ΕΘΝΙΚΑ

Μεταναστευτικό: Οι ροές σε αριθμούς, τα κλειστά κέντρα και οι απελάσεις «εξπρές»

Μεταναστευτικό: Οι ροές σε αριθμούς, τα κλειστά κέντρα και οι απελάσεις «εξπρές»

Την άμεση ανάγκη επιτάχυνσης των κρατικών γραφειοκρατικών ενεργειών αλλά και τη συνέχιση της αποσυμφόρησης των νησιών του Αιγαίου αποδεικνύουν τα στοιχεία των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών.

Αν και το πρώτο δίμηνο του 2020 έχει σημειωθεί άλμα στις επιστροφές στην Τουρκία, τα αριθμητικά στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου υπολείπονται των πραγματικών αναγκών. «Ελαφρώς συγκρατημένη η αύξηση των ροών τον Φεβρουάριο, στοχευμένη αποσυμφόρηση νησιών με πάνω από 6.000 μετακινήσεις από τις αρχές του έτους» ανέφερε η ανάλυση του υπουργείου.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», από τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας φαίνεται η τεράστια αύξηση των αφίξεων τις τελευταίες μέρες, ενώ το προηγούμενο διάστημα υπήρχε η τάση για διατήρηση των ροών σε παρόμοια σε το 2019 κατάσταση. Οι μέσες ημερήσιες αφίξεις σε όλα τα νησιά αυτή την εβδομάδα ήταν 184, σε σύγκριση με 111 την προηγούμενη εβδομάδα. Η πλειοψηφία των μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου είναι από το Αφγανιστάν (49%), τη Συρία (20%) και τη Σομαλία (6%). Σε ό,τι αφορά το κρίσιμο σημείο των επιστροφών στην Τουρκία, με τα τελευταία στοιχεία η πλειοψηφία των ατόμων που επέστρεψαν είναι Πακιστανοί υπήκοοι (35%), οι Σύροι αποτελούν το 19% και ακολουθούν οι Αλγερινοί, Αφγανοί και Ιρακινοί.

Δείτε στην παρακάτω gallery αναλυτικά:

Συμπεράσματα της έκθεσης:

  • Αυξημένες ροές είχαμε το πρώτο δίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Αναλυτικότερα, ο Ιανουάριος παρουσίασε αύξηση κατά 35%, ενώ ο Φεβρουάριος κατά 20%. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ροές τον Φεβρουάριο του 2020 μειώθηκαν κατά 38% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2020.
  • Οι δομές των ΚΥΤ στα νησιά παραμένουν υπερκορεσμένες, καθώς φιλοξενούν 6,17 φορές περισσότερο κόσμο από τη χωρητικότητά τους. Οι διαμένοντες στα ΚΥΤ είναι ελαφρά λιγότεροι τέλος Φεβρουαρίου (38.091) σε σχέση με το τέλος του έτους (38.423). Αντίστοιχα, οι συνολικοί πληθυσμοί στα νησιά (εντός και εκτός ΚΥΤ) ήταν 41.899 στα τέλη του 2019, έναντι 42.033 τέλη Φεβρουαρίου.
  • Οι μεταφορές από τα νησιά στην ενδοχώρα σε συνδυασμό με τις επιστροφές προς την Τουρκία και τις αναχωρήσεις μέσω ΔΟΜ του διμήνου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου είναι μεγαλύτερες από τις ροές του διμήνου, επιτυγχάνοντας καθαρή μείωση του συνολικού πληθυσμού στα νησιά.
  • Οι επιστροφές έχουν υπερτριπλασιαστεί το πρώτο δίμηνο του 2020 (116 έναντι 32) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, εν τούτοις παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Το θετικό είναι ότι γίνονται πλέον τουλάχιστον εβδομαδιαίες αποστολές προς την Τουρκία.
  • Αναφορικά με την Υπηρεσία Ασύλου, ο συνολικός μέσος χρόνος από αρχική καταγραφή μέχρι έκδοση απόφασης ουσίας είναι στις 27 ημέρες για το 2020 έναντι 183 ημερών το 2019. Οι εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου αυξήθηκαν κατά 6,7% την 31/1/2020 σε σχέση με την 31/12/2019.
  • Οι εκκρεμείς προσφυγές, στην Αρχή Προσφυγών μειώθηκαν κατά 2.868 από 1/1/2020, δηλαδή μείωση 24%.

