ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Στο ΣτΕ η ΑΔΕΔΥ κατά της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

Στο ΣτΕ η ΑΔΕΔΥ κατά της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

Την ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ζητεί η ΑΔΕΔΥ από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ειδικότερα η ΑΔΕΔΥ στρέφεται κατά του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και ζητεί την ακύρωση των αποφάσεων τους

με τις οποίες α) αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους είχαν μεν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι 14.8.2015, αλλά δεν είχαν συμπληρώσει το προβλεπόμενο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης β) αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για όλους τους άλλους ασφαλιστικούς φορείς αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, ενώ γ) δόθηκε στον υπουργό Εργασίας η δυνατότητα έκδοσης απόφασης για την εφαρμογή των σχετικών πινάκων που περιέχονται στον μνημονιακό νόμο 4336/2105.

Με το μνημονιακό νόμο 4336/2105, τονίζει η ΑΔΕΔΥ, εισάγονται αυθαίρετα δυσμενείς διακρίσεις μεταξύ των ασφαλισμένων σε ουσιωδώς όμοιες ασφαλιστικές καταστάσεις.

Η ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει ότι θίγονται θεμελιώδη συνταξιοδοτικά δικαιώματα και παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές, της ισότητας, του κοινωνικού κράτους δικαίου, της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του διοικουμένου πολίτη (καθώς «αιφνιδίως μετέβαλαν επι τω χείρω τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης), της αναλογικότητας και του σεβασμού της περιουσίας των πολιτών.

Παράλληλα, τόσο ο εν λόγω νόμος όσο και οι επίμαχες δύο υπουργικές αποφάσεις, προσκρούουν στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στην Ευρωπαϊκή οδηγία 2000/78/ΕΚ που προβλέπει τη διαμόρφωση γενικού πλαισίου για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία, καθώς εισάγουν δυσμενείς διακρίσεις σε βάρος των ασφαλισμένων με βάση μόνο ηλικιακά κριτήρια, επιφέροντας έτσι δυσμενή διάκριση λόγω ηλικίας.

Έρχονται, επίσης, οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις και σε αντίθεση με τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσθέτει η ΑΔΕΔΥ.

Έτσι τονίζει η ΑΔΕΔΥ οι πίνακες που περιλαμβάνονται στο νόμο 4336/2105 και προβλέπουν κατά έτος τις αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, είναι «παντελώς αυθαίρετοι μετατρέπουν τα δεκαδικά εκάστης περίπτωσης σε μήνες, με αποτέλεσμα να αυξάνεται έτι περαιτέρω το προβλεπόμενο όριο ηλικίας».

Σχετικές ειδήσεις