ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Σκαφτούρος: Σε πανικό οι εκτελεστές - Συγγενής περιγράφει τη στιγμή της δολοφονίας

Σκαφτούρος: Σε πανικό οι εκτελεστές- Συγγενής περιγράφει τη δολοφονία
Ο 55χρονος διασκεδάζει μαζί με την οικογένειά του, ανυποψίαστος για το συμβόλαιο θανάτου που θα εκτελούσαν μια μέρα αργότερα οι δολοφόνοι του.
Glomex

Δολοφονία Γιάννη Σκαφτούρου: Ο γνωστός με το προσωνύμιο «θείος Τζο» εκτελέστηκε από άγνωστους δράστες οι οποίοι τον γάζωσαν με καλάσνικοφ.

Συμβόλαιο θανάτου εκπλήρωσαν τέσσερις οπλισμένοι δράστες που «γάζωσαν» με καλάσνικοφ και σκότωσαν τον Γιάννη Σκαφτούρο, γνωστό άνθρωπο της νύχτας με βαρύ ποινικό παρελθόν.

Οι έρευνες για τους δράστες που σχετίζονται με την εν ψυχρώ δολοφονία του Γιάννη Σκαφτούρου συνεχίζουν. Οι δολοφόνοι την ώρα της φυγής τους έκαναν ένα σημαντικό λάθος το οποίο ενδέχεται να βοηθήσει ιδιαίτερα τις αστυνομικές Αρχές στον εντοπισμό τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές οι δράστες, εισήλθαν στην αυλή του θύματος, πυροβόλησαν και εγκατέλειψαν το δίκυκλο στο οποίο επέβαιναν, πιθανότατα λόγω μηχανικής βλάβης.

Στη συνέχεια αφού ακινητοποίησαν έναν διερχόμενο οδηγό, προσπάθησαν να φύγουν με ένα αγροτικό όχημα. Οι δολοφόνοι προσπάθησαν να το αρπάξουν, χτυπώντας τον οδηγό με την κάννη ενός καλάσνικοφ.

«Εκείνος έφυγε από τα Σκούρτα, είδε μια μηχανή, κατέβηκε για να βοηθήσει, τον χτύπησαν και του είπαν δώσε μας το αυτοκίνητο», ανέφερε μάρτυρας.

Πανικοβλημένοι οι δράστες έκαναν όπισθεν με το όχημα, το οποίο κόλλησε στις λάσπες που υπήρχαν δίπλα από τον κεντρικό δρόμο, έτσι αναγκάστηκαν να το παρατήσουν κι αυτό και να διαφύγουν πεζοί στα γύρω βουνά. Η Αστυνομία της Βοιωτίας «σήκωσε» ελικόπτερο αλλά και drones για τον εντοπισμό τους, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί.

Οι δράστες γνώριζαν για το ρεπό των σωματοφυλάκων του Σκαφτούρου

Οι δράστες φαίνεται πως είχαν την απόλυτη πληροφόρηση για την ζωή του «θείου Τζο» όπως ήταν γνωστός στους ανθρώπους της νύχτας. Ελάχιστοι ήταν εκείνοι που γνώριζαν, ότι ο Γιάννης Σκαφτούρος, είχε δώσει ρεπό στους σωματοφύλακές του, ως τις 16:00 το απόγευμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος κυκλοφορούσε πάντα στις «σκιές», υπό απόλυτη προστασία, σε θωρακισμένο όχημα, υπό το άγρυπνο βλέμμα ενόπλων. Εκτός από το μεσημέρι της Δευτέρας του Πάσχα.

Οι δολοφόνοι τον γάζωσαν, πυροβολώντας με καλάσνικοφ αδιακρίτως, χωρίς να υπολογίσουν τυχόν… παράπλευρες απώλειες.

Ο τραυματισμός της κόρης του Σκαφτούρου και ενός ακόμα συγγενή το αποδεικνύει. Ο στόχος ήταν ένας και έπρεπε να πεθάνει.

«Άλλος ένας νεκρός του συνδικάτου του εγκλήματος, μία ακόμα εκτέλεση από τις πολλές που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια», ανέφερε ο συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ. Σταύρος Μπαλάσκας.

