ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δύο πρώην πρωθυπουργοί και 8 πρώην υπουργοί στην υπόθεση Novartis – Στη Βουλή η δικογραφία

Δύο πρώην πρωθυπουργοί και 8 πρώην υπουργοί στην υπόθεση Novartis – Στη Βουλή η δικογραφία

Σε δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ πρώην υπουργούς Υγείας, Οικονομίας και Ανάπτυξης, την περίοδο από το 2006 και έως τις αρχές του 2015, «σκόνταψε» η μεγάλη εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis.

Σύμφωνα με πληροφορίες και την ώρα που βρισκόταν στον Άρειο Πάγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος για «προσωπική του υπόθεση», όπως είπε, η εισαγγελέας κατά της διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς Χρήστος Ντζούρας και Γιάννης Μανώλης παρέδωσαν μέρος της δικογραφίας στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, προκειμένου να διαβιβαστεί στη Βουλή με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Από την Εισαγγελία Διαφθοράς η δικογραφία διαβιβάζεται στη Βουλή για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της απιστίας όσο αφορά στους πρώην υπουργούς και πρωθυπουργούς. Παράλληλα, ασκήθηκε ποινική δίωξη μόνο σε βάρος ενός υψηλόβαθμου στελέχους της Novartis για δωροδοκία ενώ εκδόθηκε και διάταξη απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η εισαγγελική έρευνα από την Εισαγγελία Διαφθοράς και για τα πολιτικά και μη πρόσωπα αναφορικά με το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι τα αδικήματα της απιστίας και δωροδοκίας που αφορούν σε πολιτικά πρόσωπα έχουν ήδη υποπέσει σε παραγραφή, με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Παράλληλα, το δρόμο της Βουλής παίρνουν και τρεις μηνυτήριες αναφορές μεταξύ των οποίων και μία του Ανδρέα Λοβέρδου σε βάρος του πρώην υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, σχετικά με υπέρμετρες αγορές φαρμάκων.

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, πάντως διευκρίνισε με δελτίο Τύπου το απόγευμα της Δευτέρας (05/02/2018) ότι επισκέφθηκε την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά με την υπόθεση της Novartis, με αφορμή δημοσιεύματα κυριακάτικων εφημερίδων. Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, η Εισαγγελέας τον ενημέρωσε ότι η δικογραφία διαβιβάζεται στον υπουργό Δικαιοσύνης για τις απαραίτητες ενέργειες. Επίσης, ο υπουργός Επικρατείας ενημερώθηκε για τις εξελίξεις σε σχέση με την κατάσταση στις φυλακές Κορυδαλλού, μετά την έρευνα τα ξημερώματα του Σαββάτου (03/02/2018) και τις ενέργειες της Ελληνικής Δικαιοσύνης.