ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2015 - Παναγιώτης Κουρουμπλής: Η κοινή λογική είναι με τον ΣΥΡΙΖΑ

Εκλογές 2015 - Παναγιώτης Κουρουμπλής: Η κοινή λογική είναι με τον ΣΥΡΙΖΑ

«Πολιτική προπαγάνδα» με το θέμα του Grexit - ενόψει των εκλογών - αλλά και των καταθέσεων καταλογίζει στην κυβέρνηση ο υποψήφιος βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ, στη Β΄Περιφέρεια Αθηνών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος παράλληλα σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται πως θαυπάρξει δωρεάν πρόσβαση για όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, στις δημόσιες δομές υγείας. Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξή του στο Newsbomb.gr.

Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗ Β' ΑΘΗΝΑΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟ NEWSBOMB ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Συνέντευξη στην Παρασκευή Βονάτσου

Οι αγώνες του για τα ζητήματα κοινωνικής πρόνοιας και η δράση του στα θέματα της παιδικής προστασίας, της τρίτης ηλικίας και των ατόμων με αναπηρία, είναι αδιαμφισβήτητα.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είναι από τους ανθρώπους που συγκρούστηκαν με κατεστημένες αντιλήψεις και σήμερα από το μετερίζι του ΣΥΡΙΖΑ δίνει τον αγώνα του για την αποκατάσταση των αδικιών που έφεραν οι μνημονιακές επιλογές της κυβέρνησης.

Μιλώντας στο Newsbomb.gr, ο κ. Κουρουμπλής χαρακτηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης «αδιέξοδη και καταστροφική» και τονίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την κοινή λογική με το μέρος του. Όπως αναφέρει, η ανάκαμψη μπορεί να επιτευχθεί με δημόσιες επενδύσεις, πάταξη της διαφθοράς και αύξηση των ασθενέστερων εισοδημάτων που θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία.

Ειδικότερα για τον τομέα της Υγείας, ο κ. Κουρουμπλής προτείνει δωρεάν πρόσβαση για όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους στις δημόσιες δομές υγείας, καθώς και διασφάλιση της πρόσβασης σε αναγκαία φάρμακα με δραστικό περιορισμό της συμμετοχής των ασθενών στη δαπάνη.

Παράλληλα, όπως σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει άμεσα σε αναβάθμιση των ΕΟΦ και ΙΦΕΤ με σκοπό την αξιοποίηση της εγχώριας παραγωγής ποιοτικού φαρμάκου, ένα ζήτημα υψίστης εθνικής σημασίας για τον τόπο μας.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο κ. Κουρουμπλής την περίοδο 1993-1996 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας του Υπουργείου Υγείας και επιτέλεσε ουσιαστικό έργο με πλήθος καινοτόμων κοινωνικών υποδομών πρόνοιας οι οποίες συνδέθηκαν με την περίοδο άσκησης των καθηκόντων του στην εν λόγω θέση.

-Οδεύoυμε στις εκλογές με κεντρικό σημείο αναφοράς εκ μέρους της συγκυβέρνησης την πιθανότητα Grexit, παρότι ήδη Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αρχίζουν να κρατάνε αποστάσεις. Τελικά, τι πιθανότητες υπάρχουν για έξοδο της χώρας μας απο τη ζώνη του ευρώ;

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, ο οποίος επινόησε τον όρο Grexit, δήλωσε προχθές ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν «μεγάλη καταστροφή για την Ευρώπη» κι ότι οι διαρροές περί Grexit «δεν είναι παρά μια μπλόφα της γερμανικής κυβέρνησης με σκοπό να επηρεάσει τις εκλογές στην Ελλάδα».

Η ουσία είναι, και το παραδέχονται οι περισσότεροι οικονομολόγοι, ότι η πιθανότητα ενός Grexit είναι πολύ μικρότερη από την πιθανότητα διάλυσης του ευρώ αν η ΕΕ δεν αλλάξει πολιτική όσον αφορά το χρέος και τη λιτότητα. Η κυβέρνηση ζει στη σφαίρα της δικής της προπαγάνδας και πασχίζει μάταια να δικαιολογήσει μια καταφανώς αδιέξοδη και καταστρεπτική πολιτική που επιβάλλεται έξωθεν. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, ζει στη σφαίρα της πραγματικότητας. Προτείνει και διεκδικεί βιώσιμες λύσεις για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

-Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ εκλεγεί πρώτο κόμμα, αλλά χωρίς αυτοδυναμία, ποιοι θα ήταν εν δυνάμει εταίροι του για τη δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού; Ποια πολιτικά κόμματα αποκλείετε από μια πιθανή κυβερνητική συμμαχία;

Στις 26 Ιανουαρίου δύο θα είναι τα μεγάλα ζητούμενα. Ο σχηματισμός σταθερής κυβέρνησης και η δυναμική διαπραγμάτευση με τους εταίρους για το χρέος. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ πετύχει την αυτοδυναμία, διασφαλίζονται και τα δύο. Αν όχι, τότε η διασφάλιση του ενός θα είναι εις βάρος της διασφάλισης του άλλου και τα πράγματα θα είναι όντως δύσκολα.

