ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλέξης Τσίπρας: Ούτε δεμένος δεν θα καθόταν ο κ. Μητσοτάκης να αντιπαρατεθεί μαζί μου

Αλέξης Τσίπρας: Ούτε δεμένος δεν θα καθόταν ο κ. Μητσοτάκης να αντιπαρατεθεί μαζί μου

Την βεβαιότητα του πως η ανατροπή είναι εφικτή, εξέφρασε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατηγορώντας τον ότι «κρύβει» το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. 

Ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε για την δήλωση Μητσοτάκη, πως αν δεν υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση θα έχουμε ξανά εκλογές τον 15αύγουστο, για να απαντήσει σκωπτικά πως «το μόνο που δεν είπε είναι ότι θα μας επισκεφθούν και εξωγήινοι αν δεν πάρει ισχυρή εντολή». Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως το δίλημμα της κάλπης είναι «αν θα συνεχίσουμε την πορεία προς τα μπροστά όλοι μαζί, ή αν θα γυρίσουμε πίσω στα χρόνια που ζήσαμε πρόσφατα σχετικά, πριν από πέντε χρόνια της διακυβέρνησης του κ. Σαμαρά με τον κ. Μητσοτάκη κορυφαίο Υπουργό, όπου η κοινωνία θα είναι πάλι σε μια μεγάλη αβεβαιότητα και ο καθένας θα είναι μόνος του να τα βγάζει πέρα».

«Ο κ. Μητσοτάκης τα λέει αυτά, διότι θέλει να δημιουργήσει ένα κλίμα κινδυνολογίας σε σχέση με την επόμενη μέρα και να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. διότι φαντάζομαι ότι για να τα λέει αυτά βλέπει κάποιες τάσεις αποσυσπειρωτικές προς τις διακοπές, προς τη θάλασσα, 7 Ιουλίου είναι οι εκλογές και γι’ αυτό το λόγο κινδυνολογεί.

Αλλά ο ελληνικός λαός που προσέρχεται σε μια πολύ κρίσιμη αναμέτρηση για το μέλλον της χώρας, διότι ψηφίσει ποιος θα κυβερνήσει για τα επόμενα 4 χρόνια και με ποιο σχέδιο θα κυβερνήσει για τα επόμενα 4 χρόνια που είναι τα χρόνια που η Ελλάδα μπορεί πράγματι να εκτοξευθεί θα έλεγα εγώ, γιατί περάσαμε τα δύσκολα. Πρέπει να ξέρει ότι το δίλημμα είναι ένα και πολύ συγκεκριμένο. Εάν θα συνεχίσουμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω» συμπλήρωσε.

Κρύβει το πρόγραμμά του ο Μητσοτάκης

Κατηγόρησε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι «προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει την προγραμματική αντιπαράθεση. Και στις ευρωπαϊκές εκλογές δεν προσήλθε σε συζήτηση και σε αυτές τις εκλογές προσπαθεί να αποφύγει τη συζήτηση, το διάλογο, το debate, την αντίκρουση επιχειρημάτων».

Σημείωσε ότι «αποκρουστικές είναι αυτές οι πολιτικές που υλοποίησε ο κ. Μητσοτάκης ως κορυφαίος Υπουργός. Αποκρουστική ήταν η πολιτική των 15.000 δημοσίων υπαλλήλων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα επί των ημερών του. Αποκρουστική ήταν η πολιτική που οδήγησε σε 300.000 λουκέτα στην αγορά σε 40% μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Αποκρουστική ήταν η πολιτική που οδήγησε την ανεργία στο 28% και δεκάδες χιλιάδες, εκατοντάδες χιλιάδες νέους ανθρώπους να φεύγουν στο εξωτερικό. Αυτή ήταν η αποκρουστική πολιτική» εξηγώντας πως ο ίδιος έχει ευθύνη να αναδεικνύει «τις προγραμματικές διαφορές και τους κινδύνους. Δεν επικαλούμαι κανέναν φόβο. Αλλά τη λογική. Και η λογική λέει ότι αυτοί οι οποίοι μας οδήγησαν στη χρεοκοπία, αυτοί που λεηλάτησαν τη μεσαία τάξη, αυτοί που ρήμαξαν τα όνειρα και τις ελπίδες ενός ολόκληρου λαού αυτή την 5ετία, δεν μπορεί να παρουσιάζονται σήμερα ως δήθεν λυτρωτές και σωτήρες. Αυτοί που ήταν θύτες να έρχονται στα θύματα και να παρουσιάζονται ως σωτήρες».

