ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

ΣτΕ: Κατατέθηκε η πρώτη προσφυγή κατά της πρόσφατης ΠΝΠ

ΣτΕ: Κατατέθηκε η πρώτη προσφυγή κατά της πρόσφατης ΠΝΠ

Η πρώτη προσφυγή κατά της πρόσφατης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.) με την οποία αποφασίστηκε η μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Την προσφυγή κατέθεσε το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης (Σίνδος) που είναι φορέας της Γενικής Κυβέρνησης ζητώντας την άμεση αναστολή της Π.Ν.Π., αλλά και την ακύρωσή της.

Το Τ.Ε.Ι. υπογραμμίζει ότι η «πρωτοφανής θεσμική εκτροπή» που έγινε με την κατάσχεση των αποθεματικών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, πλέον των βαρύτατων κοινωνικών επιπτώσεων που θα επιφέρει, θα οδηγήσει με βεβαιότητα στην αναστολή λειτουργίας του Τ.Ε.Ι.

Ακόμα, αναφέρει το Τ.Ε.Ι. ότι η επίμαχη Π.Ν.Π. είναι αντισυνταγματική, καθώς πλήττει το κατοχυρωμένο από το άρθρο 16 του Συντάγματος αυτοδιοίκητο των Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι., ενώ καταστρατηγεί ευθέως και αναμφιβόλως τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της δημοσιονομικής αυτοτέλειας. Επιπλέον, όπως τονίζεται στην προσφυγή δεν μνημονεύεται καμία εξαιρετική ή απρόβλεπτη περίσταση που οδήγησε στην έκδοση της Π.Ν.Π., ενώ «η οικονομική αναγκαιότητα της οποίας γίνεται επίκληση ήταν γνωστή και μόνο ως αιφνίδια δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί», καθώς μάλιστα «η δημοσιονομική κρίση μαστίζει τη χώρα ήδη από το έτος 2010».

Σχετικές ειδήσεις