ΕΘΝΙΚΑ

Oruc Reis: Έφτασε Αττάλεια - «Μάζεψε» το ερευνητικό ο Ερντογάν

Oruc Reis: Έφτασε Αττάλεια - «Μάζεψε» το ερευνητικό ο Ερντογάν
AP

Εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis – Έληξε χωρίς να ανανεωθεί η τουρκική NAVTEX

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τελικά φαίνεται ότι «μαζεύτηκε», έστω και προσωρινά και δεν ανανέωσε τη NAVTEX απομακρύνοντας έτσι από την ελληνική υφαλοκρηπίδα το τουρκικό ερευνητικό.

Συγκεκριμένα το Oruc Reis από τις 23:00 περίπου το βράδυ του Σαββάτου πλέει εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Το τουρκικό ερευνητικό έπειτα από 35 ημέρες πλεύσης σε διεθνή ύδατα, αλλά σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, βρίσκεται ανοιχτά της Αττάλειας και όπως όλα δείχνουν επέστρεψε στο λιμάνι.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία τουρκική NAVTEX για το Oruc Reis είχε εκδοθεί στις 31 Αυγούστου και αφορούσε στη χρονική περίοδο 2 - 12 Σεπτεμβρίου.

Η θέση του τουρκικού ερευνητικού λίγο πριν τις 9 το πρωί της Κυριακής:

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ αποδίδει την απομάκρυνση του Oruc Reis και την μη ανανέωση της NAVTEX «στις συνομιλίες που ξεκίνησαν στο ΝΑΤΟ» και προσθέτουν ότι έκανε «σεισμικές έρευνες» στο διάστημα του προηγούμενου μήνα.

Δείτε ΕΔΩ την ακριβή θέση του Oruc Reis

Οι επόμενες ώρες θεωρούνται κρίσιμες, καθώς σήμερα το πρωί μεταβαίνει στο Καστελόριζο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, με τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να παραμένουν σε κόκκινο συναγερμό αφού είναι πιθανό το ενδεχόμενο οι Τούρκοι να παρενοχλήσουν την συνοδεία της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πέτσας: Θετικό βήμα η επιστροφή του Oruc Reis στην Τουρκία

Θετικό βήμα χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τη μη ανανέωση της παράνομης τουρκικής Navtex και την επιστροφή του Oruc Reis προς την Τουρκία, μιλώντας στoν ΣΚΑΪ το πρωί της Κυριακής (13/09).

Εξήγησε ότι το βασικό ζητούμενο όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν να υπάρξει μια κίνηση έμπρακτης αποκλιμάκωσης από την πλευρά της Άγκυρας και πως τώρα η Αθήνα περιμένει συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση και τις επόμενες ημέρες.

«Είμαστε έτοιμοι να ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών από εκεί που το έκοψε η Τουρκία τον Μάρτιο του 2016 και αυτό, επαναλαμβάνω, έχει σαν αντικείμενο τη λύση της μιας και μόνης διαφοράς μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναφερόμενος στην τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, και τα μηνύματα που έστειλε στην Τουρκία από την Κύπρο, είπε ότι «είναι πολύ μεγάλο το βάρος των ΗΠΑ για να το αγνοήσει κανείς».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ασύλληπτη τραγωδία στην Πατρών – Πύργου: Νεκρό μωράκι 16 μηνών σε φρικτό τροχαίο