Επανέλαβε την πρόσκληση σε ντιμπέιτ, λέγοντας: «γιατί δεν δέχεται λοιπόν, αφού λέει ότι εμείς κάνουμε κοπτοραπτική, να κάτσουμε εδώ σε ένα τραπέζι ενώπιόν σας, ή να διαλέξει όποιο δημοσιογράφο θέλει να κάτσουμε σε ένα τραπέζι και να μιλήσουμε ανοιχτά και δημόσια στον ελληνικό λαό. Γιατί αυτό το αποφεύγει;»
«Έχετε ακούσει τον κ. Μητσοτάκη να πει τίποτα ουσιαστικό όλες αυτές τις ημέρες; Όλοι μαζί, ενωμένη Ελλάδα, ο ήλιος που θα ανατείλει, τι ωραία που είμαστε. Αυτός είναι πολιτικός λόγος; Γιατί δεν κάθεται να αντιπαρατεθούμε με βάση τα προγράμματά μας και να μας πει και ο ίδιος ποιες είναι οι θέσεις του, ποιο είναι το πρόγραμμά του;» διερωτήθηκε.

«Το κορυφαίο ζήτημα κυρία Ζαχαρέα των τελευταίων ημερών, κορυφαίο ζήτημα και νομίζω ότι πρέπει να αποτελέσει το επόμενο διάστημα, και το κορυφαίο θέμα της συζήτησης, είναι ότι αποκάλυψε ο κ. Μητσοτάκης ότι δεν σκοπεύει να κάνει καμία φορολογική ελάφρυνση αν κερδίσει τις εκλογές το 2019, αλλά και το 2020.
Ποιο ήταν το βασικό αφήγημα της Ν.Δ. 2,5 χρόνια, 3 χρόνια τώρα με αρχηγό της τον κ. Μητσοτάκη; Και ποιο ήταν το βασικό της αφήγημα στις ευρωεκλογές; Ότι θα πρέπει να γίνουν μειώσεις φόρων. Αυτό δεν ήταν το βασικό αφήγημα; Και έρχεται σήμερα και αποκαλύπτει ότι το 2019 δεν θα κάνει καμία μείωση φορολογίας εάν εκλεγεί, διότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος και ότι το 2020, τον άκουσα σε μια συνέντευξή του προχθές στην Κρήτη, ότι τη μόνη μείωση που θα κάνει είναι στο ΦΠΑ στην εστίαση. Μα, αυτό το έχουμε κάνει ήδη» τόνισε και συμπλήρωσε:
«Και τι λέει θα κάνει; Θα εφαρμόσει, εάν εκλεγεί, σκοπεύει να εφαρμόσει ένα κύμα μεταρρυθμίσεων με βάση το οποίο σκοπεύει, ελπίζει να δελεάσει τους Ευρωπαίους εταίρους, προκειμένου να μειώσουν τα πρωτογενή πλεονάσματα για να προχωρήσει σε αυτές τις φοροελαφρύνσεις τις οποίες έχει αναλύσει, αλλά σε βάθος 4ετίας.
Τις περισσότερες από αυτές, λέει, ότι σκοπεύει να τις κάνει στο τέλος της 4ετίας. Και εγώ σήμερα θέλω να θέσω δυο ερωτήματα. Τι να κάνω; Αφού δεν έρχεται απέναντί μου να αντιπαρατεθούμε, δια της τεθλασμένης. Τα θέτω σε εσάς για να τα ακούει ο ελληνικός λαός και να τα απαντήσει και ο κ. Μητσοτάκης σε μια επόμενη συνέντευξή του.
Πρώτο ερώτημα: για ποιο λόγο χρειάζεται να δελεάσει τους Ευρωπαίους εταίρους με κύμα μεταρρυθμίσεων για να ρίξουν τα πρωτογενή πλεονάσματα; Αφού εμείς οι ίδιοι έχουμε καταθέσει πρόταση συγκροτημένη, συγκεκριμένη, με τον Ειδικό Λογαριασμό, με την κατάθεση 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη ρευστότητα που έχουμε σήμερα στα δημόσια ταμεία που τα παραλάβαμε άδεια και σήμερα έχουν πάνω από 34 δισεκατομμύρια ρευστότητας, προκειμένου να μειωθούν κατά 1% τα πλεονάσματα από το 2020, δίχως να παραβιαστεί η συμφωνία με τους εταίρους μας.
Αυτό το απορρίπτει ο κ. Μητσοτάκης. Δηλαδή λέει ότι θέλει να δελεάσει ….»

