ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται νέα μέτρα αν αποτύχει ο ΕΝΦΙΑ

Έρχονται νέα μέτρα αν αποτύχει ο ΕΝΦΙΑ

Εάν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2015 δεν επιτευχτεί ο στόχος για είσπραξη 2,7 δισ. ευρώ η κυβέρνηση θα λάβει πρόσθετα μέτρα που θα αντισταθμίσουν την εισοδηματική απώλεια από τις μειωμένες εισπράξεις του φόρου ακινήτων

Σχέδιο Β’ φαίνεται πως ετοιμάζει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη αποτυχία του ΕΝΦΙΑ.

Τα λάθη που έγιναν και ο θόρυβος που προκλήθηκε ταρακούνησαν την κυβέρνηση η οποία υπό τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών αναζητά ήδη νέα μέτρα για να καλύψει το κενό του φόρου ακινήτων.

Επομένως, αν ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) δεν αποδώσει εισπρακτικά τα αναμενόμενα έσοδα η κυβέρνηση Σαμαρά έχει δεσμευτεί στους δανειστές ότι θα εξασφαλίσει με άλλους τρόπους τα 2,7 δισ. ευρώ.

Δεν πρόκειται βέβαια για τωρινή δέσμευση αλλά για υπόσχεση προ 14 μηνών την οποία φυσικά γνωρίζουν και οι βουλευτές.

Συγκεκριμένα στην επικαιροποίηση του Μνημονίου Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Πολιτικών της 16ης Ιουλίου 2013 αναφερόταν πως ως «διαρθρωτικό ορόσημο» για τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2013, θα έπρεπε η κυβέρνηση να υιοθετήσει νομοθεσία για το νέο φόρο ακίνητης περιουσίας για το 2014 σύμφωνα με το συμφωνηθέν πλαίσιο, όπου θα επιτρέπει τη φορολόγηση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας σε μεταβατική βάση μέχρι τα τέλη του 2014.

Η τότε επικαιροποίηση του Μνημονίου ανέφερε πως το νέο καθεστώς φόρου ακίνητης περιουσίας για το 2014 θα διαμετρηθεί για την είσπραξη των προγραμματισμένων εσόδων 2,7 δισ. ευρώ μετά την αφαίρεση των απαλλαγών, για να αντικαταστήσει το ΦΑΠ και το «χαράτσι» της ΔΕΗ.

Ωστόσο, το Μνημόνιο σημείωνε πως δεδομένου ότι η εφαρμογή ενός νέου φόρου ακινήτων σε ένα τόσο σύντομο χρονικό πλαίσιο είναι ένα πολύ φιλόδοξο εγχείρημα, εάν η εφαρμογή του νέου φόρου ακίνητης περιουσίας αποδειχτεί ότι είναι αδύνατο με μεγάλη βεβαιότητα να επιτύχει τα προγραμματισμένα έσοδα το 2014, η κυβέρνηση θα πρέπει από κοινού με την τρόικα να κάνει «όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να το αντισταθμίσει.

Πιο απλά, εάν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2015 δεν επιτευχτεί ο στόχος για είσπραξη 2,7 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ, τότε η κυβέρνηση θα λάβει πρόσθετα μέτρα.

Διαβάστε επίσης:

Οδηγός άσκησης προσφυγών κατά του ΕΝΦΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Φουντώνουν ξανά οι αντιδράσεις για λάθη που δεν έχουν διορθωθεί

Στις 22 Σεπτεμβρίου τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Κράτος… «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» επιστροφές φόρων λόγω ΕΝΦΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Τι καταγγέλλει πολίτης στο Newsbomb