Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάχθηκε κατά των μικρών κομμάτων – Το στοίχημα της αυτοδυναμίας

Θεοδόσης Παπανδρέου Θεοδόσης Παπανδρέου

Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάχθηκε κατά των μικρών κομμάτων – Το στοίχημα της αυτοδυναμίας
AP images

Σε μια δήλωση έξω από τα συνηθισμένα προχώρησε από την Αλεξανδρούπολη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας σε συγκεντρωμένους και ενώ τόνισε την σημασία συμμετοχής στις εκλογές, τους παρότρυνε «να μη χαραμίσουν την ψήφο τους σε μικρά κόμματα τα οποία γεννήθηκαν μέσα σε ένα περιβάλλον οργής, αλλά δεν έχουν ρόλο να παίξουν στη νέα φωτεινή Ελλάδα την οποία οραματιζόμαστε».

Η δήλωση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας πάντως δεν είναι ανακόλουθη με όσες έχει κάνει σήμερα αναδεικνύοντας την σημασία της χαμένης ψήφου. Το είπε και από την Αλεξανδρούπολη σημειώνοντας πως «δεν δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός, καμία προεξόφληση του εκλογικού αποτελέσματος. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να χαθεί ούτε μια ψήφος».

Οι αναφορές αυτές του Κυριάκου Μητσοτάκη συνδέονται άμεσα με τον στόχο της αυτοδυναμίας ο οποίος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον Γιάνη Βαρουφάκη και τον Κυριάκο Βελόπουλο.

Όσο μικρότερη θα είναι η επόμενη βουλή – σε ότι αφορά την συμμετοχή κομμάτων- τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες η Νέα Δημοκρατία να εξασφαλίσει την πολυπόθητη ισχυρή αυτοδυναμία.

Γιατί, βάση του εκλογικού μας συστήματος δεν φτάνει μόνο ένα καλό ποσοστό του πρώτου (εκτός και αν αυτό είναι πάνω από το 40%, ποσοστό που δεν προκύπτει για τη Νέα Δημοκρατία από τις δημοσκοπήσεις) αλλά και ένα οριακά κακό αποτέλεσμα των μικρών οι οποίοι δεν θα πρέπει να πάρουν το πολυπόθητο 3%.

Έτσι, το ποσοστό που θα μείνει εκτός βουλής θα είναι υψηλό και όσο υψηλότερο αυτό, τόσο χαμηλότερο εκείνο που εξασφαλίζει την αυτοδυναμία.

Για κάθε 1% που μένει εκτός Βουλής, μειώνεται το ποσοστό βάσης 40,4% (ποσοστό το οποίο εξασφαλίζει αυτοδυναμία σε κάθε περίπτωση με 151 έδρες) κατά 0,4%. Αν δηλαδή εκτός Βουλής μείνει ποσοστό 10% τότε το πρώτο κόμμα είναι αυτοδύναμο με 36,4%.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το ΜέΡΑ 25 και η Ελληνική Λύση μπορούν οριακά να μείνουν εκτός ενώ κάποιες δείχνουν εκτός και την Χρυσή Αυγή. Οι περιπτώσεις ειδικά των δύο πρώτων φαντάζουν οι ευκολότερες για να εξασφαλίσουν την αυτοδυναμία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Διαβάστε επίσης:

results.it.minedu.gov.gr: Βαθμοί Πανελληνίων 2019 - Έτσι θα υπολογίσετε τα μόρια σας

Βάσεις 2019: Τα μυστικά στο Μηχανογραφικό για σωστή επιλογή σχολών

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved