ΕΘΝΙΚΑ

Οι Σκοπιανοί δεν θέλουν αλλαγή ονομασίας

Οι Σκοπιανοί δεν θέλουν αλλαγή ονομασίας

Η πλειοψηφία των Σκοπιανών δεν θέλει αλλαγή στην ονομασία της χώρας για διεθνή χρήση, ακόμα και αν αυτό άνοιγε τις πόρτες για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με έρευνα της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID) το 59% των ερωτηθέντων δεν αποδέχονται αλλαγή, ενώ ποσοστό 37% απάντησε ότι θα συμφωνούσε με κάτι τέτοιο.

Ωστόσο, σημαντική είναι η διαφοροποίηση στις απαντήσεις Σλαβομακεδόνων και Αλβανών.

Σε ποσοστό 74%, οι Σλαβομακεδόνες δεν επιθυμούν αλλαγή της ονομασίας της χώρας για διεθνή χρήση, με στόχο την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, ενώ μόλις 22% συμφωνεί.

Αντίθετα, ποσοστό 79% των Αλβανών λέει «ναι» στην αλλαγή του ονόματος της χώρας για διεθνή χρήση, για να καταστεί δυνατή η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, ενώ 18% λέει «όχι».

Επίσης, ποσοστό 65,5% επί του συνόλου των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η αλλαγή του ονόματος πρέπει να αποφασιστεί μέσω δημοψηφίσματος, ενώ ποσοστό 28,8% τάσσεται κατά.

Εντύπωση επίσης προκαλεί άλλο σημείο της έρευνας, σύμφωνα με το οποίο μεγάλο ποσοστό Σκοπιανών δηλώνουν μέλη κάποιου κόμματος. Συγκεκριμένα, 26,3% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι είναι εγγεγραμμένα κομματικά μέλη, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2010 ήταν 22,6% και το 2009 20,5%.

Από αυτούς που δήλωσαν ότι είναι μέλη κάποιου κόμματος, ποσοστό 77,5% σημείωσε ότι το κίνητρο ήταν το προσωπικό συμφέρον και μόλις το 10,1% δήλωσε ότι επιθυμεί να συμβάλει στην υλοποίηση του προγράμματος του κόμματος στο οποίο ανήκει.