ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Σε διαβούλευση το Σύμφωνο Συμβίωσης

Σε διαβούλευση το Σύμφωνο Συμβίωσης

Το Σύμφωνο Συμβίωσης τίθεται σε δεκαήμερη διαβούλευση, ρυθμίζοντας τις οικογενειακές σχέσεις που δημιουργούνται στο πλαίσιό του. Την παρουσιασή του έκανε ο υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος.

Με το Σύμφωνο Συμβίωσης ρυθμίζονται οι οικογενειακές σχέσεις που δημιουργούνται στο πλαίσιο της συμβίωσης. Τα μέρη για παράδειγμα δεν μπορούν να παραιτηθούν από το δικαίωμά τους σε αποκτήματα και γενικά καταβάλλεται μία προσπάθεια να υπάρξει γενικότερη προστασία όπως και στα ζευγάρια που έχουν επιλέξει τον γάμο.

Ρυθμίσεις για τα συσσίτια

Επίσης προβλέπεται ότι σε περιπτώσεις συλλογής τροφίμων και άλλων όπως αίμα, αν αποκλείονται κάποιοι για λόγους φυλής η θρησκευτικής πίστης, τότε θα υπάρχει ειδικό αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος διότι «έχουμε να κάνουμε με μία σοβαρή προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.»
Άλλες ρυθμίσεις προβλέπουν βελτιώσεις σε ρυθμίσεις για τις αποφυλακίσεις των αναπήρων όταν είναι η αναπηρία πρόσκαιρη αλλά και των ανηλίκων που εκτίουν ποινές σε σωφρονιστικά καταστήματα.

Ο Τύπος και η καταβολή αποζημιώσεων

Αλλαγές έρχονται και για τα εγκλήματα περί τύπου. Προβλέπεται ότι για την καταβολή αποζημιώσεων σε άτομα που έχουν προσβληθεί θα δίνεται η δυνατότητα διόρθωσης εκ μέρους του εντύπου μέσα σε προθεσμία 20 ημερών. Σε αντίθετη περίπτωση ο θιγόμενος θα μπορεί να προσφεύγει στη δικαιοσύνη.
Επιπλέον καταργείται το ελάχιστο όριο αποζημίωσης που ήταν 10 χιλιάδες ευρώ.

Βραχιολάκια γεω-εντοπισμού κρατουμένων

Τέλος όσον αφορά στο βραχιολάκι, αυτό θα μπορεί να χρησιμοποιείται και για τη φοίτηση κρατουμένων αλλά και για την απόλυση αναπήρων κρατουμένων ή άλλων περιπτώσεων.
Στο εξής δεν θα απαιτείται η κρίση του ανακριτή για για χρήση του συστήματος γεωεντοπισμού σε υπόδικους αλλά θα αρκεί η τοποθέτηση του Συμβουλίου της Φυλακής στο οποίο προϊσταται εισαγγελέας.

Σχετικές ειδήσεις