ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Πέργης Ευάγγελος

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Πέργης Ευάγγελος

Το απόγευμα της Τρίτης, 22 Μαΐου, εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Πέργης Ευάγγελος, ύστερα από μακρά νοσηλεία του σε θεραπευτήριο της Κωνσταντινουπόλεως.

Σήμερα (23/5) το πρωί, ύστερα από πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, συνέρχεται η ευρισκόμενη στην Πόλη Ιεραρχία του Θρόνου, προκειμένου να αποφασίσει για τα διαδικαστικά της εξοδίου Ακολουθίας καθώς και για να αναγγείλει, κατά την εκκλησιαστική παράδοση, και επισήμως την εκδημία του μακαριστού Ιεράρχου.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Πέργης, υπέρτιμος και έξαρχος Παμφυλίας, κυρός Ευάγγελος (Γαλάνης), καταγόταν από τα Θεραπειά του Βοσπόρου. Μετά τις εγκυκλίους σπουδές φοίτησε στο Ζωγράφειο Γυμνάσιο και στη συνεχεία εισήχθη στην Ι. Θεολογική Σχολή Χάλκης, από την οποία αποφοίτησε το 1953. Το ίδιος έτος χειροτονήθηκε και προσελήφθη στο Πατριαρχείο ως Διάκονος της Σειράς και Γραμματέας της Πνευματικής Διακονίας και Εισηγητής. Το 1957 διορίσθηκε Κωδικογράφος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου ενώ ένα χρόνο αργότερα τοποθετήθηκε στη θέση του Δευτερεύοντος των Πατρ.Διακόνων. Το 1965 προήχθη σε Μ.Αρχιδιάκονο. Την 26η Νοεμβρίου 1970 εξελέγη Μητροπολίτης Πέργης.

Κατά το διάστημα της διακονίας του στην Πατριαρχική Αυλή και στη συνέχεια ως Μητροπολίτης, συνόδευσε τους αοίδιμους Πατριάρχες Αθηναγόρα και Δημήτριο καθώς και τον σημερινό Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο σε πολλές επίσημες αποστολές και ποιμαντικές επισκέψεις στο εξωτερικό. Διατέλεσε Γραμματέας, Συντονιστής και μέλος των Συνοδικών Επιτροπών επί των Διαχριστιανικών και Διορθοδόξων Ζητημάτων, συνεργάσθηκε με τα Πατριαρχικά περιοδικά «Ορθοδοξία» και «Απόστολος Ανδρέας» και συνέγραψε πληθώρα έργων, μεταξύ των οποίων, τα Χρονογραφήματα, «Εκ Φαναρίου...» (1968), «Λαός Χάριτος» (1973), «Εκ Φαναρίου Β', Αειδίνητον Όφλημα» (1997), τις ιστορικές μελέτες, «Η Πέργη της Παμφυλίας» (1983), «Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης» (ανάλυση των επιστολών του, 19993) και τις Ποιητικές Συλλογές, «Αφιέρωμα στην Πόλη» (1970), «Εκ Φαναρίου Γ'», τα Ποιητικά (2004). Επίσης, μελοποίησε το «Σύμβολο της Πίστεως» (1600η επέτειος της Β' Οικουμενικής Συνόδου, 1981) και συνέγραψε τους στίχους για το «'Ακουσμα Εγκωμιαστικόν» (550η επέτειος της Μεγάλης του Γένους Σχολής, 2004), το οποίο και μελοποίησε.

Το 1983 αναγορεύτηκε Διδάκτορας της Ορθοδόξου Θεολογίας από την Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη και μέχρι την κοίμησή του Επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Μουσικοφίλων της Πόλεως.

Πότε θα πραγματοποιηθεί η Εξόδιος Ακολουθία

Την Παρασκευή, στις 12 μ., το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποχαιρετίζει τον Μητροπολίτη Πέργης κυρό Ευάγγελο, όπως αποφασίσθηκε ύστερα από σύσκεψη Αρχιερέων στην Πόλη, υπό την προεδρία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Τα της Εξοδίου Ακολουθίας ανακοινώθηκαν από την Αρχιγραμματεία της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Επί τω ακούσματι της προς Κύριον εκδημίας του αειμνήστου Μητροπολίτου Πέργης κυρού Ευαγγέλου, συνήλθον, υπό την προεδρίαν της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, εις έκτακτον Σύσκεψιν, οι εν τη Πόλει ενδημούντες Σεβ. άγιοι Αρχιερείς, την Τετάρτην, 23ην Μαΐου 2018.

Κατά την σύσκεψιν, μετά την ανακοίνωσιν υπό του Πατριάρχου της κοιμήσεως του αειμνήστου πολιού Ιεράρχου και την αναφοράν εις την προσωπικότητα και την προσφοράν αυτού προς την Μητέρα Εκκλησίαν, από διαφόρων θέσεων εις την Πατριαρχικήν Αυλήν, ως και εις τα πολλά έργα της λογίας γραφίδος αυτού, εκφράζοντα την αιωνόβιον παράδοσιν του Ιερού Κέντρου, ηγέρθησαν άπαντες και ηυχήθησαν υπέρ αναπαύσεως της μακαρίας αυτού ψυχής εν σκηναίς δικαίων και μετά των αγίων των απ᾿ αιώνος ευαρεστησάντων τω Κυρίω.

Μεθ᾽ ο, καθωρίσθησαν τα της Εξοδίου Ακολουθίας του αειμνήστου, αποφασισθέντος όπως:

α) η νεκρώσιμος Ακολουθία ψαλή εν τω Πανσέπτω Πατριαρχικώ Ναώ του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, την Παρασκευήν, 25ην Μαΐου 2018, και ώραν 12.00 μεσημβρινήν,

β) την πρωίαν της αυτής ημέρας τελεσθή εξόδιος Θεία Λειτουργία υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αειμνήστου, υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Πριγκηποννήσων κυρίου Δημητρίου,

γ) τον θάνατον εξαγγείλουν διά νεκρωσίμου αγγελτηρίου η Α.Θ. Παναγιότης και οι εν τη Πόλει ενδημούντες Σεβ. άγιοι Αρχιερείς,

δ) το πένθος της Εκκλησίας άγωσιν οι Σεβ. Μητροπολίται Τρανουπόλεως κ. Γερμανός και Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος,

ε) τον επικήδειον εκφωνήση, κατά την τάξιν, ο Πανοσιολ. Υπογραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, Διάκονος κ. Γρηγόριος,

ς) ο ενταφιασμός γένηται εν τω Κοιμητηρίω της Θείας Μεταμορφώσεως Σισλή.

Εν τοις Πατριαρχείοις, τη 23η Μαίου 2018

Ε.Μ.»