ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άγρια διαπλοκή: Το σκάνδαλο C4i «καίει» την κυβέρνηση Σημίτη

Άγρια διαπλοκή: Το σκάνδαλο C4i «καίει» την κυβέρνηση Σημίτη

Κώστας Σημίτης | C4i | Ειδήσεις: Με την πλάτη στον τοίχο φαίνεται πως βρίσκεται πλέον ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, καθώς οι αποκαλύψεις για πιθανή εμπλοκή τόσο του ιδίου όσο και μελών της κυβέρνησής του στο «αμαρτωλό» σκάνδαλο του συστήματος ασφαλείας C4i είναι καταιγιστικές.

«ΟΣΜΗ» ΔΩΡΟΔΟΚΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ - ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ «ΒΑΡΙΔΙ» ΓΙΑ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυριακάτικης «Kontra News», τα ημερολόγια του φυγόδικου , τα οποία βρίσκονται στη σχετική δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή, αποκαλύπτουν επαφές του ιδίου του πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens με υπουργούς της κυβέρνησης Σημίτη.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, στο διαγωνισμό για το C4i συμμετείχαν δύο κοινοπραξίες:

  • Η Thales Raytheon Systems και η
  • SAIC Siemens

Η δεύτερη ήταν εκείνη που επικράτησε, με τον πρώην πρόεδρο της Thales, Μισέλ Ζοσεράν, να υποστηρίζει, όμως, ότι η εταιρεία του έχασε το διαγωνισμό, «επειδή δωροδόκησε χαμηλά», ενώ η SAIC – Siemens «στόχευσε τον υπουργό Εσωτερικών και τον πρωθυπουργό».

Οι επιστολές που «δείχνουν» τον πρώην πρωθυπουργό

Κι αν η μαρτυρία του Ζοσεράν αναμένεται να ελεγχθεί ως προς το βάσιμό της, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η μαρτυρία του άλλοτε αντιπροέδρου της Thales Raytheon Systems, Παύλου Πεζά.

Σύμφωνα, πάντα, με την «Kontra News», ο Πεζάς είχε στείλει το 2003 σειρά επιστολών στον τότε πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, υπογραμμίζοντάς του ότι η προσφορά της δικής του εταιρείας ήταν πολύ πιο συμφέρουσα για το συμφέρον του ελληνικού Δημοσίου σε σύγκριση με την αντίστοιχη της SAIC Siemens.

Ειδικότερα η Thales υποστήριζε ότι η πρόταση για την επίμαχη σύμβαση ήταν κατά 6,5 εκατ. ευρώ πιο φθηνή συγκριτικά με εκείνη των ανταγωνιστών τους.

Ο ίδιος, μάλιστα, κατέθεσε στη Δικαιοσύνη ότι ο πρώην γενικός διευθυντής Εξοπλισμών, Σπύρος Τραυλός, του είχε μεταφέρει απευθείας μήνυμα από το Μέγαρο Μαξίμου, με το οποίο τον προέτρεπε να «μην ρίχνει λάδι στη φωτιά»!

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μία εβδομάδα, ο Πεζάς είχε μιλήσει στην εφημερίδα «Real News» και είχε χαρακτηρίσει την υπόθεση του C4i ως «τον πιο στημένο διαγωνισμό» που είχε δει ποτέ του.

«Βάσει των δεδομένων, που έχουν πλέον κατατεθεί στην Εισαγγελία, προκύπτει ότι μειοδότης του διαγωνισμού ήταν η Thales Raytheon Systems. Ωστόσο, μειοδότης αναδείχθηκε η SAIC, επειδή δήθεν είχε καταθέσει την πιο συμφέρουσα προσφορά. Αυτό ήταν ψευδές. Ποιο ήταν το κίνητρο του ψεύδους; Το επιχείρημα της πολιτικής πίεσης δεν στέκει, διότι και η TRS (σ.σ. τρίτη εταιρεία που συμμετείχε στο διαγωνισμό) ήταν εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων. Άρα, τι μένει;», διερωτήθηκε με νόημα ο Πεζάς.

Επί της ουσίας, ο άλλοτε διευθυντής της Thales υποστηρίζει πως έγινε προσπάθεια να δοθεί το έργο του C4i με συνοπτικές διαδικασίες στη SAIC – Siemens.

Τη θέση αυτή δείχνει να επιβεβαιώνει, όπως αναφέρει η Kontra News, και το γεγονός ότι ο πρώην διευθυντής Εξοπλισμών, Σπύρος Τραυλός, είχε συντάξει επιστολή τον Γενάρη του 2003, στην οποία υπογραμμιζόταν πως «η ανάθεση του C4i θα γίνει με ενέργειες που απαιτούν άκρα μυστικότητα» και «κατ’ εξαίρεση των κανονικών διαδικασιών κατά το άρθρο 71 του ΠΔ 284/89 και κατά τις εξαιρέσεις του κώδικα Δημοσίου Λογιστικού και τις υπόλοιπες περιπτώσει του άρθρου 73».

Στο σημείο αυτό, προκύπτει ένα εύλογο ερώτημα: Πώς είναι δυνατόν μια τέτοια σύμβαση να συνάπτεται με κατ’ εξαίρεση και με διαδικασίες – εξπρές, που προσιδιάζουν σε οιονεί απευθείας ανάθεση έργου, χωρίς τις ενέργειες του τότε διευθυντή Εξοπλισμών να μη γνωρίζει ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός;

Σε δύσκολη θέση το Κίνημα Αλλαγής

Όπως καθίσταται φανερό, εάν τα λεγόμενα του Πεζά επαληθευτούν, τότε ο Κώστας Σημίτης και οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του C4i πρώην υπουργοί του, θα έχουν να δώσουν αρκετές εξηγήσεις στην ελληνική Δικαιοσύνη.

Ωστόσο, σε πολιτικό επίπεδο η υπόθεση αυτή θα συνεπάγεται βαρύτατο πολιτικό κόστος για το Κίνημα Αλλαγής και τη Φώφη Γεννηματά, η οποία έσπευσε άμεσα να καλύψει τον Κώστα Σημίτη και να στηρίξει τις θεωρίες του περί «λάσπης στον ανεμιστήρα» και «πολιτικού βούρκου».

Δείτε σχετικά:

Η Γεννηματά στηρίζει πλήρως τον Σημίτη: «Με τη λάσπη στα χέρια θα μείνουν»

Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που ήδη δύο πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται στη φυλακή: ο μεν Γιάννος Παπαντωνίου για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ο δε Ιωάννης Ανθόπουλος με ποινή κάθειρξης 15 ετών με αναστολή, για τοκογλυφία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος επίσης.

Διαβάστε επίσης:

Έρχεται η «μαύρη βίβλος» με τα σκάνδαλα του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν πίστευε στα μάτια του: Δείτε τι ανακάλυψε ότι κρατά ο Ιησούς σε διάσημο πίνακα του Μποτιτσέλι

Κοινωνικό μέρισμα 2018: Σε πλήρη λειτουργία το koinonikomerisma.gr: Βήμα - βήμα η αίτηση ΕΔΩ