ΚΟΣΜΟΣ

Κίνδυνος παγκόσμιας εμπλοκής στη Συρία! Η προειδοποίηση των ΗΠΑ για βομβαρδισμό σε Ρωσία και Τουρκία

Κίνδυνος παγκόσμιας εμπλοκής στη Συρία! Η προειδοποίηση των ΗΠΑ για βομβαρδισμό σε Ρωσία και Τουρκία
AP photo

Τρόμο σε όλο τον πλανήτη προκαλούν οι δραματικές εξελίξεις στο μέτωπο της Συρίας - Πολιτικοί και στρατιωτικοί αναλυτές κάνουν πλέον ανοιχτά λόγο για κίνδυνο ανάφλεξης με άμεση εμπλοκή των μεγάλων δυνάμεων. 

Ένα απίστευτο διπλωματικό και στρατιωτικό πόκερ βρίσκεται σε εξέλιξη στη βόρεια Συρία. Την ώρα που η Τουρκία κλιμακώνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, η διεθνής κοινότητα έρχεται αντιμέτωπη με τα όρια των μέχρι τώρα χειρισμών της, σε όλη τη διάρκεια της συριακής κρίσης.

Είναι δεδομένο πως η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία αλλάζει τα δεδομένα, διαμορφώνει νέους κινδύνους και ανοίγει ταυτόχρονα τη συζήτηση για την επόμενη μέρα μετά το τέλος του πολέμου.

Παρότι η Τουρκία είναι ούτως ή άλλως ανανεμειγμένη στη συριακή κρίση από την πρώτη στιγμή, ενισχύοντας δυνάμεις που ήθελαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση Άσαντ, τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Η τωρινή εισβολή παρουσιάζεται ως μεγαλύτερη από τις δύο προηγούμενες και ως τέτοια μπορεί να σημαίνει και πολύ μεγαλύτερη τουρκική εμπλοκή και κόστος, οικονομικό αλλά και σε ανθρώπινες ζωές.

Η κρίσιμη παράμετρος εδώ θα είναι ο βαθμός πραγματικής πολεμικής εμπλοκής και κυρίως η διάρκεια της όλης επιχειρήσης. Όμως, αυτό μας φέρνει στο πραγματικό ερώτημα και την πραγματική πρόκληση: ποια η σχέση της εισβολής με τα σχέδια για την επόμενη μέρα στη Συρία;

Οι δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η εμπλοκή ΗΠΑ και Ρωσίας έχει προκαλέσει φόβους για γενίκευση της σύρραξης με παγκόσμιες διαστάσεις.

Οι ανώτεροι υπάλληλοι του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσαν στη Ρωσία και την Τουρκία ότι εάν δεχθούν απειλές οι αμερικανικές δυνάμεις, οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν με σημαντικές αεροπορικές επιδρομές στοχεύοντας στα στρατεύματά τους.

Ο Συριακός στρατός στο Κομπάνι της Ν. Συρίας:

Η πρώτη παρτίδα πέντε λεωφορείων των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων έφτασε στην πόλη Ain Al Arab στο Kobani.

H ρωσική πρόταση

Η Μόσχα χωρίς να χάνει χρόνο, ρίχνει στο τραπέζι τη δική της πρόταση για την επίλυση της κρίσης. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκεί Λαβρόφ δήλωσε ότι οι συριακές και οι τουρκικές δυνάμεις θα πρέπει να εξετάσουν τρόπους για να συνεργαστούν στη βόρεια Συρία βάσει της Συμφωνίας των Αδάνων του 1998.

Η Συμφωνία των Αδάνων συνάφθηκε μετά από πολεμικό τελεσίγραφο της Τουρκίας στον πατέρα Άσαντ. Έδινε το δικαίωμα στον τουρκικό στρατό να κάνει διασυνοριακές επιχειρήσεις ασφαλείας μέσα στο έδαφος της βόρειας Συρίας, σε βάθος 30 χιλιομέτρων.

Επίσης υποχρέωνε τη Δαμασκό να σταματήσει να προσφέρει καταφύγιο σε μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και να «αποκεφαλίσει» την ηγεσία του. Σαν αποτέλεσμα ο Οτσαλάν εκδιώχθηκε από τη Συρία για να καταλήξει μετά από τη γνωστή περιπέτεια στην ελληνική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι, στα χέρια της ΜΙΤ.

Μια νέα εκδοχή της συμφωνίας των Αδάνων θα έδινε τέλος στη φιλοδοξία του Ερντογάν για δημιουργία μεγάλης ζώνης υπό τουρκικό έλεγχο εντός της συριακής επικράτειας. Ταυτόχρονα, θα ανέθετε στον Άσαν την υποχρέωση της επιτήρησης των τουρκικών συνόρων. Είναι άδηλο τι θα σήμαινε για την ηγεσία του PYD, του βασικού κουρδικού κόμματος της περιοχής.

Διαβάστε επίσης:

Ο Τραμπ έκανε ρεζίλι τον Ερντογάν: Το ντοκουμέντο - «φωτιά», οι απειλές και ο... διάβολος

Σχετικές ειδήσεις