ΕΘΝΙΚΑ

ΗΠΑ: Προϋπόθεση η επίλυση της ονομασίας της ΠΓΔΜ

ΗΠΑ: Προϋπόθεση η επίλυση της ονομασίας της ΠΓΔΜ

Η ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με την προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας δεν πρόκειται να έχει αντίκτυπο στις αποφάσεις του ΝΑΤΟ για την ένταξη της χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, ξεκαθάρισε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Σκόπια.

Ο Πολ Γουόλερς, σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο περιοδικό των Σκοπίων «Κάπιταλ», τόνισε ότι η διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

«Οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ είναι γνωστές και επαναλαμβάνονται σε αρκετές περιπτώσεις, ακόμη και μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης: η Μακεδονία θα λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, όταν διευθετηθεί η εκκρεμότητα της ονομασίας. Εμείς, προτρέπουμε τη 'Μακεδονία' και την Ελλάδα να συνεργάζονται και να βρουν μια λύση που θα είναι αποδεκτή από αμφότερες τις πλευρές. Και φυσικά συνεχίζουμε να προτρέπουμε τη Μακεδονία να συνεχίσει να εφαρμόζει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε ο κ. Γουόλερς.

ο Αμερικανός πρεσβευτής επανέλαβε ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται σοβαρά στο πλαίσιο του ΟΗΕ προκειμένου να βρουν αμοιβαία αποδεκτή λύση. «Η διαδικασία στον ΟΗΕ υπό τον Μάθιου Νίμιτς συνεχίζει να αποτελεί το μοναδικό τρόπο, μέσω του οποίου μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο», προσέθεσε.

Τέλος, ως σημαντικά προβλήματα στην ΠΓΔΜ ανέφερε τη λειτουργία του κράτους δικαίου, καθώς όπως σημειώνει, οι πολίτες της χώρας είναι πεπεισμένοι ότι η δικαιοσύνη λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά και την ελευθερία της έκφρασης, αφού το τελευταίο διάστημα αναγκάστηκαν να κλείσουν μεγάλα ανεξάρτητα ΜΜΕ.