ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δημήτριος Σκαλτσούνης - Μαρία Γεωργίου: Αυτοί είναι οι νέοι πρόεδροι ΣτΕ και Αρείου Πάγου

Δημήτριος Σκαλτσούνης - Μαρία Γεωργίου: Αυτοί είναι οι νέοι πρόεδροι ΣτΕ και Αρείου Πάγου
ΙΝΤΙΜΕ / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Νέους προέδρους απέκτησαν το Συμβούλιο της Επικρατείας και ο Άρειος Πάγος, οι οποίοι θα αναλάβουν καθήκοντα με τη λήξη του δικαστικού έτους την 1η Ιουλίου 2021.

«Ευχαριστώ την Πολιτεία η οποία με επέλεξε, δια του αρμοδίου κατά το Σύνταγμα οργάνου, του Υπουργικού Συμβουλίου και μετά από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης, στο άκρως τιμητικό για το πρόσωπό μου ανώτατο αξίωμα της Διοικητικής Δικαιοσύνης.

Με επίγνωση των θεσμικών μου υποχρεώσεων θα συνεχίσω το έργο των προκατόχων μου στη δύσκολη και για τη χώρα μας συγκυρία, και θα αφιερώσω τις δυνάμεις μου στην ορθή και έγκαιρη απονομή του δικαίου, την ολοκλήρωση του ψηφιακού εκσυγχρονισμού και τη συνέχιση του εξωστρεφούς προσανατολισμού της Διοικητικής Δικαιοσύνης στη διεθνή κοινότητα και την ελληνική κοινωνία.

Είμαι βέβαιος ότι με τη συνεργασία των δικαστικών λειτουργών και υπαλλήλων του Συμβουλίου της Επικρατείας, της Γενικής Επιτροπείας και των διοικητικών δικαστηρίων της χώρας, η Διοικητική Δικαιοσύνη θα συνεχίσει να αποτελεί θεμελιώδη θεσμό της Πολιτείας, ταγμένο στην υπηρεσία του κοινωνικού κράτους δικαίου» αναφέρει σε δήλωσή του ο Δημήτριος Σκαλτσούνης, που θα παραμείνει στο τιμόνι του Συμβουλίου της Επικρατείας για ένα έτος.

Ο Δημήτριος Σκαλτσούνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955, ενώ στη διάρκεια της καριέρας του υπήρξε μέλος του Δικαστηρίου Εκδικάσεως Αγωγών Κακοδικίας, του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου Διοικητικής Δικαιοσύνης (ΑΔΣ ΔΔ), της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης, της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, καθώς και πρόεδρος υπηρεσιακών και πειθαρχικών συμβουλίων και νομοπαρασκευαστικών επιτροπών.

Υπήρξε εισηγητής σε πολλές σημαντικές υποθέσεις, μεταξύ των οποίων αυτές που αφορούν την ευθύνη του Δημοσίου προς αποζημίωση από τυπικό νόμο, τον πρότυπο Γενικό Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας των Α.Ε.Ι., τους καταχρηστικούς όρους σε συμβάσεις Τραπεζών, τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, την προκήρυξη του δημοψηφίσματος το 2015, την αποχή των δικηγόρων, τη συμφωνία των Πρεσπών (Επιτροπή Αναστολών).

Μαρία Γεωργίου

Μέχρι το καλοκαίρι του 2023 θα ηγείται του Αρείου Πάγου η Μαρία Γεωργίου, που επιλέχθηκε σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο για την Προεδρία του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας.

Η ανώτατη δικαστική λειτουργός γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Χαλκίδα όπου και ολοκλήρωσε τις σπουδές της μέσης εκπαίδευσης. Σπούδασε Νομική και εισήλθε από τους πρώτους στο διαγωνισμό του 1983 στο δικαστικό σώμα. Κατά τη διάρκεια των 38 χρόνων της δικαστικής διαδρομής χειρίστηκε σημαντικές υποθέσεις και διετέλεσε Επιθεωρήτρια δικαστικών λειτουργών ενώ κατά τη διάρκεια της διετούς θητείας της στην Προεδρία του Αρείου Πάγου επιθυμεί να συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων της δικαιοσύνης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Τέλος και επίσημα το lockdown - Αυτή είναι η εισήγηση της επιτροπής