Στον... αέρα το προσωρινό «πάγωμα» της απόφασης Σκουρλέτη για τις Σκουριές

Νewsbomb

Στον... αέρα το προσωρινό «πάγωμα» της απόφασης Σκουρλέτη για τις Σκουριές

Στο... κενό έπεσε από τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Επικρατείας, Νικ. Σακελλαρίου το αίτημα για προσωρινό «πάγωμα» της απόφασης του πρώην υπουργού Πάνου Σκουρλέτη, με την οποία ανεστάλη η λειτουργία των μεταλλείων Χρυσού Χαλκιδικής.

Η σχετική απόφαση για προσωρινό «πάγωμα» ή όχι θα εκδοθεί μετά τις βουλευτικές εκλογές, ενώ μέχρι την Παρασκευή η εταιρία, οι εργαζόμενοι και το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να καταθέσουν σχετικά υπομνήματα. Τα παραπάνω προέκυψαν μετά τη σημερινή 4ωρη κεκλεισμένων των θυρών, σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το θέμα της απόφασης Σκουρλέτη να αναστείλει την λειτουργία των μεταλλείων της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική, με το επιχείρημα ότι παραβιάστηκαν οι όροι των τεχνικών μελετών και συγκεκριμένα παραβιάστηκε ο όρος που ανέφερε ότι οι προβλεπόμενες δοκιμές των κοιτασμάτων της Ολυμπιάδας και Σκουριών έπρεπε να γίνουν επιτόπου, εντός των εγκαταστάσεων των μεταλλείων. Οι δοκιμές έγιναν στο Πορί της Φινλανδίας στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Outotec.

Στην σύσκεψη του Τμήματος Αναστολών του ΣτΕ σε σχηματισμό Ολομέλειας (οι σύμβουλοι Επικρατείας Ηλίας Μάζος, ο οποίος είναι εισηγητής , Μαρία Καραμανώφ, Ιωάννης Μαντζουράνης και Αικατερίνη Χριστοφορίδου, ενώ παρόντες ήταν και οι 4 βοηθοί του κ. Μάζου, οι Βασίλειος Γκέρτσος, Δημήτρης Πυργάκης, Χρήστος Νέγρης και Νικόλαος Νικολάκης) παραβρέθηκαν οι δικηγόροι της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός Ελένη Τροβά και των σωματείων των εργαζομένων που συμπλέουν με το πνεύμα της εταιρείας Νίκος Αλιβιζάτος), δύο μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ως δικηγόροι του Δημοσίου Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης και Γεωργία Παπαδάκη , τεχνικοί και ο Φινλανδός τεχνικός lkka Veikko Kojo ο οποίος εκπροσωπεί την εταιρεία Outotec.

Παράλληλα, το Ελληνικό Δημόσιο κατέθεσε υπόμνημα 45 σελίδων, με το οποίο τάσσεται υπέρ της υπουργικής απόφασης αφού όπως λέει αυτή εκδόθηκε, όταν διαπιστώθηκε ότι η υποβληθείσα τεχνική μελέτη του εργοστασίου μεταλλουργίας δεν είχε συνταχθεί ούτε καν σύμφωνα με αποτελέσματα δοκιμών που έκανε η εταιρεία Outotec στο Πορί της Φινλανδίας.

Επίσης, το Δημόσιο αμφισβητεί την οικονομική ζημία που επικαλείται η εταιρείας Ελληνικός Χρυσός, με το σκεπτικό ότι υπάρχει το μεταλλείο Στρατωνίου, στο οποίο λειτουργεί και το εργοστάσιο εμπλουτισμού προς παραγωγή εμπορεύσιμων συμπυκνωμάτων μολύβδου και ψευδαργύρου, οι εργασίες του οποίου ουδόλως θίγονται από την απόφαση του κ. Σκουρλέτη.

Η κύρια προσφυγή της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός θα συζητηθεί ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 2 Οκτωβρίου 2015.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved