ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Επιμένει η εισαγγελέας - Ζήτησε ξανά να δοθεί αναστολή στους καταδικασθέντες

Δίκη Χρυσής Αυγής: Επιμένει η εισαγγελέας - Ζήτησε ξανά να δοθεί αναστολή στους καταδικασθέντες

Να χορηγηθεί σε όλους τους καταδικασθέντες για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής αναστολή στην εκτέλεση των ποινών, πλην του Γιώργου Ρουπακιά επέμεινε και σήμερα η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου.

Παρόντος του Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος μετέβη στο Εφετείο, η εισαγγελέας ζήτησε το λόγο και επέμεινε ότι δεν υπάρχει οιοδήποτε κώλυμα να χορηγηθεί αναστολή στην εκτέλεση της ποινής και επιτέθηκε κατά συνηγόρων πολιτικής αγωγής που κάνουν δηλώσεις εναντίον της σε ΜΜΕ.

Η Εισαγγελέας ανέφερε πως παραβιάζοντας κάθε Κώδικα Δεοντολογίας τόσο εντός όσο και εκτός δικαστηρίου, οι δικηγόροι Πολιτικής Αγωγής καταφέρονται συνεχώς κατά της ίδιας επειδή δεν είναι αρεστές σε αυτούς οι προτάσεις της.

Αναφορικά με τον Ιωάννη Λαγό, η Εισαγγελέας τόνισε πως «δεν αποδείχθηκε ότι έκανε προπαρασκευαστική πράξη διαφυγής. Του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι. Έγινε άρση των περιοριστικών όρων το '15 οπότε αντικαταστάθηκαν με προσωρινή κράτηση. Το '19 κρίθηκε ότι έχει μόνιμη κατοικία, δεν ήταν φυγόδικος. Κρίθηκε πως είχε την πεποίθηση ότι δεν προέβη σε παραβίαση των περιοριστικών όρων. Το '19 το συμβούλιο υιοθέτησε τους ισχυρισμούς του και ήρε τον περιοριστικό όρο και του επέτρεπε να μεταβαίνει στο εξωτερικό. Είναι προφανές ότι κρίθηκε ότι δεν παραβίασε εκ προθέσεως τους περιοριστικούς όρους. Από το '15 μέχρι σήμερα τους τηρεί ανελλιπώς».

«Ποια παραπλάνηση προς το δικαστήριο προέβη η εισαγγελέας όταν τα συμβούλια έκριναν ότι δεν τους παραβίασε από πρόθεση;», είπε.

Το δικαστήριο διέκοψε το μεσημέρι για τις 11 το πρωί της Πέμπτης.

Κασιδιάρης: Ζητώ κατ' αντιπαράσταση εξέταση με τον Δημήτρη Βαρτζόπουλο

Το λόγο πήρε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι ο καταδικασθείς Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος ζήτησε κατ' αντιπαράσταση εξέταση με τον Δημήτρη Βαρτζόπουλο.

«Προσκομίζοντας ένα νέο στοιχείο που υπάρχει στη δικογραφία αλλά έχει διαφύγει της προσοχής του δικαστηρίου. Ακόμη και τώρα πρέπει να ληφθεί υπόψη. Στην υπόθεση αυτή υπάρχουν κρίσιμες και παράνομες κυβερνητικές παρεμβάσεις. Έχει γίνει τόσο μεγάλος θόρυβος αν πρέπει να δοθεί αναστολή. Πηγαίνω στις άρσεις του τηλεφωνικού απορρήτου αμέσως μετά το βράδυ της δολοφονίας. Υπάρχουν στοιχεία που δεν αναφέρθηκαν και προσωπικά με έχουν συνταράξει. Εμφανίζεται επανειλημμένα τηλεφωνικός αριθμός που συνδέεται με ανώτερο κυβερνητικό παράγοντα της τότε κυβέρνησης Σαμαρά.

Συγκεκριμένα αριθμός της γενικής γραμματείας συντονισμού του κυβερνητικού έργου. Εμφανίζεται φυσικό πρόσωπο που είναι εντός της γης συντονισμού. Το τηλέφωνο αυτό ανήκει στον Δημήτρη Βαρτζόπουλο, τον εξ απορρήτων του τότε πρωθυπουργού. Μπορεί να τα εξετάσει το δικαστήριο τώρα.

