Η Ρωσία τορπιλίζει την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης

Η Ρωσία τορπιλίζει την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Δεν θα πάρει μέρος ο Πατριάρχης Μόσχας στην Πανορθόδοξο – Πλήρης επιβεβαίωση του Newsbomb.gr που έκανε λόγο για «άρωμα» σχίσματος

Η ιστοσελίδα μας είχε πρώτη από όλους αποκαλύψει πως η Πανορθόδοξος απειλείται με σχίσμα, τη στιγμή που από τη μια, οι σλαβόφωνες εκκλησίες έλαβαν απόσταση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και από την άλλη το Πατριαρχείο Μόσχας συνεδρίαζε εκτάκτως για να αποφασίσει αν ο Ρώσος Πατριάρχης θα πάρει μέρος στην Αγία και μεγάλη Σύνοδο ή αν θα στείλει απλά μια αντιπροσωπεία στην Κρήτη.

Της Μαρίας Γιαχνάκη

Στις 18:00 το απόγευμα ολοκληρώθηκε τελικά η σύνοδος των ιεραρχών της Ρωσικής εκκλησίας.

Όπως δήλωσε ο μητροπολίτης Ιλαρίωνα του Βολοκολάμσκ, εκπρόσωπος της Ρωσικής Εκκλησίας, η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας θα προτείνει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο την αναβολή σε μεταγενέστερη ημερομηνία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Κρήτη. Όπως υπογραμμίζει, θα πρέπει να συγκληθεί έπειτα από προσεκτική προετοιμασία.

«Η Ρωσική εκκλησία επιμένει στην αναβολή της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου και δεν θα συμμετάσχει αν δεν πάρουν μέρος και οι υπόλοιπες εκκλησίες», αναφέρει ο μητροπολίτης Ιλαρίωνα του Βολοκολάμσκ βομβαρδίζοντας την Πανορθόδοξο.

Ωστόσο στην έκτακτη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ορθόδοξη της Εκκλησίας της Ρωσίας, που συνήλθε υπό την προεδρία του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου, ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας είπε απευθυνόμενος προς τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου:

«Συγκεντρωθήκαμε για να συζητήσουμε τα σοβαρά θέματα που σχετίζονται με ότι συμβαίνει γύρω από την σύγκληση της Αγίας Συνόδου. Υπάρχουν ήδη Εκκλησίες που αρνούνται να συμμετάσχουν στην Σύνοδο διαμαρτυρόμενοι για τα έγγραφα των κειμένων, ζητώντας σχετικές τροπολογίες. Η πρόταση μας απορρίφθηκε, και πρέπει να λάβουμε μια τελική απόφαση σχετικά με την συμμετοχή της Ρωσικής Εκκλησίας στην Αγία Σύνοδο».

Αμέσως μετά και για πέντε ολόκληρες ώρες τα μέλη της συνόδου συζητούσαν το θέμα, θέτοντας νέες προτάσεις στο τραπέζι. Τελικά, όμως, αποφάσισαν να μην συμμετάσχουν στη Σύνοδο, βάζοντας «βόμβα" στα θέμελια της Πανορθόδοξου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μονή περίπτωση να συμμετάσχουν είναι εάν και εφόσον δώσουν το «παρών» και οι υπόλοιπες εκκλησίες.

Τι ζητάει η Ρωσική Εκκλησία από το Οικουμενικό πατριαρχείο

Η Ρωσική εκκλησία μετά την πολύωρη συνεδρίαση της εξέδωσε κείμενο σύμφωνα με το οποίο αποφασίζει να:

1. Υποστηρίξει την πρόταση των Πατριαρχείων Αντιοχείας, Γεωργίας, Σερβίας και Βουλγαρίας για αναβολή της Πανορθοδόξου σε χρόνο κατά τον οποίον θα έχει υπάρξει κοινή βάση ανάμεσα στις Ορθόδοξες Εκκλησίες.

2. Να αποστείλει άμεσα στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και στους επικεφαλείς των Εκκλησιών τις προτάσεις

3. Αν η πρόταση δε γίνει δεκτή από το Φανάρι, και δεν υπάρξει αναβολή τότε η Ρωσική Εκκλησία δε θα δώσει το παρών στην Πανορθόδοξη.

4. Με κάθε δυνατό τρόπο να συνεχιστούν οι προσπάθειες τέλεσης της Πανορθόδοξης Συνόδου με στόχο την ενότητα της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας.

5. Για άλλη μια φορά εκφράζει την άποψη ότι το επιτυχές αποτέλεσμα της Συνόδου θα είναι προς όφελος όλων των Ορθοδόξων, καθώς μέσω αυτής θα λυθούν τρέχοντα ζητήματα και προβλήματα

6. Αναγνωρίζει τις ιδιαίτερες επιθυμίες, λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις που έγιναν από Ορθόδοξες Εκκλησίες και τις οποίες μια Πανορθόδοξη Γραμματεία της Συνόδου θα εξετάσει χωρίς διακρίσεις και θα προσδώσει μεγαλύτερη αξιοπιστία στο Ορθόδοξο Συμβούλιο.

PHOTO GALLERY