Ταυτόχρονα από τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας φαίνεται η τεράστια αύξηση των αφίξεων τις τελευταίες μέρες, ενώ το προηγούμενο διάστημα υπήρχε η τάση για διατήρηση των ροών σε παρόμοια σε το 2019 κατάσταση. Από την αρχή του χρόνου έχουν φτάσει 8.432 μετανάστες (6.673 από τα νησιά και 1.759 από τον Εβρο). «Αυτή την εβδομάδα 1.288 άτομα έφτασαν στα νησιά του Αιγαίου, σημειώνοντας αύξηση από τις 778 αφίξεις της περασμένης εβδομάδας και από τις 153 αφίξεις πέρσι κατά την ίδια περίοδο. Οι μέσες ημερήσιες αφίξεις σε όλα τα νησιά αυτή την εβδομάδα ήταν 184, σε σύγκριση με 111 την προηγούμενη εβδομάδα» αναφέρει η Υπατη Αρμοστεία. Από τις 2 Μαρτίου, περίπου 42.050 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο διαμένουν στα νησιά του Αιγαίου. Η πλειοψηφία των μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου είναι από το Αφγανιστάν (49%), τη Συρία (20%) και τη Σομαλία (6%). Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 22% του πληθυσμού και τα παιδιά το 34%, από τα οποία περισσότερα από 6 στα 10 είναι ηλικίας μικρότερης των 12 ετών. Περίπου το 14% των παιδιών είναι ασυνόδευτα ή χωρισμένα από τις οικογένειές τους, κυρίως από το Αφγανιστάν.

Σε ό,τι αφορά το κρίσιμο σημείο των επιστροφών στην Τουρκία, με τα τελευταία στοιχεία η πλειοψηφία των ατόμων που επέστρεψαν είναι Πακιστανοί υπήκοοι (35%), οι Σύροι αποτελούν το 19% και ακολουθούν οι Αλγερινοί, Αφγανοί και Ιρακινοί. Από όλους εκείνους που επέστρεψαν, το 43% δεν εξέφρασε τη βούληση να υποβάλει αίτηση ασύλου ή απέσυρε τη βούλησή τους να υποβάλουν αίτηση ασύλου ή απέσυραν την αίτησή τους στην Ελλάδα.

Δείτε τους πίνακες της έκθεσης του υπουργείου:

«Πολιορκία» στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Η χώρα μας εδώ και επτά ημέρες δέχεται μεγάλες πιέσεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Ενδεικτικά, στον Έβρο από πρωί του Σαββάτου (29/02) έως το απόγευμα της Τετάρτης (04/03) έχει αποτραπεί η είσοδος στη χώρα σε 34.778 πρόσφυγες και μετανάστες και έχουν γίνει 244 συλλήψεις.

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά για τον Έβρο – Αποστολή του Newsbomb.gr

Δείτε φωτογραφίες στην gallery:

Οι ροές στα νησιά, όπως είπαν στο Newsbomb.gr o περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και ο πρόεδρος των λιμενικών στη Μυτιλήνη, τα τελευταία 24ωρα είναι μηδενικές. Η κατάσταση όμως χαρακτηρίζεται έκρυθμη στη Μυτιλήνη καθώς πρόσφυγες και μετανάστες που διέμεναν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Μόρια επιχειρούν να φύγουν από το νησί, μετά από ψευδή SMS που λαμβάνουν και αναφέρουν ότι πλέον μπορούν να μετακινηθούν στην ενδοχώρα.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά για την Μυτιλήνη – Αποστολή του Newsbomb.gr

Δείτε φωτογραφίες στην gallery:

Τα κλειστά κέντρα και οι εναλλακτικές

Οι εξελίξεις και η ομολογουμένως καθυστερημένη αντίδραση συνολικά στην διαχείριση του μεταναστευτικού αναγκάζουν την κυβέρνηση να «τρέξει» τον σχεδιασμό για την δημιουργία κλειστών κέντρων. «Έχουμε εξαγγείλει πέντε περιοχές για κλειστές δομές. Προχωρήσουμε στην Κω, τη Λέρο και τη Σάμο, αλλά υπήρξαν ισχυρές αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες και τις τοπικές Αρχές στη Χίο και τη Μυτιλήνη», σημειώνουν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου.

