ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Μάρτυρας στη δίκη της Χρυσής Αυγής: «Άλλους μας ζήτησαν να συλλάβουμε κι άλλους προσάγαμε»

Μάρτυρας στη δίκη της Χρυσής Αυγής: «Άλλους μας ζήτησαν να συλλάβουμε κι άλλους προσάγαμε»

Με την κατάθεση του αστυνομικού Κωνσταντίνου Κοτσοβού συνεχίστηκε σήμερα Τρίτη 10 Νοεμβρίου, η δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Ο αστυνομικός της Άμεσης Δράσης αναφερόμενος στο μοιραίο βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα είπε πως έλαβαν σήμα από το κέντρο «ότι πιθανόν η συμπλοκή ήταν μεταξύ φιλάθλων» και έφτασαν στον τόπο του εγκλήματος μετά τη δολοφονία και αφού είχε ήδη συλληφθεί ο Γιώργος Ρουπακιάς.

Στη συνέχεια διόρθωσε πως ήταν προσωπική του εκτίμηση ότι επρόκειτο για επεισόδιο μεταξύ φιλάθλων.

Ακολουθώντας τα σήματα του κέντρου υποστήριξε ότι αναζήτησαν «άτομα με μαύρα ρούχα και μηχανάκια, ενός συγκεκριμένου χώρου» διευκρινίζοντας στη συνέχεια -απαντώντας σε ερώτηση της πολιτικής αγωγής- πως επρόκειτο για «άτομα της Χρυσής Αυγής».

Τελικά, όπως παραδέχτηκε ο μάρτυρας άλλα άτομα τους ζήτησαν από το κέντρο να συλλάβουν και άλλα προσήγαγαν.

Μάρτυρας: Αναζητούσαμε άτομα με μαύρα ρούχα που ήταν πολλοί μαζί ενός συγκεκριμένου χώρου, σύμφωνα με την εντολή που είχαμε.
Πρόεδρος: Βρήκατε κάποιους;
Μάρτυρας: Με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όχι, αλλά βρήκαμε κάποιους άλλους. Η αρχική ενημέρωση ήταν ότι επρόκειτο πιθανόν για συμπλοκή μεταξύ φιλάθλων.
Πρόεδρος: Πρώτη φορά το λέτε αυτό.
Εισαγγελέας: Στην περιοχή έχετε υπόψη σας για άλλες επιθέσεις;
Μάρτυρας: Έχω ακουστά για την επίθεση στο Πέραμα.
Πολιτική Αγωγή: Τι είδατε όταν φτάσατε στην Τσαλδάρη, ήταν ομάδες ΔΙΑΣ εκεί;
Μάρτυρας: Πρέπει να ήταν, δεν θυμάμαι. Ήταν πολλοί αστυνομικοί αλλά δεν θυμάμαι αν ήταν της ομάδας ΔΙΑΣ.
Πρόεδρος: Αυτά τα πρέπει και τα μάλλον δεν βοηθούν, αν θυμάστε κάτι πείτε το.
Πολιτική Αγωγή: Γιατί δεν συνελλήφθη κανείς ενώ όλοι οι αστυνομικοί είσαστε στον χώρο που δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσα;
Μάρτυρας: Δεν ξέρω.
Πολιτική Αγωγή: Η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για τη δολοφονία Φύσσα τι σημαίνει;
Μάρτυρας: Δεν ξέρω να σας απαντήσω.
Πολιτική Αγωγή: Έχετε πει σε καταθεσή σας ότι προσαγάγατε κάποιους που δεν ταίριαζαν με την περιοχή. Τι θα πει αυτό;
Μάρτυρας: Ε, δεν είχαν και ταυτότητα... δεν ταίριαζαν με την περιοχή.
Πολιτική αγωγή: Γιατί προσαγάγατε άσχετα από την Χρυσή Αυγή άτομα, κι όχι όπως σας έλεγε το σήμα σας;
Πρόεδρος: Έχει δώσει διάφορες εκδοχές στις καταθέσεις του.
Μάρτυρας: Δεν βρήκαμε άτομα με τα χαρακτηριστικά που μας δώσανε.
Πολιτική αγωγή: Αυτοί που πιάσατε ήταν εντελώς άσχετοι.
Μάρτυρας: Ναι... δεν ξέραμε ποιού χώρου ήτανε...

Σε παρατήρηση της προέδρου αν περιμένουν ενισχύσεις όταν βλέπουν κάποιον να τον χτυπάνε, ο μάρτυρας απάντησε: «Δεν μπορούμε να μπούμε σε 60 άτομα μόνοι μας. Αν, για παράδειγμα στην συμπλοκή ήταν 40 άτομα, στην αρχή θα παρατηρήσουμε και θα περιμένουμε να γίνουμε τουλάχιστον 10 άτομα».

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής, ο μάρτυρας σημείωσε ότι έχει ακούσει σχετικά από την τηλεόραση, ενώ δήλωσε άγνοια για την ιεραρχία της οργάνωσης, τον εξοπλισμό και τα συνθήματά της.

Το δικαστήριο διέκοψε για την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου, ωστόσο οι συνήγοροι υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής έχουν δηλώσει ότι θα απέχουν από τα καθήκοντά τους λόγω της 24ωρης απεργίας στην οποία συμμετέχει και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.

Έτσι, η δίκη αναμένεται να συνεχιστεί την Παρασκευή.