Και σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας ο ΣΥΡΙΖΑ ασφαλώς θα ενεργήσει με γνώμονα το συμφέρον της χώρας, με τη διαφορά ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα εξαρτώνται από πολύ περισσότερους παράγοντες, που σήμερα είναι αδύνατο να σταθμιστούν. Η συνεργασία με τα κόμματα της σημερινής συγκυβέρνησης είναι σίγουρα απίθανη, ενώ με τη Χ.Α. απλώς αδιανόητη. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι δυνατόν να συνεργαστούμε με κόμματα που υποκρίνονται πως το δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο.


-Η αντιπολίτευση χρεώνει στον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι ουτοπικό το πρόγραμμα ανάκαμψης. Τι απαντάτε σε αυτό ;

Τι είναι ουτοπικό; Να επιδιώκεις ανάκαμψη μέσω λιτότητας που έχει ήδη προκαλέσει σωρευτική ύφεση μεγαλύτερη και από αυτήν που ακολούθησε το κραχ του 1929 στις ΗΠΑ ή με δημόσιες επενδύσεις, πάταξη της διαφθοράς και αύξηση των ασθενέστερων εισοδημάτων που θα διοχετευθούν αμέσως στην πραγματική οικονομία;

Εν μέσω της δυστοπίας που έχει προκαλέσει η κυβέρνηση με την παράλογη πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης, είναι λογικό να χαρακτηρίζει τις λύσεις που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ουτοπικές. Σύντομα ελπίζω να αντιληφθούν ότι ακόμα και το ουτοπικό μπορεί να καταστεί εφικτό όταν έχεις το δίκιο και την κοινή λογική με το μέρος σου.

-Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να εγγυηθεί τις καταθέσεις;

Τις καταθέσεις τις εγγυώνται οι αρχές της Ευρωζώνης και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι επιδιώκει λύσεις εντός του ευρώ. Έχουμε πείσει ότι η επόμενη ελληνική κυβέρνηση δεν θα είναι ο ταραξίας της Ευρώπης, αλλά καταλύτης για απολύτως αναγκαίες αλλαγές.

panagiotis-kouroumplis

Οι μεγαλύτερες πηγές κινδύνου για τις καταθέσεις είναι η μη βιωσιμότητα του χρέους και η κυβερνητική ρητορική. Δεν έχει ξανασυμβεί η ίδια η κυβέρνηση μιας χώρας να επιδεικνύει τέτοιο πλεόνασμα κυνισμού και ανευθυνότητας, με συστηματική προσπάθεια να κλονίσει την εμπιστοσύνη αγορών και καταθετών.

-Το κόμμα σας έχει αντιδράσει έντονα για το γεγονός ότι δεν θα ψηφίσουν περίπου 100.000 18άρηδες. Πως σχολιάζετε την εξέλιξη αυτή;

Ο Συνήγορος του Πολίτη πρότεινε όχι έναν, αλλά δύο απλούς τρόπους να λυθεί το ζήτημα, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους Έλληνες πολίτες να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα όπως προβλέπει το Σύνταγμα: Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ή αποστολή εγκυκλίου του Υπ. Εσωτερικών στις εφορευτικές επιτροπές. Η κυβέρνηση απέρριψε και τις δύο, δίνοντας προτεραιότητα στο κομματικό συμφέρον εις βάρος του Συντάγματος. Πρόκειται για ακόμη μια δημοκρατική εκτροπή που αποκαλύπτει τον πανικό αλλά και το ήθος της.


-Σε περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ποια άμεσα μέτρα θα ληφθούν ώστε να ανασχεθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην υγεία και συγκεκριμένα στην ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη των πολιτών;

Ξέρουμε ότι η μάχη για τη δημόσια υγεία θα είναι δύσκολη. Όμως ανυπομονούμε να τη δώσουμε, το μέγεθος της πρόκλησης δεν μας τρομάζει. Η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι θα υπάρξει δωρεάν πρόσβαση για όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, στις δημόσιες δομές υγείας, καθώς και διασφάλιση της πρόσβασης σε αναγκαία φάρμακα με δραστικό περιορισμό της συμμετοχής των ασθενών στη δαπάνη.

Στα άμεσα μέτρα συμπεριλαμβάνεται η στήριξη και αναβάθμιση των δημόσιων δομών υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, μεταξύ άλλων με στοχευμένες προσλήψεις με προγραμματισμό διετίας.

Επίσης θα προχωρήσουμε σε άμεση αναβάθμιση των ΕΟΦ και ΙΦΕΤ με σκοπό την αξιοποίηση της εγχώριας παραγωγής ποιοτικού φαρμάκου και την ορθολογικοποίηση (όχι κατ’ ανάγκη μείωση) της φαρμακευτικής δαπάνης. Τέλος, θα εκπονηθεί και θα υλοποιηθεί άμεσα σχέδιο για την επαρκή κάλυψη των δυσπρόσιτων και νησιωτικών περιοχών.

Διαβάστε επίσης:

ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ, ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ

Εκλογές 2015 - Τσίπρας: Να μπει τέρμα στον οδυνηρό κατήφορο της χώρας

Τσίπρας: Τέλος στο πελατειακό δημόσιο

Κουρουμπλής: Λύση για το χρέος, αλλιώς θα γίνουμε ΝΔ

ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ 2015

Σχετικές ειδήσεις