Αυτός ο άνθρωπος μίλησε με πρόσωπο που είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον καθομολογία δράστη το βράδυ του φόνου και δύο ημέρες αργότερα.

Το πρόσωπο αυτό έχει συνεχείς επικοινωνίες. Τα έχω αποδελτιώσει από τη δικογραφία, ζητώ να διαλευκανθεί η υπόθεση έστω και τώρα. Το δικαστήριο έχει υποχρέωση.
Έχει καταστραφεί η ζωή μου κυριολεκτικά, δεν υπάρχει καμία σχέση με αυτό το φόνο. Είναι προσβλητικό για την προσωπικότητά μου. Ζητώ ο άνθρωπος αυτός να έρθει στο δικαστήριο να εξηγήσει τι έλεγε με τον άνθρωπο που συνομιλούσε με τον δράστη;
Ζητώ την κατ αντιπαράσταση εξέταση εμού του ιδίου με τον Βαρτζοπουλο Δημήτριο. Δεν προδικάζω τίποτα. Εδώ υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία. Δηλώνω αθώος, το έγκλημα είναι ατιμωτικό για την προσωπικότητά μου. Προκαλούνται ερωτηματικά, δεν προδικαζω τίποτα, να μένει φως στο τι έλεγαν τότε», είπε ο κ. Κασιδιάρης.

Υπενθυμίζεται ότι η δίκη την Τρίτη είχε μία απρόσμενη εξέλιξη, καθώς η πρόεδρος ουσιαστικά κάλεσε την εισαγγελέα Έδρας είτε να διευκρινίσει την ήδη υποβληθείσα πρόταση της για τις εκτίσεις των ποινών είτε να τη συμπληρώσει.

Παράλληλα ζήτησε να προσκομιστούν στο δικαστήριο από την Εισαγγελία Εφετών τα βουλεύματα που αφορούν τον Γιάννη Λαγό προκειμένου να διαπιστωθεί αν καταγράφεται σε αυτά παραβίαση των όρων που του έχουν επιβληθεί, θέμα τεράστιας σημασίας για την κρίση του δικαστηρίου ως προς το αν θα αποφασίσει την έκτιση ή όχι της ποινής του ευρωβουλευτή. Και αυτό ανεξάρτητα από το αν ζήτησε ή όχι ανασταλτικό στην έφεση ο ίδιος ο κ. Λαγός, που εν προκειμένω δεν ζήτησε καταγγέλλοντας το δικαστήριο, αφού το δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει αυτεπάγγελτα για το θέμα αυτό.

Η χθεσινή διαδικασία έκλεισε χωρίς να συνεχιστούν οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης, που αναμένεται να συνεχιστούν και πιθανότατα να ολοκληρωθούν σήμερα εκτός απροόπτου. Εφόσον η διαδικασία κινηθεί εντός αυτού του πλαισίου είναι πιθανό η απόφαση του δικαστηρίου για το αν και ποιοι καταδικασθέντες θα εκτίσουν τις ποινές τους να ανακοινωθεί εντός των επόμενων ωρών και έως αύριο Πέμπτη.

Το βέβαιο είναι πως το δικαστήριο αναζητεί κάθε στοιχείο που θα το βοηθήσει να έχει ορθή κρίση για το ζήτημα αυτό, όπως άλλωστε φάνηκε και από όσα ειπώθηκαν μεταξύ της προέδρου της Έδρας κ. Λεπενιώτη και της εισαγγελέως κ. Οικονόμου χθες τόσο για τα ποινικά μητρώα 11 καταδικασθέντων όσο και τον κ. Λαγό και τους περιοριστικούς όρους.

Ίσως η χθεσινή καταληκτική ερώτηση της προέδρου «αυτή είναι η πρόταση; Για όλους (ανασταλτικό στην έφεση) παρά τον κίνδυνο υποτροπής;» προς την κ. Οικονόμου, να δηλώνει και τον προβληματισμό του δικαστηρίου ως προς συγκεκριμένους καταδικασθέντες και το αν θα θεωρηθούν υπότροποι ή όχι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Δεν θα αποφύγουμε το lockdown - Αυτές οι περιοχές «κινδυνεύουν»