ΕΘΝΙΚΑ

Πολεμική Αεροπορία: «Κέρβερος» στο Αιγαίο! Rafale, «οχιές» και στο βάθος… F-35

Πολεμική Αεροπορία: «Κέρβερος» στο Αιγαίο! Rafale, «οχιές» και στο βάθος… F-35

Σε πανικό οι Τούρκοι από το εξοπλιστικό μπαράζ της Ελλάδας – Οι ταχύτατες κινήσεις που κάνουν τα ελληνικά «φτερά» πανίσχυρα. 

Απόλυτη κυρίαρχος στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο επιθυμεί να καταστεί τα επόμενα χρόνια η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, προχωρώντας σε εξοπλιστική ενίσχυση που της εξασφαλίζει σαφή εναέρια υπεροχή και ανατρέπει τα δεδομένα στην περιοχή.

Μόλις ένα 24ωρο μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την απόκτηση 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale 4.5 γενιάς, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εκτόξευσε νέα «τορπίλη» για την προμήθεια ακόμα περισσότερων αεροσκαφών για την Πολεμική Αεροπορία.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος υποστήριξε πως οι Ένοπλες Δυνάμεις θα μπορούσαν να αγοράσουν και άλλα μαχητικά Rafale, εφόσον το επιτρέψουν τα οικονομικά της χώρας. «Όλα βρίσκονται στο τραπέζι, στο πλαίσιο ενός οργανωμένου σχεδίου για τον επανεξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Το εκπονήσαμε πολύ προσεκτικά, με το συντονισμό του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Το συνθέσαμε, το φέραμε προς έγκριση στον πρωθυπουργό, το ενέκρινε και το υλοποιούμε», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, προσθέτοντας πως οι Γάλλοι εντυπωσιάστηκαν από τον τρόπο και τον χρόνο που ολοκληρώθηκε η συμφωνία απόκτησης των γαλλικών μαχητικών.

Ο υπουργός Άμυνας δεν διεψευσε τις πληροφορίες που θέλουν τη χώρα μας να προχωρά στην απόκτηση ακόμα μίας μοίρας μαχητικών Rafale, ενώ διεμήνυσε πως τα επόμενα χρόνια η Πολεμική Αεροπορία πρέπει να κάνει και το μεγάλο βήμα της απόκτησης μαχητικών 5ης γενιάς, εννοώντας φυσικά την απόκτηση αμερικανικών F-35.«Πήραμε τα 18 Rafale, το τι θα κάνουμε από δω και στο εξής, θα εξαρτηθεί από την Πολεμική Αεροπορία. Ακούμε τις εισηγήσεις των ειδικών. Αργά ή γρήγορα θα μπει στο τραπέζι η αγορά των F-35, των μαχητικών πέμπτης γενιάς που είναι το μαχητικό αναφοράς στο ΝΑΤΟ. Μπορεί να προκύψει και η αγορά περισσότερων Rafale», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι εξελλίσεται φέτος το πρόγραμμα μετατροπής ελληνικών F-16 σε Viper. «Πρόκειται για την πιο σύγχρονη εκδοχή F-16 στον κόσμο. Σε λίγες ημέρες θα πετάξει στην Αμερική το πρώτο ελληνικό F-16 Viper. Για τα επόμενα επτά χρόνια, θα εξελίσσουμε, ανά έτος, από οκτώ έως δώδεκα F-16 σε Viper».

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Τι ισχύει για τα F-35

Η Ελλάδα είχε ζητήσει εδώ και πολύ καιρό από την κατασκευάστρια εταιρεία των F-35, την Lockheed Martin, ολοκληρωμένη μελέτη για το πώς μια πολεμική μοίρα μαχητικών (18 αεροσκάφη) 5ης γενιάς θα «κουμπώσει» στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Μάλιστα, στο ταξίδι του στην Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διαμηνύσει στον πρώην Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται να ενταχθεί στο πρόγραμμα των Stealth μαχητικών 5ης γενιάς.

Θυμίζουμε άλλωστε, πως το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των 84 F-16 VIPER έγινε με γνώμονα ότι θα λειτουργήσει ως ο συνδετικός κρίκος για την προμήθεια μαχητικού 5ης γενιάς, που είναι το F-35.

f-35a.jpg
Το καλύτερο αεροσκάφος 5ης γενιάς, F-35.

Η αμερικανική κυβέρνηση απάντησε στο αρχικό αίτημα της Αθήνας σχετικά με τη διαθεσιμότητα και τις τιμές για την αγορά 20 αεροσκαφών, η οποία, εφόσον προχωρήσει και σε συνδυασμό με την τρέχουσα αναβάθμιση των 84 F-16 σε Viper, την απόκτηση των Rafale και την συντήρηση των 24 Mirage 2000-5, θα καταστήσει την Πολεμική μας Αεροπορία πανίσχυρη και θα αλλάξει τις ισορροπίες στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Αναμφισβήτητα, μια τέτοια εξέλιξη θα έδινε ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα στην Πολεμική μας Αεροπορία, ιδιαίτερα δε από τη στιγμή που η Τουρκία δεν πρόκειται να λάβει τα F-35 που έχει παραγγείλει, ως συνέπεια της προμήθειας του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S400.