«Εμείς με αυτό που πετύχαμε έχουμε εξαγγείλει πολύ συγκεκριμένους στόχους, πολύ συγκεκριμένες φοροελαφρύνσεις για το 2020. Έχουμε μιλήσει για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ και τη ριζική μείωση από εκεί και παραπάνω.
Έχουμε μιλήσει για τη μείωση του φορολογικού συντελεστή από 22% στο 20% στη φορολογία εισοδήματος. Έχουμε μιλήσει για περαιτέρω μείωση του ΦΠΑ, του μεσαίου συντελεστή από το 13% στο 11%. Για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20%. Για μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 50%. Στοχευμένες παρεμβάσεις για τη μεσαία τάξη.
Ο κ. Μητσοτάκης λέει καμία φοροαπαλλαγή. Πρώτα θα δελεάσω τους εταίρους μας με ένα κύμα μεταρρυθμίσεων.
Και το δεύτερο ερώτημα. Ποιο θα είναι αυτό το κύμα μεταρρυθμίσεων το οποίο θα δελεάσει τους εταίρους μας για κάτι το οποίο ήδη έχουμε εμείς πετύχει; Ας μην γελιόμαστε και δεν είναι θέμα πώς θα το περιγράψουμε αυτό, αν θα μιλήσουμε για μεταρρυθμίσεις που κρύβουν αίμα γιατί αυτό το είπα, διότι πράγματι αυτές οι μεταρρυθμίσεις στοίχησαν ζωές, όταν κάποιοι άνθρωποι …» είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα της ΝΔ εξήγησε πως «έχουμε ευθύνη να πούμε στον ελληνικό λαό, ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις, θα είναι μεταρρυθμίσεις που θα στοχεύουν κυρίως στη μείωση των δαπανών. Και το λέω αυτό, πρώτον, διότι έχουμε την εμπειρία από το τι ζήσαμε με την κυβέρνηση της Ν.Δ. του κ. Σαμαρά την 3ετία 2012 – 2015 και δεύτερον, γιατί ξέρουμε ποιο είναι το πρόγραμμα της Ν.Δ».

«Το πρόγραμμα της Ν.Δ. στοχεύει στη μείωση των δαπανών μέσα από την κατάργηση των επιδομάτων κοινωνικής στήριξης. Το πρόγραμμα της Ν.Δ. στοχεύει στην διατήρηση ή ακόμη περαιτέρω συρρίκνωση των ασφαλιστικών δαπανών, δηλαδή των συνταξιοδοτικών δαπανών. Άρα σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι οι οποίοι είδαν το τελευταίο διάστημα να σταματάει η αιμορραγία στις συντάξεις τους και η αιμορραγία στα εισοδήματά τους, πιθανότατα το επόμενο διάστημα προκειμένου να μπορέσουν να υλοποιηθούν στο τέλος της 4ετίας κάποιες υποσχέσεις για μειώσεις φόρων, θα δούνε τις συντάξεις τους να συρρικνώνονται ακόμα περισσότερο. Αυτή είναι η δική μας εκτίμηση και εγώ οφείλω να την πω με ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό» τόνισε.

Αναρωτήθηκε τι φοβάται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και δεν δέχεται το ντιμπέιτ των δύο: «Γιατί δεν μπορούμε να βρούμε μια ημερομηνία να αλλάξουμε όλοι το πρόγραμμά μας, να κάτσουμε να κουβεντιάσουμε; Εγώ πιστεύω ότι ούτε δεμένος δεν θα καθόταν να αντιπαρατεθεί μαζί μου. Δεν το λέω με αλαζονεία αυτό. Δεν είναι το θέμα ότι δεν είναι ικανός ο κ. Μητσοτάκης. Εγώ δεν τον υποτιμώ ως αντίπαλο. Θεωρώ ότι έχει ικανότητες, ότι μπορεί να σταθεί με επάρκεια σε ένα πολιτικό διάλογο. Δεν έρχεται, γιατί αισθάνεται την αδυναμία των επιχειρημάτων».

