ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Είναι για τους Αμερικανούς γκρίζα ζώνη η Ανατολική Μεσόγειος; Τα διαβήματα της Τουρκίας

east med
Τι σημαίνει για την Ελλάδα και την Κύπρο η κίνηση των ΗΠΑ αναφορικά με τον East Med
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Eastmed: Πολλά ερωτήματα εξακολουθούν να υπάρχουν για τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους οι Αμερικανοί οδηγήθηκαν στην απόφαση να συντάξουν το περίφημο non paper  και να υποστηρίζουν μεταξύ άλλων ότι δεν μπορούν να παρέχουν διπλωματική στήριξη διότι αποτελεί μεταξύ άλλων και  αιτία δημιουργίας εντάσεων στην περιοχή.

Δεν ήθελαν να δυσαρεστήσουν την Τουρκία; Μα το έργο αποτελεί αιτία έντασης, ή οι παράνομες διεκδικήσεις της γειτονικής μας χώρας;

Είναι για τους Αμερικανούς γκρίζα ζώνη η επίμαχη περιοχή από την οποία θα περνούσε ο αγωγός φυσικού αερίου East Med αφού αποφασίζουν να απέχουν από κάθε δραστηριότητα για την οποία η Τουρκία προβάλλει ενστάσεις;

Η αποστολή του άτυπου εγγράφου αιφνιδίασε και δυσαρέστησε και την Αθήνα και τη Λευκωσία. Διότι το State Department όπως φαίνεται δεν μπήκε σε διαβούλευση με την ελληνική πλευρά και ούτε ενημέρωσε για το συγκεκριμένο έγγραφο παρά μόνο την Πέμπτη το βραδύ όταν έφτασε ως τετελεσμένο στα χέρια το υπ. Εξωτερικών και του Μαξίμου.

Η Αθήνα τώρα πια θεωρεί ότι οι άλλοι δύο αγωγοί ηλεκτρικής διασύνδεσης, το Εuroasia Interonnector και το Euroafrica interconnector είναι ίδιας διπλωματικής αξίας, καθώς το μείζον για τη χώρα μας είναι να εδραιώσει συμμαχίες στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο πρώτος αγωγός συνδέει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα και ο δεύτερος αγωγός την Αίγυπτο και την Ελλάδα.

Η εξέλιξη αυτή με την αποστολή non paper δημιουργεί έναν επιπλέον προβληματισμό στην κυβέρνηση για το ποια στάση θα κρατήσουν οι Αμερικανοί σε περίπτωση που η Τουρκία αποφασίσει να εμποδίσει την κατασκευή των αγωγών και ειδικότερα του Εurasia, η πόντιση των καλωδίων αναμένεται εντός του 2025.

Διότι όταν η Αθήνα υπέγραψε τη σχετική συμφωνία με το Τελ Αβίβ και τη Λευκωσία, η Τουρκία απέστειλε διάβημα διαμαρτυρόμενη ότι η χάραξη του αγωγού περνά από δική της δικαιοδοσία.

Η κυβέρνηση απαντά σε αυτό ότι με τους Αμερικανούς έχουμε ισχυρές διμερείς συμφωνίες, υπάρχει η συνεργασία στην Αλεξανδρούπολη αλλά και ο στρατηγικός διάλογος. Και προσθέτουν με νόημα ότι όταν ξεκινήσει η πόντιση των καλωδίων το 2025, η Ελλάδα θα έχει παραλάβει τις φρεγάτες από τη Γαλλία επομένως θα έχει ένα στρατηγικό πλεονέκτημα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μεγάλος σεισμός στην Κύπρο - Αισθητός σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο

Κακοκαιρία Διομήδης: Ξεκίνησε με καταιγίδα στην Αττική – Λευκό τοπίο στα βόρεια

Survivor Spoiler: Αναχώρησε για Άγιο Δομίνικο - Το σχόλιο της συντρόφου του (video)

Πέθανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι