ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Στη σκιά του πολέμου ξεκινούν οι εργασίες της ΔΙΣ – Ο Αρχιεπίσκοπος ενημερώνει για τις εξελίξεις

Στη σκιά του πολέμου ξεκινούν οι εργασίες της ΔΙΣ – Ο Αρχιεπίσκοπος ενημερώνει για τις εξελίξεις
Οι τακτικές εργασίες για το μήνα Μάρτιο αναμένεται να ολοκληρωθούν την Τετάρτη 16 Μαρτίου
orthodoxianewsagency.gr

Ξεκινούν σήμερα οι τακτικές εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για το μήνα Μάρτιο με τα θέματα να μην περιορίζονται μόνο στην Ημερήσια Διάταξη καθώς ο πόλεμος που συνεχίζεται για 19η ημέρα στην Ουκρανία θα απασχολήσει και τους Συνοδικούς Αρχιερείς.

Σύμφωνα με πηγές του ope.gr ένα θέμα που, όπως όλα δείχνουν, θα απασχολήσει τη ΔΙΣ είναι και αυτό της εισπήδησης της Ρωσικής Εκκλησίας στην Αφρική με την ίδρυση Εξαρχίας και τις συνέπειες που αυτή έχει επιφέρει μέχρι στιγμής.

Η Εκκλησία της Ελλάδος έτοιμη να ανοίξει την αγκαλιά της για τα παιδιά της Ουκρανίας
Τις συνέπειες που έχει επιφέρει ο πόλεμος στην Ουκρανία θα κληθεί να διαχειριστεί και και η Εκκλησία της Ελλάδος η οποία προτίθεται να φιλοξενήσει στις δομές της πρόσφυγες δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στα παιδιά. Ήδη, με Εγκύκλιο που έχει σταλεί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ζητούσε να ενημερωθεί για τις δομές που διαθέτει η κάθε Μητρόπολη και αν δύναται σε αυτές να φιλοξενήσει πρόσφυγες από την Ουκρανία. Μάλιστα αναμένεται να παρουσιαστούν και τα στοιχεία καθώς η Εγκύκλιος ζητούσε να δοθεί απάντηση έως και τις 9 Μαρτίου.

Για το ζήτημα αυτό ο Μακαριώτατος κ.κ. Ιερώνυμος ενημέρωσε και τον Μητροπολίτη Κίεβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιο, κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν την περασμένη Παρασκευή, διαβεβαιώνοντάς τον ότι η Εκκλησίας της Ελλάδος δείχνει την αγάπη και τη συμπόνοιας της προς τον Ουκρανικό λαό.

Μάλιστα, μήνυμα ότι η Εκκλησία θα αγκαλιάσει τα ορφανά παιδιά από την Ουκρανία έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος και κατά την ακολουθία της Α’ Στάσης των Χαιρετισμών από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. Παράλληλα, υπογράμμισε πως πρόκειται για μία φοβερή έκρηξη όχι ενός πολέμου μεταξύ αντιπάλων, αλλά πολέμου μεταξύ ομοδόξων χριστιανών. Κάλεσε τους πιστούς να κάνουν μία ιδιαίτερη παράκληση προς την Παναγία μαζί με τα δικά μας προβλήματα να δώσει την ευλογία της να πάψουν οι φρικαλεότητες μεταξύ των δύο χωρών και να μην επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε και εμείς τέτοιου είδους προβλήματα.

Για όλες τις εξελίξεις καθώς και τα όσα συζήτησε με την υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, αρμόδια για την ένταξη, κα Σοφία Βούλτεψη στη συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα ο Μακαριώτατος αναμένεται να ενημερώσει τους Συνοδικούς Αρχιερείς. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου οι τακτικές εργασίες για το μήνα Μάρτιο αναμένεται να ολοκληρωθούν την Τετάρτη 16 Μαρτίου.

“Οφείλουμε να απαξιώσουμε το γεγονός του πολέμου”

Με αναφορές στον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία πραγματοποιήθηκε χθες το καθιερωμένο γεύμα που παραθέτει την Κυριακή της Ορθοδοξίας η Προεδρία της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο προς τον Πρόεδρο και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Στην αντιφώνησή του προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος υπογράμμισε ότι “η φιλοξενία αυτή καταδεικνύει τη συμπόρευση της Ελληνικής Πολιτείας με την Εκκλησία μας, μία συμπόρευση που, στα πλαίσια του Δημοκρατικού μας πολιτεύματος, στοχεύει πάντοτε στο καλό του λαού μας, χωρίς αποκλεισμούς και διαχωρισμούς”.

Αναφερμένος στις εξελίξεις στην Ουκρανία κάλεσε να απαξιώσουμε το γεγονός του πολέμου και να προσευχηθούμε για όλους τους εμπλεκόμενους, πολεμιστές και αμάχους και από τις δύο πλευρές.

“Ένας αδιανόητος πόλεμος στο κέντρο της Ευρώπης, κατακρημνίζει ο, τι καλό χτίστηκε με κόπο, πολλές δεκαετίες τώρα. Νοιώθουμε τον πόνο να κορυφώνεται σπαραχτικά. Νοιώθουμε να κουρελιάζονται οι αξίες που προσπαθήσαμε να καλλιεργήσουμε. Νοιώθουμε την ασυνεννοησία της Βαβέλ να ματαιώνει κάθε δυνατότητα διαλόγου και να μας πλημμυρίζει. Οι πρόσφυγες θα περιφέρουν σε όλη την Ευρώπη το δράμα τους, θα αντιμετωπίσουν δυστυχώς πολλές φορές καχυποψία, θα χάσουν – ήδη αυτό έχει συμβεί – την κανονική ζωή τους. Οφείλουμε να απαξιώσουμε το γεγονός του πολέμου. Οφείλουμε να προσευχηθούμε για όλους τους εμπλεκομένους, πολεμιστές και αμάχους και από τις δύο πλευρές. Η ιστορία αυτή δε θα έχει νικητές. Οφείλουμε ασφαλώς να δείξουμε τον ανθρωπισμό μας με κάθε τρόπο. Οι άνθρωποι που θα προστεθούν στους ήδη φιλοξενούμενους στην Πατρίδα μας, σύμφωνα με τη μέριμνα της αρμόδιας ελληνικής Πολιτείας, θα πρέπει να συγκεντρώσουν ανυπόκριτη όλη μας την αγάπη και το ενδιαφέρον. Για την Εκκλησία μας ο δρόμος της προσευχής παραμένει πάντα μία συνεχής πρόκληση. Η κοινή πίστη που μας συνδέει με πολλούς από τους ανθρώπους που χειμάζονται επιτείνει την αίσθηση της αδελφοσύνης και της υποχρέωσής μας”, ανέφερε.

ΠΗΓΗ: ortodoxianewsagency.gr