Κατηγόρησε τη Φώφη Γεννηματά και τον Δημήτρη Κουτσούμπα ότι βρίσκονται σε συννενόηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ειδικά για το ΚΚΕ είπε ότι «έβγαλε το φίδι από την τρύπα λέγοντας εγώ τότε δεν έρχομαι γιατί έχω αλλάξει το πρόγραμμά μου» όταν ο πρωθυπουργός συμφώνησε να πάει στο ντιμπέιτ απευθείας από τη Σύνοδο Κορυφής. «Μου θύμισε λίγο αυτό τον παράγοντα του Εδεσσαϊκού ο οποίος έλεγε μια έτσι, μια αλλιώς. Αυτό τον πολύ συμπαθή άνθρωπο. Αυτό μου θύμισε το γαϊτανάκι που έγινε προκειμένου να αποφύγουν και οι τρεις την αντιπαράθεση την πολιτική, την προγραμματική με εμένα και με τις απόψεις μου» είπε.

Τι είπε για τον Ανδρέα Παπανδρέου

Ερωτώμενος για τα tweets του για τον Ανδρέα Παπανδρέου εξήγησε πως «δεν είναι η πρώτη φορά που μιλώ για τον Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά μιλώ με απόλυτη ειλικρίνεια και χωρίς καμία διάθεση ούτε πολιτικής καπηλείας, αλλά ούτε και με μια λογική μεμψιμοιρίας, ή μια λογική αντιπαλότητας. Και στην ανάρτηση αυτή που έκανα αναφέρθηκα στο ότι αυτή η μεγάλη μορφή, αυτή η ιστορική ηγετική φυσιογνωμία είχε μια σχέση αγάπης και μίσους με την αριστερά».

Έκανε λόγο για ένα «πρόσωπο που κατάφερε να βάλει τα θεμέλια της ανασύστασης μιας πλειοψηφικής δημοκρατικής παράταξης και προοδευτικής παράταξης στον τόπο μας και ήταν αυτός ο οποίος σε κρίσιμες στιγμές με αντίπαλο τότε τον πατέρα Μητσοτάκη της Ν.Δ., υπενθύμισε στον ελληνικό λαό ότι η δεξιά στον τόπο είχε φέρει διχασμό, είχε φέρει συγκρούσεις, είχε φέρει μια χώρα όπου κυβερνιόταν από προνομιούχους. Και υπενθύμισα ότι στο σήμερα αυτό σημαίνει, απευθυνόμενος, βεβαίως απευθυνόμενος στο δημοκρατικό κόσμο που το ΠΑΣΟΚ ενέπνευσε για πολλές 10ετίες την πατρίδα μας, ότι δεν μπορεί σήμερα να υπάρχει ένας κακέκτυπο δημοκρατικής Παράταξης που να λέει ότι θέλει να ξαναστηθεί η διακυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη, διότι αυτό λέει η κα Γεννηματά και δεν μπορεί να υπάρχει μια επιλογή, πολιτική επιλογή ψήφου ή στήριξης ή ανοχής, σε μια Παράταξη και σε έναν αρχηγό, ο οποίος είναι από αυτό το συγκεκριμένο τζάκι της οικογένειας Μητσοτάκη, που έχει εν πάση περιπτώσει τη δική του πολιτική διαδρομή, αλλά και τις δικές του ευθύνες για την πορεία της χώρας.
Άρα εγώ υπενθύμισα πρώτον τα λόγια του Ανδρέα Παπανδρέου εκείνη την περίοδο, που τότε μίλαγε για τους «μη προνομιούχους Έλληνες». Εμείς σήμερα αυτό το λέμε «οι πολλοί» και ταυτόχρονα υπενθύμισα ότι δεν μπορεί σήμερα να θέλει ένας πολιτικός χώρος ένα πολιτικό Κόμμα που είναι διάδοχο του ΠΑΣΟΚ, του ιστορικού ΠΑΣΟΚ, να αυτοπροσδιορίζεται στο χώρο της Δημοκρατικής Παράταξης και της Κεντροαριστεράς και να δουλεύει για την εγκαθίδρυση του κ. Μητσοτάκη στη διακυβέρνηση του τόπου».

