ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

«Αυλαία» χωρίς την παρουσία Παππά στην προανακριτική της Βουλής - Σύντομα στην Ολομέλεια η υπόθεση

«Αυλαία» χωρίς την παρουσία Παππά στην προανακριτική της Βουλής - Σύντομα στην Ολομέλεια η υπόθεση

Δίχως την παρουσία του Νίκου Παππά φαίνεται πως θα πέσει η «αυλαία» της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, καθώς ο πρώην υπουργός ψηφιακής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει υπόμνημα και δεν θα παρουσιαστεί ενώπιον των μελών της.

«Αύριο θα στείλουμε την κλήση που είναι τυπικώς προσαρμοσμένη με τα ισχύοντα. Σε αυτή την περίπτωση μετά από αυτό το υπόμνημα εφόσον δεν προκύψει κάτι άλλο θα πάμε στη διαδικασία για σύνταξη του πορίσματος και συζήτηση επί αυτού. Αφού πάρουμε το υπόμνημα λογικά θα έχουμε άλλη μία συνεδρίαση για να συζητήσουμε» ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σταύρος Κελέτσης σε ενημέρωση των κοινοβουλευτικών συντακτών.

Αν και είχε ζητηθεί παράταση μέχρι τις 7 Ιουλίου από τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, φαίνεται ότι δεν θα χρειαστεί, αφού ο Νίκος Παππάς ξεκαθάρισε ότι μέχρι την Παρασκευή 4 Ιουνίου θα έχει καταθέσει υπόμνημα. Ο κ. Κελέτσης εκτίμησε ότι η υπόθεση θα έχει περάσει και από την Ολομέλεια της Βουλής μέχρι τις 7 Ιουλίου, ενώ ανέφερε πως η επιτροπή έστειλε έγγραφο στον Χρήστο Καλογρίτσα ζητώντας του να επισπεύσει την κατάθεση των εγγράφων που έχει επικαλεστεί.

Για «κακόγουστη παράσταση που εξελίχθηκε σε φιάσκο και μπούμερανγκ για τους εμπνευστές της» έκανε λόγο ο Νίκος Παππάς και σε δήλωσή του ανέφερε: «Αυτή η προανακριτική επιτροπή στήθηκε μόνο και μόνο επειδή η κυβέρνησή μας έβαλε τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, επειδή ωφέλησε το δημόσιο, επειδή φορολόγησε για πρώτη φορά τους τηλεοπτικούς σταθμούς και, κυρίως, επειδή εξέθεσε τη διαχρονική και διαπλεκόμενη απραξία των προηγούμενων κυβερνήσεων. Σήμερα, με συνοπτικές διαδικασίες, περιλαμβανομένων καθυστερήσεων αλλά και των διακοπών του Πάσχα σε ένα διάστημα λιγότερο από δύο μήνες, με μόνο 13 συνεδριάσεις, κλείνει ο κύκλος κατάθεσης των μαρτύρων. Τη συνέχεια θα έχει τη δυνατότητα να τη δει όλος ο ελληνικός λαός στην Ολομέλεια της Βουλής».

Στο μεταξύ, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι μπήκε «ταφόπλακα στην άθλια μεθόδευση της Ν.Δ. κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Νίκου Παππά» , επικαλούμενες την έκθεση ελέγχου της Τράπεζας της Ελλάδος σχετικά με την νομιμότητα της προέλευσης των 3 εκ ευρώ της εγγυητικής του Χρήστου Καλογρίτσα για τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.

«Η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος αποκάλυψε την πραγματική ροή του χρήματος μεταξύ δύο ιδιωτών. Επιβεβαίωσε την προέλευση και την κατάληξη των 3 εκατ. ευρώ, ξεκαθαρίζοντας ότι το εν λόγω έμβασμα και η έκδοση της συναφούς εγγυητικής επιστολής έγιναν με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων από τον νόμο διαδικασιών. Παρουσίασε, επίσης, αναλυτικά στοιχεία για την κατάληξη αυτού του ποσού μετά την επιστροφή του στον όμιλο Καλογρίτσα» εξηγεί η ίδια πηγή και συμπληρώνει: «Συγκεκριμένα, όπως τεκμαίρεται από το άνοιγμα των λογαριασμών, το ποσό διοχετεύτηκε στο σύνολό του για την εξυπηρέτηση του παραγωγικού κύκλου της συγκεκριμένης εταιρείας: Προμηθευτές, δομικά υλικά μέχρι και την πληρωμή λογαριασμών ΔΕΗ και ασφαλιστικών ταμείων. Όπως προκύπτει ακόμα από την έκθεση, για όλες τις κινήσεις ήταν ενήμερες τόσο η αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος όσο και η ΤτΕ. Μάλιστα, η Attica Bank και η Εθνική Τράπεζα, όπως αναφέρεται στην έκθεση της ΤτΕ, υπέβαλαν στην αρχή ξεπλύματος μαύρου χρήματος και τις σχετικές αναφορές με όλα τα στοιχεία. Όπως αναφέρεται, «η εν λόγω Αρχή διαβιβάζει κατά την κρίση της στις εισαγγελικές αρχές τυχόν περιπτώσεις που χρίζουν διερεύνησης».

Από την άλλη πλευρά, πηγές της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνουν ότι ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί τακτική του «στρίβειν δια του υπομνήματος», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο κ. Παππάς γνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να απαντήσει διαψεύδοντας τον ίδιο του τον εαυτό σε όσα γράφει στα sms που αντάλλασσε με τον κ Καλογρίτσα επιλέγει την τακτική του «στρίβειν δια του υπομνήματος». Το βάζει στα πόδια προκειμένου να αποφύγει να αντιμετωπίσει τα αμείλικτα ερωτήματα που προκύπτουν από τις αποκαλύψεις για τις ενέργειές του και μετά το πόρισμα-κόλαφο της Τράπεζας της Ελλάδος, που καταρρίπτει σημείο προς σημείο τους ισχυρισμούς του, περί ελέγχου και έγκρισης από την Τράπεζα της Ελλάδος της προέλευσης των τριών εκατ. ευρώ με τα οποία ο Χρήστος Καλογρίτσας συμμετείχε στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες».

Τη συνέχιση της διερεύνησης της υπόθεσης σε βάθος ζήτησε το ΚΙΝΑΛ, που προχώρησε στη διαπίστωση ότι ο πρώην υπουργός ψηφιακής πολιτικής Νικος Παππάς είναι ο «ιθύνων νους» στη μεθόδευση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ για χειραγώγηση του διαγωνισμού τηλεοπτικών αδειών του 2016 και τη δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ Channel. Πηγές του κόμματος αναφέρουν ότι «έχει αποδειχθεί ότι ο Υπουργός Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ήταν ο κατ' εξοχήν εγγυητής και θεματοφύλακας της διαφάνειας του διαγωνισμού, -αντί να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον σύμφωνα με τον Νόμο- «πατρόναρε» και διαμεσολαβούσε ανάμεσα σε επιχειρηματικούς ομίλους με στόχο το «στήσιμο» του διαγωνισμού. Μια ακόμη προσπάθεια ελέγχου των αρμών της εξουσίας, στην οποία ευτυχώς οι θεσμοί της Πολιτείας μας αντιτάχθηκαν».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.