Πρόεδρος: Τι μάθατε ότι έκανε στη συνέχεια ο Ρουπακιάς;
ΜΦ: Πήγε να φύγει. Πάει να μπει στο αυτοκίνητό του. Ο Παύλος σηκώνει την μπλούζα του και φωνάζει «Πού πας; Με μαχαίρωσες και φεύγεις;». Ήρθε το περιπολικό και τον προλαβαίνει όταν μπήκε στο αυτοκίνητο, ενώ έχει πετάξει το μαχαίρι.
Τότε πια η αστυνομικός από την ομάδα ΔΙΑΣ είπε «Ε, είπαμε όχι κι μαχαίρια...».
Πρόεδρος: Τί σημαίνει αυτό για εσάς;
ΜΦ: Σημαίνει ότι αστυνομία και Χρυσή Αυγή είναι ένα.
Πρόεδρος: Ποιός έδωσε εντολή ξέρετε;
ΜΦ: Από τη δικογραφία γνωρίζω ότι ξεκίνησαν τηλεφωνήματα. Ο Αγγος ενημερώνει τον Καζατζόγλου και αυτός τον Πατέλη, πυρηνάρχη Νίκαιας. Ο Πατέλης ενημερώνει το Λαγό και με sms στέλνει τα μέλη της να μαζευτούν στην Τοπική. Ο Λαγός έλεγχει την Τοπική. Αν δεν πάρουν το ΟΚ από το Λαγό, δεν υπάρχει περίπτωση να κινηθούν. Τίποτα δεν θα έκαναν αν δεν ήταν μέλη της οργάνωσης. Είναι φανερό το πως πήγαν και πως δρουν.

Και Μιχαλολιάκο «δείχνει» η Μάγδα Φύσσα για τη δολοφονία του γιου της

Ποινικές ευθύνες στον Νίκο Μιχαλολιάκο, καταλόγισε η μητέρα του αδικοχαμένου Παύλου Φύσσα, Μάγδα, η οποία επεσήμανε στο δικαστήριο ότι ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής ήταν ενήμερος για την δολοφονία του γιου της από τον συγκατηγορούμενό του και πρώην βουλευτή της ΧΑ, Ιωάννη Λαγό.

Η πρόεδρος της έδρας, Μαρία Λεπενιώτη, ρώτησε την πολιτική ενάγουσα ποιός κατεύθυνε -κατά την άποψή της- την ομάδα, που επιτέθηκε κατά του Παύλου Φύσσα και της παρέας του. «Ο Πατέλης» υποστήριξε η Μάγδα Φύσσα, προσθέτοντας πως από τη δικογραφία προκύπτει ότι «στις 12.37 γίνεται τηλεφώνημα Λαγού – Μιχαλολιάκου, που σημαίνει ότι ενημερώθηκε ο Μιχαλολιάκος για ότι έγινε...».

Πρόεδρος: «Αφήστε την να καταθέσει..»
Η προσπάθεια των πληρεξουσίων δικηγόρων της πολιτικής αγωγής να επιδείξουν βίντεο στη μάρτυρα για να το σχολιάσει, οδήγησε σε μία αντιπαράθεση με τους συνηγόρους υπεράσπισης. Τέλος στους διαπληκτισμούς έδωσε η ίδια η πρόεδρος λέγοντας: «Έχει έρθει να καταθέσει ύστερα από τόσους μήνες και ακούει την αντιπαράθεση μεταξύ σας. Αφήστε την να καταθέσει...».

Παρ' όλα αυτά, η αντιπαράθεση δεν έληξε, η υπεράσπιση έφερε αντιρρήσεις στο να επιδειχθεί το βίντεο έστω και υπό μορφή φωτογραφιών. Εξαιτίας της έντασης που προκλήθηκε, η πρόεδρος της έδρας διέκοψε τη διαδικασία προκειμένου να επικρατήσουν ηπιότεροι τόνοι.

Νωρίτερα, η πρόεδρος συνέχισε την εξέταση της κ. Φύσσα:
Πρόεδρος: Φτάνουμε στον Ρουπακιά, ο οποίος χωρίς φασαρία, καταφέρει δύο καίριες μαχαιριές... Χωρίς καμία συμπλοκή, χωρίς διαφορά.
Μάγδα Φύσσα: Αυτή είναι η εκπαίδευση της ΧΑ.
Πρόεδρος: Ποιό θεωρείτε ότι είναι το κίνητρο;
ΜΦ: Είναι να θέλουν να έχουν ισχύ στον κόσμο, οτιδήποτε αντίθετο από αυτούς, πρέπει να τελειώνει...
Πρόεδρος: Έπρεπε να φτάσει κάποιος να καταφέρει αυτά τα πλήγματα;
ΜΦ: Το ίδιο δεν έγινε και στον Λουκμάν; Με μαχαίρι δεν μαχαίρωσαν και Λουκμάν; Εκπαιδεύουν δολοφόνους.
Πρόεδρος: Γιατί να φτάσουν μέχρι την ανθρωποκτονία;
ΜΦ: Είναι η δομή της εγκληματικής οργάνωσης. Εκείνο το βράδυ απλά ήθελαν να σκοτώσουν και σκοτώσανε. Δεν κουνιούνται από την θέση τους εάν δεν πάρουν εντολή... Βεβαίως είχε εντολή να σκοτώσει. Όταν πήρε το ΟΚ ο πυρηνάρχης από το Λαγό, μαζεύτηκαν στην Τοπική και εκεί έδωσαν τις εντολές.

Το δικαστήριο διέκοψε για την Τρίτη 6 Οκτωβρίου προκειμένου να αποφασιστεί αν και με ποιό τρόπο θα επιδειχθούν τα βίντεο της δικογραφίας, καθώς και να τοποθετηθούν τα κατάλληλα τεχνικά μέσα.




Σχετικές ειδήσεις