ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Περισσότεροι από 5000.000 Ιρακινοί έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους

ΟΗΕ: Περισσότεροι από 5000.000 Ιρακινοί έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους

Με ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ αναφέρει ότι σχεδόν μισό εκατομμύριο Ιρακινοί έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω των συγκρούσεων στην επαρχία Αλ Ανμπάρ.

Το γεγονός αυτό συνιστά τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού τα τελευταία χρόνια στο Ιράκ.

Στην επαρχία αυτή που ανήκει στους Σουνίτες, ο στρατός και η αστυνομία προσπαθούν εδώ και πολλούς μήνες να ανακαταλάβουν περιοχές που έχουν τεθεί υπό τον έλεγχο ανταρτών -μεταξύ των οποίων και της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε- και φυλών που διάκεινται εχθρικά απέναντι στην κυβέρνηση της Βαγδάτης.

«Σήμερα, η ιρακινή κυβέρνηση δηλώνει ότι 443.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά έχουν εκτοπιστεί αφότου εντάθηκαν οι μάχες, τον Ιανουάριο», είπε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας, Άντριαν Έντουαρντς. «Ωστόσο, το πραγματικό εύρος της μετακίνησης πληθυσμού, για την οποία ελάχιστα πράγματα λέγονται, είναι άγνωστο», πρόσθεσε, καθώς οι αρχές του Ιράκ αναγκάστηκαν να διακόψουν την καταγραφή των προσφύγων για λόγους ασφαλείας.

Τον Μάρτιο ο Οργανισμός έκανε έκκληση για παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες αυτούς όμως μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει μόλις το 12% από τα 26,45 εκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται για την ανακούφιση των εκτοπισμένων.

Ο αριθμός των προσφύγων είχε δραματική αύξηση στα μέσα Απριλίου, όταν οι αντάρτες κατέλαβαν ένα υδροηλεκτρικό φράγμα στη Φαλούτζα και το άνοιξαν σκόπιμα, για να πλημμυρίσουν την περιοχή. Σύμφωνα με τον Έντουαρντς, από την πράξη τους αυτή υπέστησαν ζημιές οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού, με αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι να μην έχουν πλέον πρόσβαση σε πόσιμο νερό ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται και οι κίνδυνοι για την υγεία του πληθυσμού.

Διαβάστε επίσης:

Gay Pride: Να «τηρήσει τις υποσχέσεις του» o Ρέντσι

Εντατικότερους ελέγχους στα σύνορα με την Ουκρανία θέλει ο Πούτιν