ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Γιατί δεν προφυλακίζονται οι παιδόφιλοι

Γιατί δεν προφυλακίζονται οι παιδόφιλοι

Ανησυχητικές διαστάσεις έχουν λάβει τα περιστατικά παιδοφιλίας και διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας πορνογραφικού το τελευταίο διάστημα στην χώρα μας καθώς το ένα διαδέχεται το άλλο.

Πηγές της Εισαγγελίας Ανηλίκων κάνουν λόγο για αυξημένες καταγγελίες περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης οι οποίες μάλιστα γίνονται πολλές φορές μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον.

Παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία για αποπλάνηση ανηλίκου είναι αυστηρή σε σχέση με τις ποινές που επιβάλλει, ελάχιστοι είναι οι θύτες που προφυλακίζονται έως ότου εκδικασθεί η υπόθεσή τους, κυκλοφορώντας ελεύθεροι στο μεσοδιάστημα και αυτό γιατί «τις περισσότερες φορές ανακριτής και εισαγγελέας δεν έχουν ολοκληρωμένη εικόνα. Όταν όμως γίνεται η δίκη, όλοι καταδικάζονται. Αλλά ενδέχεται να περάσουν ακόμη και τρία χρόνια», αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο ο Μανώλης Σφακιανάκης, Υποστράτηγος και επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Το 99% όσων κατηγορούνται είτε για παιδεραστία είτε για διακίνηση πορνογραφικού υλικού θα καταδικασθεί , ωστόσο μόλις ένα μικρό ποσοστό θα προφυλακιστεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο τα τελευταία έντεκα χρόνια έχουν κατηγορηθεί για διακίνηση πορνογραφικού υλικού 992 άτομα εκ των οποίων συνελήφθησαν τα 320. Παράλληλα τα τελευταία δύο χρόνια από τις 140 δικογραφίες που έχουν σχηματισθεί μόλις 45 άτομα έχουν προφυλακιστεί. Όπως αναφέρει ο κ. Σφακιανάκης, «εάν είναι κρυμμένο το υλικό, δεν φαίνεται από την πρώτη έρευνα στον υπολογιστή οπότε και δεν ακολουθείται η διαδικασία του αυτόφωρου».

Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι παρόλο που οι ποινές είναι αυστηρές (τουλάχιστον δέκα χρόνια για ασέλγεια), οι δράστες παραμένουν στην φυλακή για πολύ λιγότερο. «Τα 10 χρόνια σερ πραγματικό χρόνο φυλακής είναι τρία χρόνια», λέει χαρακτηριστικά ο . Σφακιανάκης.

Χαρακτηριστικά είναι και τα στοιχεία από παλαιότερες υποθέσεις την χρονική περίοδο από το 2003 έως και το 2013.

Σε περίπου 7.500 υποθέσεις κατηγορήθηκαν συνολικά 823 άτομα εκ των οποίων συνελήφθησαν οι 274 ενώ για τους υπόλοιπους σχηματίσθηκε δικογραφία. Εξ αυτών μόλις οι 42 προφυλακίστηκαν, ενώ αυτοί που παραμένουν πίσω από τα κάγκελα της φυλακής είναι λίγες δεκάδες. Σύμφωνα με τις τότε πληροφορίες όσοι καταδικάστηκαν αξιοποίησαν «παραθυράκια» του νόμου και συνέχισαν να δρουν ανενόχλητοι.

Αυστηρές οι ποινές

Οι ποινές που επιβάλλονται στους δράστες της αποπλάνησης ανηλίκων είναι πολύ αυστηρές. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 339 του Ποινικού Κώδικα όποιοι ασελγούν ή παραπλανούν παιδιά μικρότερα των 15 ετών τιμωρούνται ως εξής:

  • Αν ο παθών δεν συμπλήρωσε τα δέκα έτη, με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών.
  • Αν ο παθών συμπλήρωσε τα δέκα, όχι όμως τα δεκατρία έτη, με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών
  • Αν συμπλήρωσε τα δεκατρία έτη, με φυλάκιση
  • Σε περιπτώσεις παιδικής πορνογραφίας, οι ποινές κάθειρξης μπορούν να φτάσουν αμόμη και τα δέκα χρόνια.

Σχετικές ειδήσεις