ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

MSCI: Στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών το Χρηματιστήριο

MSCI: Στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών το Χρηματιστήριο

Από σήμερα, Τετάρτη και τυπικά, μετά από 12 χρόνια, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα τεθεί στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών των δεικτών MSCI, από την κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών, με τη στάθμιση του ελληνικού δείκτη στον βασικό δείκτη MSCI Emerging Markets να είναι 0,43%.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ελληνικό χρηματιστήριο είναι με βάση την εταιρεία MSCI αναδυόμενη αγορά, ενώ με βάση τον οίκο FTSE είναι ώριμη αγορά υπό καθεστώς παρακολούθησης, αλλά με ενδεχόμενο υποβάθμισης.

Οι μετοχές που συμμετέχουν στον δείκτη MSCI Greece Emerging Markets και η στάθμιση την οποία θα έχουν είναι οι εξής: ΟΠΑΠ (18,01%), ΟΤΕ (17,95%), Εθνική (11,01%) , ΔΕΗ (9,4%), Πειραιώς (9,1%), Alpha (8,25%), Jumbo (7,9%), Τιτάν (7,8%), ΕΛΠΕ (5,8%) και Folli Follie (4,9%).

Τα κεφάλαια που επενδύουν στις αναδυόμενες αγορές, με υποχρέωση να ακολουθούν τους δείκτες της MSCI, θα έχουν δυνατότητα να επενδύουν σε ελληνικές μετοχές

Θεωρητικά, αν όλα τα Αμοιβαία Κεφάλαια παθητικής διαχείρισης που ακολουθούν τους δείκτες του MSCI θελήσουν να προσαρμόσουν αντίστοιχα τις θέσεις τους, το Χρηματιστήριο Αθηνών θα γίνει αποδέκτης εισροών της τάξεως των 4,5 δισ. δολαρίων σε βάθος έξι μηνών έως ενός έτους από τη μετάταξη, σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες.