ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Συλλήψεις Ιρακινών με «άρωμα» τρομοκρατίας: Έρευνες για λαθρεμπόριο έργων τέχνης

Συλλήψεις Ιρακινών με «άρωμα» τρομοκρατίας: Έρευνες για λαθρεμπόριο έργων τέχνης
InTime

Για έξι μήνες αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας βρίσκονταν σε διαρκή επαφή με στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας του Βελγίου για τη σύλληψη τριών Ιρακινών που βρίσκονταν στην Αθήνα και συμμετείχαν σε κύκλωμα κατασκευής πλαστών διαβατηρίων και διακίνησης μεταναστών.

Για τους Βέλγους η σύλληψή τους ήταν κρίσιμης σημασίας, καθώς στη χώρα τους είχε συλληφθεί ο αρχηγός του κυκλώματος, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για χρηματοδότηση τρομοκρατίας. Το συγκεκριμένο κύκλωμα μπήκε στο μικροσκόπιο των Αρχών ακόμα και για λαθρεμπόριο έργων τέχνης.

Όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό της υπόθεσης, «από το μήνα Οκτώβριο του 2020 η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία του Βελγίου, προκειμένου να εντοπιστούν μέλη εγκληματικής ομάδας με παρακλάδια σε Ιταλία, Γερμανία και Τουρκία, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνται στη διακίνηση μεταναστών, κάνοντας χρήση πλαστών εγγράφων, μη αποκλειόμενων άλλων έκνομων ενεργειών, όπως νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και λαθρεμπορία έργων τέχνης.

Η αδιάκοπη ανταλλαγή πληροφοριών με την Υπηρεσίας μας συνετέλεσε στην επιτάχυνση της έρευνας των Βελγικών Αρχών και κινητοποίησε τη διαδικασία παροχής δικαστικής συνδρομής, με σκοπό την κατάσχεση πειστηρίων».

Για τη σύλληψη των Ιρακινών στην Αθήνα «επιστρατεύτηκε» και ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ., μετά από άρση του απορρήτου των επικοινωνιών (κατόπιν εισαγγελικής άδειας). Οι ελληνικές Αρχές παρακολουθούσαν τα τηλέφωνα των συλληφθέντων, συλλέγοντας στοιχεία για τη δράση τους. Επίσης, «αθέατοι» αστυνομικοί έγιναν για αρκετό καιρό οι «σκιές» των Ιρακινών, σε μία προσπάθεια αποκρυπτογράφησης της δράσης τους και του δικτύου τους.

Στο τελικό στάδιο της έρευνας πραγματοποιήθηκαν δια ζώσης επιχειρησιακές συναντήσεις των Ελλήνων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. με κλιμάκιο αστυνομικών του Τμήματος Ισλαμικής Ριζοσπαστικοποίησης της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας των Βρυξελλών, οι οποίοι ταξίδεψαν στην Αθήνα προ πενθημέρου, με σκοπό την αυτοπρόσωπη παρουσία τους κατά τις έρευνες και την εξέταση των βασικών υπόπτων. Οι Βέλγοι ήθελαν να είναι παρόντες στην ανάκρισή τους, γνωρίζοντας στο σύνολό της την υπόθεση και τις προεκτάσεις της (που συνδέονται με τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης σε αρκετές χώρες).

Η αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στις 24 Μαρτίου 2021 στην Αθήνα. Οι Βέλγοι αστυνομικοί είχαν συλλάβει σε προγενέστερο χρόνο στη χώρα τους τον φερόμενο ως αρχηγό του κυκλώματος που κατηγορείται για σύνδεση με τρομοκρατία. Σημειώνεται, πάντως, ότι οι τρεις Ιρακινοί που συνελήφθησαν στη χώρα μας δεν κατηγορούνται για αδικήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία.

Οι Ιρακινοί που συνελήφθησαν στην Αθήνα είναι ηλικίας 32, 44 και 51 ετών, και διώκονται με Ευρωπαϊκά Εντάλματα Σύλληψης των Βελγικών Αρχών, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση παράνομης διακίνησης μεταναστών, πλαστογραφία και χρήση πλαστών εγγράφων.

Στην κατοχή τους βρέθηκαν 31 ταξιδιωτικά έγγραφα μεταναστών.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., «στο πλαίσιο πολύμηνης πληροφοριακής έρευνας για την ταυτοποίηση ατόμων, μελών εγκληματικής οργάνωσης, αναζητούμενων και από άλλες χώρες, με εγκληματική δράση που εκτείνετο σε πολλές χώρες, επετεύχθη κατόπιν στοχευμένων αναζητήσεων ο εντοπισμός των τριών διεθνώς διωκόμενων και η σύλληψή τους.

Από έρευνες σε συσχετιζόμενες οικίες των διωκόμενων και άλλων ατόμων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 31 ταξιδιωτικά έγγραφα τρίτων προσώπων μεγάλος αριθμός ψηφιακών μέσων αποθήκευσης, στα οποία είναι καταχωρημένες χιλιάδες φωτογραφίες ταξιδιωτικών εγγράφων, παραστατικά μεταφοράς χρημάτων από και προς Ευρωπαϊκές και Ασιατικές χώρες, αποδεικτικά αποστολής δεμάτων προς Ευρωπαϊκές και Ασιατικές χώρες, μεγάλος αριθμός χειρογράφων σημειώσεων.

Τα ανωτέρω κατασχεμένα ταξιδιωτικά έγγραφα ήταν είτε πλαστά, είτε καταχωρημένα ως κλεμμένα από άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους αρμόδιους Εισαγγελείς».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.