Σημειώνουν επίσης ότι δεν είναι ρεαλιστικό να απορρίπτεται η ιδέα της δημιουργίας νέων κέντρων σε συνάρτηση πάντα με το κλείσιμο των παλαιών. «Πρέπει να ξέρουν όλοι ότι, όταν προτείνουμε κάποια εναλλακτική λύση, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι θα υπάρχει αυτή η εναλλακτική λύση ή αλλιώς μπορεί να υπάρχει η Μόρια, η Βιάλ ή το Βαθύ», τονίζουν.

Από την άλλη, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη αποκάλυψε πως στις Σέρρες θα δημιουργηθεί κλειστό κέντρο και συγκεκριμένα στο στρατόπεδο Βασιλειάδη, όπου και θα μεταφερθούν οι μετανάστες που μπήκαν στην Ελλάδα μετά την 1η Μαρτίου 2020, από την ημερομηνία δηλαδή που εφαρμόζεται με πράξη νομοθετικού περιεχομένου η αναστολή του δικαιώματος ασύλου.

Όπως αποκάλυψε, το κλειστό κέντρο στις Σέρρες θα αφορά «αποκλειστικά αυτούς που έχουν μπει παράνομα στη χώρα από την 1η Μαρτίου» και θα λειτουργήσει προσωρινά, καθώς «στόχος μας είναι να επιστρέψουν στις χώρες τους, να απελαθούν όλοι όσοι έχουν μπει τις τελευταίες ημέρες».

Προκλήσεις δίχως όρια

Σε ρητορικό επίπεδο, την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτόξευσε κεκαλυμμένες απειλές κατά της Ελλάδας, με αιχμή το προσφυγικό/μεταναστευτικό. Ο πρόεδρος της Τουρκίας ζήτησε από την Ελλάδα και την Ευρώπη να αντιμετωπίσουν με σεβασμό τους πρόσφυγες, ενώ έδειξε φωτογραφία Ελλήνων προσφύγων στη Συρία κατά τη ναζιστική κατοχή.

«Ένα από αυτά τα αγοράκια ή κοριτσάκια από την Ελλάδα σε αυτή τη φωτογραφία ενδέχεται να είναι ο παππούς ή η γιαγιά του Κυριάκου Μητσοτάκη», είπε ο κ. Ερντογάν.

Δείτε φωτογραφίες στην gallery:

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά τις δηλώσεις

Και εν συνεχεία είπε ότι «ο Έλληνας που προσπαθεί με κάθε δυνατό τρόπο να μη δέχεται πρόσφυγες στη χώρα του δεν θα πρέπει να ξεχνάει ότι ίσως έρθει μια μέρα που θα βρεθεί εκείνος στη θέση να αναζητήσει συμπόνια».

Στο ίδιο μήκος κύματος όμως κινούνται όλες οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών της Άγκυρας. Υπενθυμίζεται και ότι ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Ομέρ Τσελίκ ισχυρίστηκε ότι «οποιοσδήποτε λέει ότι είναι αλληλέγγυος με την Ελλάδα, λόγω του ότι η Ελλάδα προστατεύει τα ευρωπαϊκά σύνορα, είναι υπεύθυνος για τους φόνους από την ελληνική αστυνομία και για τους στρατιώτες που ανοίγουν πυρ σε μετανάστες. Ένας τόσο απάνθρωπος εγωισμός είναι πρωτοφανής». Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένοι τουρκικοί ισχυρισμοί έχουν κατ' επανάληψη διαψευσθεί από την ελληνική κυβέρνηση.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Έβρος: Έφτασαν τα προϊόντα της SUPERFOODS – Σπουδαία βοήθεια για τον Στρατό και την Αστυνομία

Μεταναστευτικό: Η κυβέρνηση θέτει την ΕΕ προ των ευθυνών της και ετοιμάζει κλειστά κέντρα