουθούν να υπολείπονται των στόχων.

Περικοπές 500 εκατ. ευρώ στα Ταμεία

Εν τω μεταξύ, με ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα καταθέσει το υπουργείο Εργασίας την Τρίτη στη Βουλή, εκτμάται ότι θα βρεθούν πόροι 500 εκατ. ευρώ που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό του 2014.

Τα 100 εκατομμύρια θα βρεθούν από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις των εργοδοτών, που θα ισχύσει από 1/12/2013, 80 εκατ. ευρώ θα αντληθούν από την πάταξη της φοροδιαφυγής, δηλαδή από φόρους που θα κερδίσει το κράτος, αλλά θα ανήκουν στο υπουργείο Εργασίας και τα υπόλοιπα 150 εκατομμύρια ευρώ θα εξευρεθούν από το Κέντρο Ελέγχου Εισπράξεων Ασφαλιστικών Εισφορών.

Από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις εκτιμάται, τέλος, ότι θα εξευρεθούν 150 εκατομμύρια.

Διαβάστε επίσης:

Τράπεζες: Τα warrants μπορούν να αποτρέψουν τη λήψη νέων μέτρων

Γ. Βρούτσης: Δεν θίγουμε κανέναν, δεν αιφνιδιάζουμε

Ξεκινά η «Μητέρα των μαχών» με την τρόικα