ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία επανεισδοχής παράνομων μεταναστών μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας

Συμφωνία επανεισδοχής παράνομων μεταναστών μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας
Ως πρώτο βήμα για την κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους υπηκόους στην ΕΕ, υποδέχεται σήμερα ο τουρκικός τύπος ανακοίνωση...

Ως πρώτο βήμα για την κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους υπηκόους στην ΕΕ, υποδέχεται σήμερα ο τουρκικός τύπος ανακοίνωση της αρμόδιας Επιτρόπου, Σεσίλια Μάλμστρομ, ότι ολοκληρώθηκε η συμφωνία επανεισδοχής παράνομων μεταναστών, μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Η Συμφωνία θα υποβληθεί στις 24 Φεβρουαρίου στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης και στη συνέχεια θα υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι διαδικασίες αυτές μπορεί να διαρκέσουν δύο χρόνια.

Η συμφωνία επιτρέπει στην ΕΕ να στέλνει πίσω στην Τουρκία τους παράνομους μετανάστες, ενώ θα καθιστά πιο εύκολη την διαδικασία απόκτησης θεώρησης εισόδου για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν σε χώρες της Ε.Ε.

Ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας κ. Εγκεμέν Μπαγίς μιλώντας για τη νέα συμφωνία στην εφημερίδα Radikal ζήτησε από την Eυρωπαϊκή Eπιτροπή να εξασφαλίσει την εξουσιοδότηση των κρατών μελών, για να διαπραγματευθεί η ίδια με την Τουρκία το θέμα των θεωρήσεων εισόδου. Η Ελλάδα και η Γερμανία διατηρούν επιφυλάξεις για το θέμα της θεωρήσεων εισόδου, σημειώνει η εφημερίδα Sabah, κι εξηγεί ότι οι μεν ελληνικές επιφυλάξεις σχετίζονται με ζητήματα θαλασσίων δικαιοδοσιών στο Αιγαίο, ενώ οι γερμανικές αντανακλούν την απροθυμία της Γερμανίας να συζητήσει θέματα θεωρήσεων και μετανάστευσης εν μέσω της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η Ευρώπη.

Η συμφωνία συνεπάγεται τεράστιο οικονομικό βάρος για την Άγκυρα, για την Τουρκία αποτελεί την χώρα για τις οποίες διέρχονται οι περισσότεροι παράνομοι μετανάστες προς την Ευρώπη. Γι’ αυτό η Τουρκία θα πιέσει την ΕΕ να μοιραστεί το κόστος υποδοχής παράνομων μεταναστών από τρίτες χώρες, σχολιάζουν οι περισσότερες εφημερίδες.

Πηγή: newscode.gr