Η εκτέλεση του «συμβολαίου θανάτου»

Μια συγγενής και γειτόνισσα του Γιάννη Σκαφτούρου, μίλησε στην τηλεόραση του MEGA σχετικά με τα όσα άκουσαν το μεσημέρι της Δευτέρας.

«Έχουμε στενοχωρηθεί, ακούσαμε πυροβολισμούς πολλούς κι ύστερα κλάματα», τόνισε.

Οι επαγγελματίες δολοφόνοι ήταν τέσσερις και έφτασαν στο χωράφι δίπλα από εκείνο του Σκαφτούρου με δύο μηχανές. Έβγαλαν τα καλάσνικοφ και χωρίς να γίνουν αντιληπτοί, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα πλησίασαν το θύμα τους σε απόσταση αναπνοής και άρχισαν να τον πυροβολούν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 55χρονος πριν πέσει νεκρός, πρόλαβε να ανταποδώσει τα πυρά. Το ίδιο κι ένας συγγενής του, που τράβηξε όπλο και φαίνεται πως επιχείρησε να τους κυνηγήσει, χωρίς αποτέλεσμα. Ένα δεύτερο σενάριο θέλει τους δράστες να πλησίασαν από την κάτω πλευρά και να ανέβηκαν έναν φράχτη πριν πυροβολήσουν.

Τι εκτιμούν οι Αρχές

Από το μεσημέρι της Δευτέρας οι αστυνομικοί κάνουν φύλλο και φτερό όλα τα στοιχεία που έχουν στην διάθεσή τους.

«Έχουμε τη μηχανή, το αγροτικό, ψάχνουμε τις κάμερες από την Αθήνα ως εδώ και πίσω και έχουμε και άλλα στοιχεία για να οδηγηθούμε στους δράστες», είπε ο κ. Μπαλάσκας.

Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι η εκτέλεση Σκαφτούρου ήταν ένα ακριβό συμβόλαιο θανάτου, πολύ καλά σχεδιασμένο, ίσως από δράστες που πολλές φορές έρχονται από το εξωτερικό και φεύγουν από τη χώρα πριν καν φτάσει η αστυνομία στο σημείο του εγκλήματος.

«Θα μας σκότωναν όλους», λέει συγγενής του 55χρονου

Στενός συγγενής του Γιάννη Σκαφτούρου, ο οποίος τραυματίστηκε με δύο σφαίρες περιέγραψε μέσα από το νοσοκομείο τη δολοφονική επίθεση στην τηλεόραση του Alpha και στην Τατιάνα Στεφανίδου.

Ο διάλογος του συγγενή του Γιάννη Σκαφτούρου στην Τατιάνα Στεφανίδου:

Συγγενής: Έχω φάει… Δύο σφαίρες έφαγα…

Τατιάνα Στεφανίδου: Σε ποιο σημείο έχετε τραυματιστεί;

Συγγενής: Στα πόδια.

Τατιάνα Στεφανίδου: Μπορείτε να μου περιγράψετε το σκηνικό; Πού ήσασταν την ώρα που μπήκαν οι δράστες και πυροβόλησαν;

Συγγενής:Τρώγαμε… Πρωινό παίρναμε.

Τατιάνα Στεφανίδου: Καθόσασταν στο τραπέζι;

Συγγενής: Καθόμασταν στο τραπέζι, ναι.

Τατιάνα Στεφανίδου: Θυμάστε τι ώρα ήταν;

Συγγενής:12.00 ακριβώς. Από τον μαντρότοιχο που είχε εκεί πέρα πηδήξανε τρία άτομα, μπήκαν… Καθαρά ελληνικά μιλάγανε. Ήταν ψηλοί, έτσι… γεροδεμένοι. Μας ακινητοποίησαν όλους κάτω… γυναικόπαιδα, παιδιά… Δεν σεβάστηκαν τίποτα. Τι να πω τώρα… Ρίχνανε στο ψαχνό και όποιον πάρει ο χάρος. «Πέστε κάτω» λέει. «Πέστε κάτω όλοι». Αυτό…