Οι «οχιές» και ο εκσυγχρονισμός των «παλαιών»

Εδώ και αρκετό καιρό το Newsbomb.gr είχε αναφέρει πως «τρέχουν» δυο πολύ σημαντικά προγράμματα τα οποία θα ενισχύσουν πολύ σημαντικά την ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Συγκεκριμένα, είχε καταγραφεί η αναβάθμιση των 84 F-16 block 52+ και F-16 block 52+ Advance σε Viper, που σημαίνει ό,τι πιο εκσυγχρονισμένο σε F-16 παγκοσμίως.

Τα προγράμματα αναβάθμισης των ελληνικών μαχητικών προχώρησαν με βάση τα χρονοδιαγράμματα και το πρώτο, πρωτότυπο, μαχητικό F-16 Viper έκανε και την πρώτη δοκιμαστική πτήση. Αυτή πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Ιανουαρίου, και στη διάρκειά της έγινε έλεγχος των αναβαθμισμένων συστημάτων του αεροσκάφους. Υπήρξε απόλυτη επιτυχία και δόθηκε έτσι το έναυσμα προκειμένου να συνεχιστούν οι εργασίες και για την αναβάθμιση των υπόλοιπων μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το πρωτότυπο F-16 Viper που πραγματοποίησε ήδη τις πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις στην Ελλάδα.

Tα Viper θα προσδώσουν μεγάλο πλεονέκτημα από αέρος στην Ελλάδα έναντι της Τουρκίας, αφού η Πολεμική Αεροπορία δεν θα διαθέτει μόνο τα πιο εξελιγμένα F-16 παγκοσμίως αλλά σχεδιάζεται η αναβάθμισή τους και με νέα όπλα, ραντάρ και ηλεκτρονικά συστήματα, που θα δώσουν ακόμα ένα πλεονέκτημα στα ελληνικά «φτερά».

Το μεγάλο πλεονέκτημα του Viper είναι το ραντάρ AESA που το δίνει την δυνατότητα στοχοποίησης παντός καιρού με υψηλής ευκρίνειας απεικόνιση. Επίσης δίνει την δυνατότητα ταυτόχρονης απεικόνισης στόχων σε αέρα και έδαφος. Οι δυνατότητες του ραντάρ πολλαπλασιάζονται με το σκοπευτικό σύστημα Sniper.

Τα Viper όμως για να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις μεγάλες τους δυνατότητες αναμένεται να εξοπλιστούν και με νέα όπλα. Αναφορικά τους πυραύλους AGM-84 Harpoon, για τους οποίους είχε ειπωθεί ότι οι Αμερικανοί δεν είχαν σκοπό να τους δώσουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση προχωρά θετικά για την Πολεμική μας Αεροπορία. Πρόκειται για υπερσύγχρονους πυραύλους, αντίστοιχους των AM-39 Exocet, τους οποίους ήδη διαθέτει η HAF για τα Mirage 2000 και μάλιστα με βεληνεκές άνω των 300 χλμ.

Όσον αφορά την αναβάθμιση των F-16 Block 50, σημειώνουμε πως πρόκειται για αεροσκάφη από την 341 Μοίρα "ΑΣΣΟΙ" και 347 Μοίρα "ΠΕΡΣΕΑΣ" που εδρεύουν στην 111 Πτέρυγα Μάχης στην Νέα Αγχίαλο Βόλου και η αναβάθμισή τους σε block 52+ θα κρατήσει τα μαχητικά ικανά και αξιόμαχα για τουλάχιστον για 15 με 20 χρόνια.

Η αναβάθμιση των 38 F-16 block 50 θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις τις 111 Πτέρυγας Μάχης από Έλληνες τεχνικούς και θα προχωρήσει παράλληλα με την αναβάθμιση στην ΕΑΒ των 84 F-16 block 52+ adv σε VIPER.

Ήδη τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν προχωρήσει σε αναλυτική καταγραφή των αναγκών για τον εκσυγχρονισμό των 38 block 50, ενώ τονίζεται πως η αναβάθμιση θα γίνει με χρήση μεγάλου μέρους υλικών, ανταλλακτικών και απαρτίων που θα προκύψουν από την αναβάθμιση των block52+ adv σε Viper.

Είναι προφανές πως με 18 Rafale, 18 F-35 (σ.σ. αν όλα πάνε κατ' ευχήν), 84 F-16 Viper, 25 αναβαθμισμένα Mirage 2000-5, 38 F-16 block 52+ και τους καλύτερους πιλότους του ΝΑΤΟ, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία αποκτά υπεροχή στον ουρανό του Αιγαίου και αναγκάζει την Άγκυρα να... ξανασκεφτεί την τακτική των προκλήσεων πάνω από το Αρχιπέλαγος.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σήφης Βαλυράκης: Νέες αποκαλύψεις – Η λογομαχία με ψαρά και η εκδοχή της εγκληματικής ενέργειας