ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Σήμερα η απόφαση για το ελαφρυντικό Κορκονέα

Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Σήμερα η απόφαση για το ελαφρυντικό Κορκονέα
Σήμερα η απόφαση για το ελαφρυντικό του Επαμεινώνδα Κορκονέα
INTIME

Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας ενώπιον του οποίου συζητείται η αναγνώριση ή μη του ελαφρυντικού του προτέρου σύννομου βίου που είχε αναγνωρισθεί στον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Υπενθυμίζεται, ότι ο άνθρωπος που δολοφόνησε τον 15χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο το 2008, έλαβε ελαφρυντικό στο δεύτερο βαθμό εκδίκασης της υπόθεσης με αποτέλεσμα να «σπάσουν» τα ισόβια και να βρεθεί εκτός φυλακής. Ωστόσο, ασκήθηκε αναίρεση από τον Άρειο Πάγο, οδηγώντας την υπόθεση πίσω στο ΜΟΕ Λαμίας προκειμένου να συζητηθεί ξανά το ελαφρυντικό.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση, ο Εισαγγελέας Εφετών Λαμίας, Σταύρος Μαντουδάκης, ζήτησε από το δικαστήριο να υιοθετήσει την καταδικαστική απόφαση σε βάρος του πρώην Ειδικού Φρουρού για ανθρωποκτονία από πρόθεση του 15χρονου Αλέξη με άμεσο δόλο και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. «Ο Κορκονέας δεν άξιζε το ελαφρυντικό που του δόθηκε» ανέφερε χαρακτηριστικά και αποδήμησε πλήρως την προηγούμενη απόφαση δικαστηρίου το 2019 που αναγνώριζε το ελαφρυντικό στον κατηγορούμενο.

Μάλιστα, έκανε εκτενή ανάλυση όλων των σημείων του κατηγορητηρίου, κάνοντας λόγο για αστείες δικαιολογίες, όπως εκείνη ότι ο Κορκονέας «είχε άγχος για την ΕΔΕ» και συμπληρώνοντας ότι «για κάποια άλλα πράγματα έπρεπε να έχει άγχος ο κ. Κορκονέας».

Η διαδικασία ήταν αρκετά έντονη με διακοπές και λογομαχίες, καθώς το δικαστήριο αποφάσισε τον αποκλεισμό των δικηγόρων της οικογένειας του Αλέξη Γρηγορόπουλου από τη διαδικασία. Κατά τη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να αγορεύσουν οι συνήγοροι του Κορκονέα και στη συνέχεια του δικαστήριο να εκδώσει την απόφαση του.

Τι είχε πει ο Άρειος Πάγος

Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης στον Άρειο Πάγο, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας κατά την αγόρευσή του επισήμανε ότι ο σύννομος βίος δεν ταυτίζεται με το λευκό ποινικό μητρώο του δράστη, αλλά με το σεβασμό των αγαθών της καθημερινής ζωής. «Η ύπαρξη λευκού ποινικού μητρώου αποτελεί σοβαρή ένδειξη αλλά όχι δεσμευτική για το δικαστήριο καθώς απαιτείται συστηματική προσπάθεια εκ μέρους του δικαστηρίου και να θεωρηθεί εξαίρεση το έγκλημα στη ζωή του δράστη. Το λευκό ποινικό μητρώο δεν συνδέεται με τη σύννομη ζωή, έτσι ώστε να χορηγηθεί το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου» σημείωσε.

Μάλιστα, αναφέρθηκε στην αρχή της αναλογικότητας επισημαίνοντας ότι η απόφαση για την αναγνώριση του ελαφρυντικού στον Κορκονεα στερείται ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας, συμπληρώνοντας πως αγνοήθηκαν πραγματικά περιστατικά αποκαλυπτικά της προσωπικότητας του κατηγορούμενου και αγνοήθηκαν πραγματικά περιστατικά που δείχνουν την έλλειψη σεβασμού του κατηγορούμενου σε μια σειρά από αγαθά.