Τατιάνα Στεφανίδου: Και η κόρη του συγχωρεμένου, του Γιάννη του Σκαφτούρου, πώς τραυματίστηκε;

Συγγενής: Δεν ξέρουμε, δεν κατάλαβε κανείς. Δεν το κατάλαβε κανείς, δυστυχώς. Είχαμε μαζευτεί για Πάσχα, είχαμε πάει την περασμένη μέρα, μας πήρε λίγο η ώρα παραπάνω, επειδή είναι και μακριά και οι στροφές είναι περίεργες, μου λέει η σύζυγος «θα ξαπλώσουμε και θα φύγουμε το πρωί». Είχαμε πιει κάτι παραπάνω… Ε.. Κοιμηθήκαμε, ξυπνήσαμε το πρωί, να φύγουμε. Λέει η γιαγιά… να μας κάνει λέει κάτι τυροπιτάκια… εκεί χωριό είναι… Και λέει «καθίστε να φάτε και θα φύγετε». Ε, δεν προλάβαμε.

Τατιάνα Στεφανίδου: Η γιαγιά… Δηλαδή, η μητέρα του Γιάννη…

Συγγενής: Η μητέρα του…

Τατιάνα Στεφανίδου: …του Σκαφτούρου;

Συγγενής: Ναι, ναι, ναι.

Τατιάνα Στεφανίδου: Ήταν και η κόρη σας εκεί;

Συγγενής: Ναι. Σκέτα γυναικόπαιδα ήταν… Γυναίκες και παιδιά. Έχουμε και ένα νεογνό. Ασαράντιστο.

Τατιάνα Στεφανίδου: Το οποίο ήταν εκεί… το είχε αγκαλιά η κόρη σας…

Συγγενής: Ήταν εκεί, το πήρε αγκαλιά η κόρη μου και έπεσε κάτω με τον άλλο της τον γιο. Το άλλο το παιδάκι έκανε αυτοκινητάκι. Ο εγγονός μου ο μικρός, τριών ετών. Και είχα και μια εγγονούλα δώδεκα χρονών. Που έκαναν αυτοκινητάκι… παίζανε… Γυναικόπαιδα, σας λέω. Γυναικόπαιδα. Οικογένεια… γυναικόπαιδα. Δεν υπήρχε κανείς άντρας. Ήμουν εγώ και ο… και αυτός μόνο.

Τατιάνα Στεφανίδου: Είσαστε εσείς και ο Σκαφτούρος και ήταν η κόρη σας, τα εγγόνια σας…

Συγγενής: Νύφες του… Οικογένεια, σου λέω, οικογένεια.

Ήταν και τα παιδιά του; Τα αγόρια του;

Συγγενής: Όχι, δεν ήταν εκείνη την ώρα. Δεν ήταν εκείνη την ώρα που μπήκανε.

Τατιάνα Στεφανίδου: Δεν υπήρχε φρουρά εκείνη την ημέρα; Τους είχε δώσει άδεια;

Συγγενής: Φρουρά δεν υπήρχε. Ήταν οικογενειακό το περιβάλλον.

Τατιάνα Στεφανίδου: Ήταν και η μάνα του μπροστά στη δολοφονία;

Συγγενής: Ήταν μέσα, έφτιαχνε τυροπιτάκια. Άστα… χάλια είμαστε…

Τατιάνα Στεφανίδου: Η κόρη του τραυματίστηκε σοβαρά;

Συγγενής: Έχει αποφύγει τον κίνδυνο. Ευτυχώς.

Τατιάνα Στεφανίδου: Ξέρετε πού έχει τραυματιστεί;

Συγγενής: Στην κοιλιακή χώρα και στα πόδια. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι έγινε… Θα μας σκότωναν όλους. Πήγαν να μας καθαρίσουν όλους. Όλους. Όλους. Ήμασταν τυχεροί που δεν θρηνήσαμε γυναίκες και παιδιά. Αυτό έχω να πω, τίποτα άλλο. Τίποτα.

