ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Γιατί πάει ο Νίκος Δένδιας στο Κάιρο - Οι προσδοκίες της Αθήνας

Γιατί πάει ο Νίκος Δένδιας στο Κάιρο - Οι προσδοκίες της Αθήνας
Ο Νίκος Δένδιας έχει κάθε λόγο να θέλει να κρατά ζωηρή την επαφή της Αθήνας με το Κάιρο πολύ περισσότερο που η Άγκυρα επιδιώκει να αναθερμάνει τις δικές της σχέσεις με τον Αλ Σίσι

Οι προσδοκίες της Αθήνας στη νέα γεωπολιτική σκακιέρα που διαμορφώνεται - Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη Δένδια στην Αίγυπτο

Η τριμερής συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αίγυπτο ανάμεσα στον πρόεδρο Αλ Σίσι τον ισραηλινό πρωθυπουργό Ν. Μπένετ και τον ηγέτη των ΗΑΕ Μοχάμαντ μπιν Ζάγιεντ πέρασε κάτω από τα ραντάρ τη ελληνικής επικαιρότητας όχι μόνο γιατί η προσοχή είναι στραμμένη στις εξελίξεις που αφορούν στην Ουκρανία αλλά και γιατί πραγματοποιήθηκε χωρίς προηγούμενη ενημέρωση προς τα μέσα ενημέρωσης.

Η συνάντηση αυτή όμως δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητη από το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών καθώς πρόκειται για τρεις ισχυρές στρατιωτικά χώρες που έχουν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας και με τη Δύση και με την Τουρκία και με τη Ρωσία.

Αυτό που ανησυχεί τον πρόεδρο της Αιγύπτου είναι ότι μια ενδεχόμενη επισιτιστική κρίση μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης πολιτικών εξελίξεων όπως συνέβη και με την Αραβική Άνοιξη το 2011 αφού η Αίγυπτος, σε ποσοστό 85% εισάγει τα σιτηρά από τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Γι΄αυτό και θα χρειαστεί πολιτική και οικονομική στήριξη ώστε να μην αποσταθεροποιηθεί η προεδρία του Αλ Σίσι.

Η Σ.Αραβία και τα ΗΑΕ έχουν βοηθήσει οικονομικά την Αίγυπτο στο παρελθόν. Την ίδια ώρα υπάρχει ανησυχία διότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, πότε θα τελειώσει ο πόλεμος, ποια θα είναι η επόμενη ημέρα και ποιες νέες συμμαχίες θα οικοδομηθούν από τις καταστάσεις. Ήδη η επαναπροσέγγιση Τουρκίας-Ισραήλ αλλά και Ισραήλ - Ιράν έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της διπλωματικής κοινότητας.

Την ίδια ώρα η νέα ενεργειακή πολιτική που υιοθετεί η Ευρωπαική Ένωση και η αναζήτηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας και απεξάρτησης από το φυσικό αέριο αναβαθμίζει τη συμφωνία που υπέγραψαν πρόσφατα ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Αιγύπτιο πρόεδρο.

«Η Ελλάδα και η Αίγυπτος έχουν να παίξουν σημαντικό ρόλο σε αυτό το νέο περιβάλλον χάρη στις δυνατότητές τους και στη στρατηγική τους θέση. Είμαστε οι φυσικές γέφυρες ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αφρική» είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι ο στρατηγικός χαρακτήρας της συνεργασίας αυτής για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, που θα μετατρέψει την Ελλάδα σε κόμβο μεταφοράς πράσινης ενέργειας, έχει αναγνωριστεί τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από τις ΗΠΑ.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ο Νίκος Δένδιας έχει κάθε λόγο να θέλει να κρατά ζωηρή την επαφή της Αθήνας με το Κάιρο πολύ περισσότερο που η Άγκυρα επιδιώκει να αναθερμάνει τις δικές της σχέσεις με τον Αλ Σίσι.

Σε αυτή την εξίσωση να προσθέσουμε και την εύφλεκτη κατάσταση στη Λιβύη, όπου τα πνεύματα παραμένουν οξυμένα καθώς ακόμη δεν υπάρξει σταθερή κυβέρνηση και μια πιθανή ανάφλεξη ενός νέου εμφυλίου πολέμου στη σκιά του ρωσο-ουκρανικού πολέμου θα δημιουργούσε αναταραχή σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.

Ελλάδα και Αίγυπτος παρατηρούν στενά τις εξελίξεις και έχουν συμφωνήσει να διατηρούν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας και για το θέμα αυτό. Διότι η κάθε μια έχει τους δικούς της λόγους να θέλει να έχει γνώση για το ποια θα είναι η επόμενη ημέρα στην Τρίπολη και ποιοι θα κινούν τα νήματα της εξουσίας την επόμενη ημέρα. Και είναι ένα θέμα που αναμένεται να συζητηθεί ανάμεσα στον Έλληνα υπουργό εξωτερικών και τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.