ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: 347 συλλήψεις από την ΕΛ.ΑΣ. - Χτυπάνε και βασανίζουν ζώα μέσα στα σπίτια

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: 347 συλλήψεις από την ΕΛ.ΑΣ. - Χτυπάνε και βασανίζουν ζώα μέσα στα σπίτια

Οι εικόνες σοκ με τον τραυματισμένο από βέλος σκύλο στην Πετρούπολη έφεραν στην επιφάνεια το σοβαρό θέμα της κακοποίησης ζώων.

Μάλιστα, την περίοδο της καραντίνας οι φιλοζωικές οργανώσεις έχουν λάβει αρκετές καταγγελίες για βασανισμό ζώων ακόμα και μέσα σε διαμερίσματα από τους ιδιοκτήτες τους.

Το newsbomb.gr αποκαλύπτει τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. για τις κακοποιήσεις ζώων. Το 2020 παρατηρήθηκε κατακόρυφη αύξηση στον αριθμό των συλληφθέντων για παραβάσεις της νομοθεσίας περί προστασίας ζώων. Συγκεκριμένα το 2020 συνελήφθησαν 347 άτομα, ενώ το 2019 είχαν συλληφθεί 255 άτομα και το 2018 είχαν συλληφθεί 270.

Το 2020 η Αστυνομία έλαβε 3.522 καταγγελίες για κακοποιήσεις ζώων, σχημάτισε 1.174 δικογραφίες και επέβαλε συνολικά 1.191 πρόστιμα, ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ, σε άτομα που παραβίασαν το νόμο περί προστασίας ζώων.

Το 2019 οι καταγγελίες ήταν αυξημένες σε σχέση με το 2020, καθώς έφτασαν τις 3929, ενώ οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. ήταν 1668.

Το 2018 οι καταγγελίες ήταν 3.734, ενώ σχηματίστηκαν 1690 δικογραφίες.

Πριν από λίγες ημέρες αποτροπιασμό προκάλεσε η περίπτωση του Μπρούνο, του άτυχου σκύλου που δέχτηκε θανάσιμο χτύπημα με βέλος από κουκουλοφόρο, σε αυλή σπιτιού στην Πετρούπολη.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, δύο ημέρες νωρίτερα εντοπίστηκε ένας κρεμασμένος σκύλος σε γέφυρα στην Κρήτη. Άγνωστοι κρέμασαν το σκυλί με σύρμα στη γέφυρα που οδηγεί από τα Χανιά σε χωριό της περιοχής. Το ζωάκι εντοπίστηκε από διερχόμενο οδηγό που ειδοποίησε αμέσως την Αστυνομία, που διενεργεί έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών.

Το άτυχο ζώο μεταφέρθηκε στην κτηνιατρική υπηρεσία προκειμένου να γίνει η νεκροψία για τα ακριβή αίτια θανάτου του, ενώ αναμένεται να διαπιστωθεί εάν είχε microchip, δηλαδή αν είχε φύγει από κάποιο σπίτι ή κάποια φιλοζωική οργάνωση.
Σημειώνεται ότι η θανάτωση και η κακοποίηση ζώου έχει επαπειλούμενη ποινή από 5-10 χρόνια κάθειρξη, ενώ επαπειλείται χρηματική ποινή από 5-50 χιλιάδες ευρώ.
«Ουσιαστικά παρατηρείται τα τελευταία χρόνια μια αύξηση στα καταγγελλόμενα περιστατικά που αφορούν την προστασία των ζώων από την μία όντως μπορεί να πρόκειται για αύξηση των περιστατικών από την άλλη πλευρά όμως μπορεί να μιλάμε για ευαισθητοποίηση του κόσμου», αναφέρει αστυνομική πηγή για το θέμα.
Σύμφωνα με έρευνες, η κακοποίηση ζώου μπορεί να είναι το πρώτο βήμα και ο δράστης να προχωρήσει σε βαρύτερα εγκλήματα. Αστυνομικοί εκπαιδεύονται σχεδόν κάθε χρόνο σε θέματα που αφορούν την νομοθεσία για τα ζώα, προκειμένου να γνωρίζουν το νομικό πλαίσιο και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν για τη διαχείριση τέτοιων περιστατικών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέο έντυπο μετακίνησης - Τι αλλάζει από 15 Φεβρουαρίου και για ποιους