ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Ποιες κυρώσεις ακριβώς θα επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία;

Ευρωπαϊκή Ένωση Τουρκία
Μπορεί η ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία κι αν ναι, ποιες θα είναι αυτές;
Presidential Press Service via AP, Pool

Η Αλεξία Τασούλη γράφει στο Newsbomb.gr και το «Διπλωματικό Διαβατήριο» γράφει για την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Τουρκία και τη δυσκολία στην επιβολή κυρώσεων.

«Τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης τίθενται υπό αμφισβήτηση» παραδέχτηκε η πρόεδρος της Commission Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, μόλις άκουσε την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας που αποφάσισε ότι μέρος της νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν δεσμεύει τη Βαρσοβία.

Οι Βρυξέλλες για άλλη μια φορά βρέθηκαν αντιμέτωπες με δίλημμα: Πώς να «τιμωρήσουν» την Πολωνία; Να παγώσουν τη χορήγηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης; Να επιβάλλουν κυρώσεις οι οποίες απαιτούν ομοφωνία από τα κράτη μέλη, και η οποία δεν υπάρχει;

Οι Βρυξέλλες όμως ζορίζονται και με τη στάση της Ουγγαρίας, η οποία επίσης έχει αμφισβητήσει ευρωπαϊκές διαδικασίες.

Κατηγορούν μάλιστα τη Βουδαπέστη για έλλειψη διαφάνειας στις αναθέσεις, ανεπαρκή μηχανισμό ελέγχου της διαφθοράς και έλλειψη ανεξαρτησίας του δικαστικού συστήματος που θα μπορούσε να ελέγξει τις καταχρήσεις. Αλλά για κυρώσεις ούτε λόγος.

Και ερχόμαστε στο θέμα της Τουρκίας. Ο αρμόδιος επίτροπος αποφάσισε να ζητήσει από τα κράτη μέλη να παραδώσουν προτάσεις για να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία για τη στάση της στο θέμα των Βαρωσίων και τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο τις οποίες έχει καταγγείλει η Αθήνα και η Λευκωσία.

Το σκηνικό είναι επανάληψη του Μαρτίου. Στην τότε σύνοδο κορυφής της ΕΕ αποφασίστηκε να επιβληθούν κυρώσεις οι οποίες περιορίστηκαν στο να υπάρξουν επιώ της ουσίας απαγορεύσεις σε στελέχη της τουρκικής κρατικής εταιρείας TPAO.

To αυτί τις Τουρκίας δεν ίδρωσε. Δεν άλλαξε την πολιτική της , δεν σταμάτησε η κριτική της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν σταμάτησε να ενοχλεί με δηλώσεις και πράξεις την Ελλάδα και την Κύπρο.

Τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να ξαναφτιάξει μια νέα λίστα, το ίδιο πλαίσιο, ενδεχομένως όμως άλλες κυρώσεις. Θα την τιμωρήσει με οικονομικά μέτρα; Θα απαγορεύσει άδειες εισόδου σε επιφανείς Τούρκους πολίτες; Θα κόψει τη χρηματοδότηση; Κανένα από τα τρία δεν θα συμβεί. Διότι με το μεταναστευτικό μπροστά στην ατζέντα, πολύ αμφιβάλλω αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υψώσει ανάστημα. Εδώ δυσκολεύεται να διαχειριστεί τις φωνές στο εσωτερικό της, από τα κράτη μέλη της. Θα τιμωρήσει αυστηρά ένα μη μέλος της;

Αλλά και εμείς τι θα κάνουμε; Είμαστε σίγουροι ότι θέλουμε κυρώσεις στην Τουρκία; Θέλουμε να την τιμωρήσουμε; Νομίζω ότι σε αυτό ακολουθούμε τη στρατηγική Βρυξελλών απέναντι στην Ουγγαρία και την Πολωνία. Δεν πιέζουμε τις καταστάσεις για να ληφθούν μέτρα. Παρακολουθούμε και καταγράφουμε...

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτο μέρισμα: Ποιοι θα λάβουν Χριστουγεννιάτικο μποναμά έως 900 ευρώ

Παραλίγο ξύλο στο «Bachelor»! Βρισιές και «ντου» μετά το «πουτ…» που είπε η μια παίκτρια στην άλλη

Θρίλερ στο Αιγάλεω: Άφαντος ο γιος της 55χρονης – Τηλεφώνησε στην ΕΛ.ΑΣ. και εξαφανίστηκε