ΚΟΣΜΟΣ

Στα τέλη Μαΐου η νέα κυβέρνηση στα Σκόπια

Στα τέλη Μαΐου η νέα κυβέρνηση στα Σκόπια

Το αργότερο μέχρι τις 12 Μαΐου θα πρέπει να ξεκινήσει η νέα θητεία του Γκιόργκι Ιβάνοφ στο αξίωμα του προέδρου της FYROM, μετά την επικράτηση του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή 27 Απριλίου.

Η παρούσα προεδρική θητεία του κ.Ιβάνοφ διαρκεί μέχρι τις 11 Μαϊου.

Η νέα Βουλή της χώρας, όπως ορίζει το Σύνταγμα, πρέπει να συσταθεί σε σώμα το αργότερο 20 ημέρες

μετά τη διεξαγωγή των εκλογών, δηλ. μέχρι τις 17 Μαΐου. Καθώς όμως μέχρι τις 12 Μαΐου πρέπει να συγκληθεί συνεδρίαση της Βουλής για την ορκωμοσία του κ.Ιβάνοφ, θεωρείται πως το Κοινοβούλιο θα συσταθεί σε σώμα πριν τις 12 Μαΐου.

Ο πρόεδρος της χώρας, σε διάστημα 10 ημερών από την σύσταση σε σώμα της Βουλής οφείλει να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον νικητή των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στις 27 Απριλίου, δηλαδή στον Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος θα έχει στη διάθεση του 20 ημέρες για να παρουσιάσει στη Βουλή τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης του και να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Με βάση τα παραπάνω χρονοδιαγράμματα, εικάζεται ότι η νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θα σχηματιστεί περί τα τέλη Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 27ης Απριλίου,ο κυβερνών δεξιός συνασπισμός υπό το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι αναδείχθηκε νικητής εκλέγοντας 61 βουλευτές από τους 123 που αριθμεί το σύνολο της Βουλής.

Η αντιπολιτευόμενη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ εξέλεξε μόλις 34 βουλευτές ενώ έναν βουλευτή εξέλεξε το νεοσύστατο κόμμα GROM του Στέβτσο Γιακίμοφσκι.

Μεταξύ των αλβανικών κομμάτων επικράτησε το συγκυβερνών κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο εξέλεξε 19 βουλευτές, ενώ το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών (DPA) του Μέντουχ Θάτσι εξέλεξε επτά βουλευτές .Τέλος, έναν βουλευτή εξέλεξε το μικρό αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα NDP του Ρούφι Οσμάνι.

Όσον αφορά το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη ταυτόχρονα με τις βουλευτικές εκλογές, ο υποψήφιος του VMRO-DPMNE, Γκιόργκι Ιβάνοφ συγκέντρωσε ποσοστό 55,28%, έναντι 41,14% του υποψηφίου του SDSM, Στέβο Πεντάροφσκι και εξασφάλισε δεύτερη πενταετή θητεία στον προεδρικό θώκο της ΠΓΔΜ.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ έχει γνωστοποιήσει ότι δεν αναγνωρίζει το εκλογικό αποτέλεσμα των «διπλών» εκλογών της Κυριακής, καθώς θεωρεί ότι οι εκλογές δεν ήταν ελεύθερες και δημοκρατικές.

Μέχρι στιγμής, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει διευκρινίσει τι προτίθεται να πράξει από εδώ και στο εξής. Αναμένεται, ίσως και σήμερα, η αντιπολίτευση να γνωστοποιήσει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της μετά την αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος της Κυριακής.

Πηγές από το SDSM ανέφεραν πως η άποψη του αρχηγού του κόμματος είναι να μην γίνουν αποδεκτές οι 34 κοινοβουλευτικές έδρες που κέρδισε ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής. Η πρόταση αυτή αναμένεται να εξετασθεί στην Κεντρική Επιτροπή του SDSM, η οποία θα συνεδριάσει σήμερα το απόγευμα .Το ενδεχόμενο να μην αποδεχτεί η αντιπολίτευση τις έδρες που κέρδισε στις εκλογές επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεβ, σε δηλώσεις του στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Utrinski Vesnik».