ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Fake news για πανδημία: Η σύλληψη δικηγόρου και οι ανοιχτές δικογραφίες για διασπορά ψευδών ειδήσεων

Fake news για πανδημία: Η σύλληψη δικηγόρου και οι ανοιχτές δικογραφίες για διασπορά ψευδών ειδήσεων
Oι αστυνομικές αρχές έχουν σχηματίσει σειρά δικογραφιών.
ΙΝΤΙΜΕ

Ντόμινο εξελίξεων φέρνει στο προσκήνιο η προ ημερών αλλαγή του άρθρου για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων στον ποινικό κώδικα. Πλέον, όσοι διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις που απειλούν τη δημόσια υγεία και θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές θα έρχονται αντιμέτωποι με το γράμμα του νόμου.

Όπως εξηγούν πηγές της εισαγγελίας στο «Newsbomb» «πλέον στο αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων αρκεί απλώς οι ψευδείς ειδήσεις να είναι ικανές να προκαλέσουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού», γεγονός που μπορεί να οδηγήσει κάποιον σε σύλληψη, εφόσον δημόσια ή μέσω διαδικτύου παροτρύνει για παράδειγμα πολίτες προκειμένου να μην εμβολιάζονται ή να μην δέχονται ιατρικές υπηρεσίες για την πανδημία θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους και των άλλων.

Ήδη οι αστυνομικές αρχές έχουν σχηματίσει σειρά δικογραφιών, οι οποίες αφορούν σε ανθρώπους που επιδίδονται σε διασπορά ψευδών ειδήσεων γύρω από τα εμβόλια και την πανδημία, ενώ συχνά υποβάλλουν μηνύσεις, απειλούν και παροτρύνουν σε αποσωληνώσεις ασθενών.

Μια από τις δικογραφίες αφορά την ιστοσελίδα «Έλληνες Αυτόχθονες Ιθαγενείς», μέσω της οποίας παρέχονταν και νομικές συμβουλές για την αντιμετώπιση των μέτρων κατά της πανδημίας. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει εντοπιστεί ο διαχειριστής της σελίδας και η σχετική δικογραφία έχει πάρει το δρόμο για τον εισαγγελέα. Οι Αρχές έχουν ανοίξει έρευνα και για ιστοσελίδες του εξωτερικού με αναρτήσεις βίντεο από αρνητές της πανδημίας, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί πρόσωπα που αναμετάδοση να κληθούν για παροχή εξηγήσεων τις επόμενες ημέρες.

Η σύλληψη του δικηγόρου

Σε αυτό το πλαίσιο και έπειτα από στοιχεία που έφτασαν στις εισαγγελικές αρχές συνελήφθη το βράδυ της Τετάρτης ο δικηγόρος Νίκος Αντωνιάδης για τα αδικήματα της διασποράς ψευδών ειδήσεων και της διέγερσης σε ανυπακοή.

Στην εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας είχε διαβιβαστεί από Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καταγγελία με συνημμένα ηλεκτρονικά αρχεία, στα οποία δικηγόρος εμφανίζεται να δηλώνει ότι δεν υπάρχει κορονοϊος, αλλά και πως οι διασωληνώσεις των ασθενών γίνονται χωρίς λόγο. Άμεσα από την εισαγγελία διατάχθηκε κατεπείγουσα προκαταρτική εξέταση στο πλαίσιο της οποίας διατάχθηκε και η σύλληψη του δικηγόρου, με αποτέλεσμα αυτός να συλληφθεί χθες από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής του με τη διαδικασία του αυτοφώρου.
Μετά τη σύλληψη του αφέθηκε ελεύθερος καθώς εξαιτίας της επαγγελματικής του ιδιότητας έχει ειδική δωσιδικία. Πάντως, σήμερα η δικογραφία επέστρεψε πίσω στην εισαγγελία Πρωτοδικών από το αστυνομικό τμήμα, προκειμένου να μελετηθεί για να αποφασιστεί το εάν θα προχωρήσει στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του δικηγόρου ή εάν θα συνεχιστεί η προκαταρκτική έρευνα. Στην περίπτωση που ασκηθεί δίωξη, η δικογραφία θα διαβιβαστεί στην εισαγγελία Εφετών προκειμένου να δικαστεί από Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων λόγω της ειδικής δωσιδικίας.

Παράλληλη έρευνα για τον δικηγόρο

Υπενθυμίζεται, ότι στο μικροσκόπιο των δικαστικών αρχών έχει μπει από τις αρχές Σεπτεμβρίου και η υπόθεση θανάτου μιας 54χρονης αρνήτριας της πανδημίας, η οποία αρνήθηκε τη διασωλήνωση και κατέληξε στον Ευαγγελισμό. Ο προβολέας της έρευνας, είχε πέσει πάνω στον γνωστό δικηγόρο αλλά και στον σύζυγο της 54χρονης γυναίκας. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, από τα στοιχεία της έρευνας φαίνεται πως ο δικηγόρος στην επικοινωνία που είχε κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της 54χρονης, έδινε ακόμα και ιατρικές συμβουλές προτρέποντάς την να αγνοήσει τις συμβουλές των γιατρών!

«Βοήθεια. Με διασωληνώνουν ενάντια στη θέληση μου. Ευαγγελισμός δωμάτιο 660. Ενημερώστε όποιον μπορεί να με βοηθήσει» έγραφε στα social media. Μάλιστα, ο σύζυγός της ενημέρωνε τους διαδικτυακούς φίλους ότι ζήτησε τη βοήθεια δικηγόρου, γνωστό για τη δράση του στο αντιεμβολιαστικό κίνημα. «Έχουμε επικοινωνήσει ήδη με τον δικηγόρο» σημείωνε, ενώ κάποιες ημέρες νωρίτερα έγραφε: «Όταν κάποιος δηλώνει “Εγώ είμαι με τους ειδικούς” και κάνει το “μπόλι” γι’ αυτόν τον λόγο, παρακαλώ πολύ να πάρει μερικές βαθιές ανάσες και να ρίξει πάνω του ένα κουβά με παγωμένο νερό».

Και τα δύο πρόσωπα εξετάζονται για τα αδικήματα της θανατηφόρας έκθεσης ή την πλημμεληματική μορφή του αδικήματος, ενώ ήδη έχουν κληθεί να καταθέσουν οι γιατροί του Ευαγγελισμού που ενεπλάκησαν στη νοσηλεία της. Ο ιατρικός φάκελος της 54χρονης εξετάζεται ενδελεχώς, ενώ η δικογραφία προχωρά με την μορφή του κατεπείγοντος και τα αποτελέσματά της αναμένονται άμεσα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα μέτρα: Πώς θα μπαίνουν οι μη εμβολιασμένοι σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία

Νέα μέτρα: Πού μπαίνει στοπ στους μη εμβολιασμένους - Αναλυτικά όσα ισχύουν από Δευτέρα

Τζένη Μπαλατσινού: Κινδύνευσε η ζωή μου στην τελευταία εγκυμοσύνη – Φύλακας-άγγελος μου ο Κικίλιας