Η επόμενη μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ

«Θέλω ο ΣΥΡΙΖΑ να παίξει ένα ρόλο – καταλύτη στον ευρωπαϊκό χώρο για τη συνάντηση της Αριστεράς, της Αριστερής Σοσιαλδημοκρατίας και των Πρασίνων, βλέπω όμως ότι ενώ όλοι οι Σοσιαλιστές στην Ευρώπη, όλη η Σοσιαλδημοκρατία αγκαλιάζει τον ΣΥΡΙΖΑ εδώ στην Ελλάδα η κα Γεννηματά αγκαλιάζει τον κ. Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία και αυτό είναι μια αντίφαση» απάντησε στην ερώτηση για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεταλλαχθεί ενώ σχολίασε την πρόθεση της Φώφης Γεννηματά να καταργήσει την απλή αναλογική λέγοντας πως «αν είχαμε απλή αναλογική το ΚΙΝΑΛ θα ήταν ένα Κόμμα που θα έπαιζε κεντρικό, πολιτικό ρόλο για την επόμενη μέρα. Και έρχεται η κα Γεννηματά και λέει ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνει είναι να διευκολύνει τον κ. Μητσοτάκη να την καταργήσει.
Πείτε μου εσείς τι λογική μπορεί να έχει αυτό. Αυτός ο αυτοχειριασμός! Ή ταυτόχρονα η αυτοκαταστροφική πολιτική θέση και στάση της απόλυτης σύγκρουσης με την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ και το να θέτει ως στρατηγικό στόχο τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, που όλοι γνωρίζουν ότι με αυτό τον εκλογικό νόμο, τον οποίο και υπερασπίζεται, στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει στρατηγική νίκη της Νέας Δημοκρατίας».

«Εγώ απευθύνομαι στην ψυχή των ψηφοφόρων, του απλού κόσμου του ΠΑΣΟΚ που μεγάλωσε και έζησε με τη μνήμη για το τι σημαίνει αυτή η Δεξιά που θέλει να ξανακυβερνήσει και αναρωτιέμαι αν θα κάνει τη χάρη στην κα Γεννηματά να δει ένα Κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου να γίνεται το υποστύλωμα αυτής της Δεξιάς» τόνισε.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «δεν είναι ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 με τον ΣΥΡΙΖΑ του 2012, δεν είναι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ του 2019 με το ΣΥΡΙΖΑ του 2015» εξηγώντας πως «εμείς θέλουμε να αλλάζουμε πηγαίνοντας προς τα μπρος και φιλοδοξούμε να αποτελέσουμε τη ραχοκοκαλιά της μεγάλης και πλειοψηφικής πιστεύω δημοκρατικής και προοδευτικής Παράταξης του τόπου. Αυτή είναι η φιλοδοξία μας».

«Συστημικός» ο Βαρουφάκης

Ερωτώμενος για τον Γιάνη Βαρουφάκη δήλωσε έκπληκτος για «το συστημικό πουσάρισμα που γίνεται στον κ. Βαρουφάκη. Διαρκώς σε κάθε τηλεοπτική συνέντευξη με ρωτάτε…. Εσείς καλά κάνετε δεν το λέω σε εσάς, αλλά δεν νομίζω ότι ρωτήσατε τον κ. Μητσοτάκη για τον κ. Βελόπουλο. Ο κ. Βελόπουλος είχε εξαφανιστεί και πήρε 4,5% όμως μπήκε στην ευρωβουλή. Επειδή ο κ. Βελόπουλος κόβει από τη Νέα Δημοκρατία, δεν υπάρχει πουθενά. Πουθενά! Ο Βαρουφάκης είναι παντού. Και γιατί είναι παντού ο Βαρουφάκης;».

«Εδώ βλέπουμε μια συστηματική προσπάθεια να αναδειχθεί μονάδα μια πολιτική δύναμη, εγώ δεν την υποτιμώ γιατί εγώ δεν θα πω ποτέ για κανέναν χαμένη ψήφος. Βγήκε όμως ο Βαρουφάκης και είναι χαμένη ψήφος για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό; Τι αλαζονεία και τι έπαρση;
Λοιπόν γιατί γίνεται αυτό; Ας καταλάβει ο κόσμος που μας ακούει. Αυτό γίνεται διότι ο Βαρουφάκης αυτή τη στιγμή είναι ένα όχημα, που μπορεί να ανακόψει την πολιτική ανατροπή, δηλαδή τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές» εκτίμησε και θύμισε πως «όλοι όσοι τον κατηγορούσαν πιο πριν ότι οδήγησε τη χώρα στα βράχια, ότι κόστισε στη χώρα δεν ξέρω εγώ πόσα είπαν, 200-300-500 δις, ήθελαν να του στήσουν ειδικά Δικαστήρια, τώρα τον παρουσιάζουν ως τον πολύ σαγηνευτικό πολιτικό, που πρέπει ξαφνικά να πάρει τη θέση του στο πολιτικό στερέωμα».
«Ο κόσμος πιστεύω ότι δεν τρώει κουτόχορτο» είπε.

