ΚΟΣΜΟΣ

Ταύτιση απόψεων για Μόντι και Ολάντ

Ταύτιση απόψεων για Μόντι και Ολάντ

Για «ταύτιση απόψεων» έκαναν λόγο στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν πριν από λίγο, μετά το πέρας της διμερούς συνάντησής τους, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στο κυβερνητικό μέγαρο Βίλα Μαντάμα στην Ρώμη.

«Η ταύτιση απόψεων στις διμερείς σχέσεις συνεχίστηκε, όπως και το κλίμα που θα βοηθήσει την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, όπως και η κοινή εκτίμηση σε σχέση με διεθνείς εξελίξεις», ανέφερε ο Μάριο Μόντι.

«Από την εκλογή του προέδρου Ολάντ βρεθήκαμε πολύ κοντά, με κοινούς στόχους για μια περαιτέρω ανάπτυξη, χωρίς χρέος και πληθωρισμό. Παρακολουθούμε το πώς η Επιτροπή, η ΕΚΤ και οι διάφορες κυβερνήσεις προχωρούν στην εφαρμογή όσων αποφασίσθηκαν στην Σύνοδο (Κορυφής της ΕΕ) του Ιουνίου» πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην κρίση στην Συρία ο Μόντι έκανε αναφορά στην ανάγκη να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται το Συμβούλιο Ασφαλείας και να ευνοηθεί η δημοκρατική μετάβαση με συνεργασία όλων των δημοκρατικών δυνάμεων.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι «η σχέση Ιταλίας και Γαλλίας είναι ισχυρή και βασισμένη σε αμοιβαία εμπιστοσύνη. Υπάρχει μια μεγάλη σύγκρουση στα θέματα της Ευρωζώνης. Υπάρχει κοινή βούληση για ανάπτυξη και για μια ευρωπαϊκή πορεία αλληλέγγυας ολοκλήρωσης. Για το Ευρώ υπάρχουν τρεις σταθμοί: πρώτον να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ευρωπαϊκού συμβουλίου της 28ης και 29ης Ιουνίου. Δεύτερον, να καταφέρουμε να χειριστούμε το θέμα της Ελλάδας. Ελπίζουμε η έκθεση της Τρόικας να μας επιτρέψει στη Σύνοδο του Οκτωβρίου να φτάσουμε σε λύση».

«Ελπίζουμε οι Έλληνες να δείξουν πολιτική αξιοπιστία ώστε να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, με ένα ξεκάθαρο σχέδιο. Τρίτος σταθμός είναι η τραπεζική ένωση και η εμβάθυνση της οικονομικής και χρηματιστικής ένωσης. Αυτή είναι η δέσμευσή μας», συμπλήρωσε ο Φρανσουά Ολάντ.