Τατιάνα Στεφανίδου: Όταν είπαν αυτοί «πέστε κάτω όλοι» ο Σκαφτούρος τι έκανε; Έπεσε κάτω ή τους μίλησε, τους είπε κάτι;

Συγγενής: Τίποτα δεν είπε. Δεν πρόλαβε να πει τίποτα. Δεν έκανε τίποτα, πάντως.

Δεν είχε όπλο πάνω του; Δεν είχε…

Συγγενής: Όχι, όχι, δεν είχε. Δεν είχε και δεν ανταπέδωσε. Αν ανταπέδιδε, αν είχε και ανταπέδιδε καταλαβαίνετε τι θα γινόταν εκεί. Θα μας σκότωναν όλους. Θα μας σκότωναν όλους. Πάντως ήταν Έλληνες.

Τατιάνα Στεφανίδου: Μίλησαν καθαρά ελληνικά λέτε.

Συγγενής: Καθαρά, καθαρά.

Τατιάνα Στεφανίδου: Είπαν κάτι άλλο εκτός από το «πέστε κάτω όλοι;»

Συγγενής: «Γιάννη, Γιάννη » είπαν, «Αυτός είναι».

Τατιάνα Στεφανίδου: Φώναξαν το όνομα του;

Συγγενής: Ναι.

«Γιάννη, Γιάννη… Αυτός είναι;».

Συγγενής: «Γιάννη, Γιάννη» λέει… Δεν θυμάμαι, εγώ είμαι ταραγμένος ακόμη. «Γιάννη, Γιάννη » φώναζαν πάντως. «Γιάννη, Γιάννη ». Πήδηξαν από εκεί από τους θάμνους.

Τατιάνα Στεφανίδου: Τρεις είδατε εσείς;

Συγγενής: Ναι είδα τρεις μέσα. Πρέπει να ήταν πολλοί πάντως. Πρέπει να ήταν πολλοί.

Ποιος ήταν ο Σκαφτούρος

Το όνομά του είχε τοποθετηθεί από τους αστυνομικούς στην ηγετική ομάδα του εγχώριου οργανωμένου εγκλήματος.

Είχε κατηγορηθεί για υποθέσεις απαγωγών, εκβιασμών, εκρήξεων και ένοπλων επιθέσεων. Η πιο γνωστή από αυτές αφορούσε στην απαγωγή του Περικλή Παναγόπουλου, υπόθεση για την οποία καταδικάστηκε πρωτόδικα και αθωώθηκε σε δεύτερο βαθμό.

Τον Ιούνιο του 2018 είχε γίνει απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού όπου κρατούνταν. Δράστες ήταν μέλη της μαφίας των φυλακών που ήθελαν να τον σκοτώσουν, χωρίς όμως να τα καταφέρουν.

Ο Σκαφτούρος αποφυλακίστηκε πριν από περίπου δύο χρόνια. Η τελευταία «συνάντησή» του με αστυνομικούς έγινε το Φεβρουάριο του 2020 στη Γλυφάδα. Εκεί σε τυχαίο έλεγχο που του έκαναν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. διαπιστώθηκε ότι είχε πάνω του ένα πιστόλι που το κατείχε παράνομα, όπως και έναν ασύρματο συντονισμένο σε συχνότητα της Αστυνομίας.

Ο έλεγχός του αποκάλυψε ότι ο Γιάννης Σκαφτούρος κυκλοφορούσε οπλισμένος, ενώ είχε πάνω του και ένα μαχαίρι.

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία Σκαφτούρου: H «σκληρή» μαφία και το συμβόλαιο θανάτου - Τι ερευνούν οι Αρχές

«Είμαι καλά, όλα είναι αλήθεια μην μας ενοχλείτε» λέει η κόρη του Γιάννη Σκαφτούρου που δολοφονήθηκε

Εκτέλεση Σκαφτούρου: Σεσημασμένος και ο τραυματίας συμπέθερός του – Ο ογκώδης φάκελος του 45χρονου

Εκτέλεση Σκαφτούρου: Βρέθηκε η μηχανή των δραστών που τον «γάζωσαν» με 15 σφαίρες