Εφικτή η ανατροπή

Χαρακτήρισε εφικτή την πολιτική ανατροπή εξηγώντας πως «σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουν 570.000 νέοι ψηφοφόροι. Ταυτόχρονα η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές ήταν 500.000 ψήφοι. Θεωρώ ότι η πιθανότητα, η δυνατότητα της ανατροπής αν και δύσκολη, είναι απολύτως εφικτή και γι' αυτή τη δυνατότητα και την πιθανότητα εμείς παλεύουμε και επαναλαμβάνω όχι για να δικαιώσουμε τον εαυτό μας, αλλά για να δώσουμε προοπτική στη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού να μη γυρίσουν πίσω, να προχωρήσουν μπροστά».

«Το θέμα αύριο είναι ποιος θα κυβερνήσει. Και το ερώτημα που τίθεται στον ελληνικό λαό είναι αν θα υπάρξει πλειοψηφία στη Βουλή του ΣΥΡΙΖΑ με αυτές τις 50 έδρες ώστε να σχηματίσει μια προοδευτική Κυβέρνηση με συμμαχίες, να δημιουργήσει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε προς τα μπρος. Δηλαδή αν ο Πρωθυπουργός που θα είναι στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής θα είναι ένας Πρωθυπουργός που δεν θα ψηφίζει τον Βέμπερ -να το πω έτσι- για Πρόεδρο της Commission, που θα συνεχίσει αυτή την προσπάθεια η χώρα να συγκαταλέγεται στις χώρες εκείνες του ευρωπαϊκού νότου, που έχουν προοδευτική διακυβέρνηση και προοδευτικές Κυβερνήσεις, που στήνουν συμμαχίες για να μην περάσει η πολιτική της λιτότητας, για να δημιουργηθεί ένα μέτωπο αντίστασης σε αυτές τις πολιτικές που οδήγησαν στο περιθώριο πολύ μεγάλη μερίδα των ευρωπαϊκών κοινωνιών, ή θα είναι ένας συντηρητικός πολιτικός ο κ. Μητσοτάκης, όχι μόνος του, με Υπουργούς γνωστούς τον κ. Γεωργιάδη, τον κ. Βορίδη, όλο το απαράτ της Κυβέρνησης Σαμαρά που λεηλάτησε την ελληνική κοινωνία. Δεν πιστεύω αυτά να τα έχει ξεχάσει ο ελληνικός λαός, ακόμη και ψηφοφόροι συντηρητικοί που έφυγαν από τη Νέα Δημοκρατία εκείνη την κρίσιμη περίοδο και είναι πολλοί που ακόμη και σήμερα στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τους βλέπουμε να έρχονται και στις συγκεντρώσεις μας, ακριβώς επειδή θυμούνται τι πέρασαν την περίοδο του Σαμαρά» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Πάμε στη μάχη αυτή για να κερδίσουμε. Δεν με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή ούτε να σκεφτώ την ήττα. Πάω στη μάχη για να κερδίσω, πάω στη μάχη γιατί το πιστεύω ότι μπορεί να αλλάξει, να γυρίσει το παιχνίδι. Θα είναι βεβαίως η μεγαλύτερη πολιτική και εκλογική ανατροπή στη χώρα δεν υπάρχει αμφιβολία, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ θα πετυχαίνει κάτι πολύ μεγάλο για πρώτη φορά» υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Δεν απειλείται η Ελλάδα από την Τουρκία

Σχολιάζοντας την δήλωση Αποστολάκη, ότι αν βρεθούμε δηλαδή μπροστά σε ένα θερμό επεισόδιο, είμαστε μόνοι μας είπε πως «ορθώς ο κ. Αποστολάκης είπε ότι εάν υπάρξει κάποιο θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, το οποίο εμείς δουλεύουμε για να αποφευχθεί -και δεν αισθάνομαι αυτή τη στιγμή ότι υπάρχει τέτοια πιθανότητα μπροστά μας, θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής και καθησυχαστικός απέναντι στον ελληνικό λαό και θα εξηγήσω αν θέλετε και το γιατί- αλλά είπε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δουλεύουν και έτσι θα έπρεπε να κάνουν, έχοντας μπροστά τους το δυσμενέστερο δυνατό σενάριο, δηλαδή ότι θα είμαστε εμείς αυτοί που θα κληθούμε -εννοώ οι Ένοπλες Δυνάμεις μας- να αποτρέψουμε την παραβίαση της εθνικής μας κυριαρχίας».

«Την Ελλάδα σήμερα δεν μπορεί κανείς να την απειλεί. Τελεία και παύλα. Και είδατε, ήρθε το Γιαβούζ και κατευθύνθηκε προς τα κάτω. Ούτε σκέφτηκαν να σταματήσουν στο Καστελόριζο, ούτε τους πέρασε από το μυαλό» είπε.

Υποστήριξε πως «η Τουρκία σήμερα κάνει σπασμωδικές κινήσεις και αυτές οι κινήσεις που κάνει η Τουρκία δεν είναι ένδειξη ισχύος. Είναι ένδειξη της αδυναμίας της. Ο Ερντογάν μετά από πάρα πολλά χρόνια αδιαφιλονίκητης, αδιαμφισβήτητης ηγετικής παρουσίας στην Τουρκία απειλείται εσωτερικά» ενώ έκανε αναφορά στην εκλογική ήττα στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως πρόκειται για «σπασμωδικές κινήσεις με την παρουσία πλοίων εξόρυξης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, σε σημεία που μάλλον δεν έχουν κανένα επιστημονικό ενδιαφέρον».

Αποκάλυψε πως ο Εμανουέλ Μακρόν όντως του είπε πως «είναι διαθέσιμος να στηρίξει με κάθε μέσο και με κάθε τρόπο την Ελλάδα και την Κύπρο, αν χρειαστεί. Αυτή δεν είναι μια συζήτηση που έγινε στο πόδι στο Συμβούλιο Κορυφής, είναι μια διαρκής συζήτηση που έχουμε». «Η Γαλλία είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να έχει μια στήριξη σε στρατιωτικό επίπεδο. Η Γερμανία όπως γνωρίζετε είναι η δύναμη εκείνη η οποία επιβάλλεται δια της οικονομίας, η Γαλλία είναι μια δύναμη η οποία έχει πάρα πολύ ισχυρή αμυντική, έχει εν πάση περιπτώσει τη δυνατότητα να μπορεί να στηρίξει σε δύσκολες στιγμές.
Η Γαλλία έχει διατυπώσει πολλαπλώς τη στήριξή της στην Ελλάδα και στην Κύπρο, δεν θέλω να κρύψω ότι πέρα του ηθικού υπάρχουν και τα συμφέροντα. Στη γεωπολιτική, κακά τα ψέματα, παίζουν μεγάλο ρόλο» εξήγησε.

«Εμείς δεν ζητήσαμε ποτέ κάτι τέτοιο. Δεν ζητήσαμε ποτέ κάτι τέτοιο, πρώτον διότι αισθανόμαστε ότι δεν βρισκόμαστε μπροστά σε τέτοιου είδους πιθανότητα κλιμάκωσης.
Δεύτερον διότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις -όσο κι αν φαίνεται αυτό, δεν είναι ένα κλισέ- είναι εξαιρετικά ισχυρές, από τις ισχυρότερες δυνάμεις στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και άρα πιστεύω ότι δεν υπάρχει ούτε κανένας λόγος ανησυχίας, ούτε κανένας λόγος εν πάση περιπτώσει να συζητάμε τέτοιου είδους σενάρια κλιμάκωσης» πρόσθεσε.

Δείτε το βίντεο

Συνέντευξη στο δελτίο ειδήσεων του «Star»

Συνέντευξη στο δελτίο ειδήσεων του «Star» και στη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα.

Geplaatst door Alexis Tsipras op Dinsdag 25 juni 2019

Διαβάστε επίσης:

Συναγερμός στο Αιγαίο: Το περίεργο περιστατικό ανάμεσα στο Γιαβούζ και το Πολεμικό Ναυτικό

Απίστευτη πρόκληση Ερντογάν: Ο Τσίπρας μπορεί να λέει ό,τι θέλει, εμείς θα κάνουμε γεωτρήσεις