ΕΘΝΙΚΑ

Εξοπλιστικά: Θρίλερ στη ΓΔΑΕΕ – Αποχωρεί ο Λάγιος; Έτοιμος να τον αντικαταστήσει ο Αλεξόπουλος

Εξοπλιστικά: Θρίλερ στη ΓΔΑΕΕ – Αποχωρεί ο Λάγιος; Έτοιμος να τον αντικαταστήσει ο Αλεξόπουλος

Όλο το παρασκήνιο των τελευταίων ωρών – Προς τι οι διαρροές που θέλουν τον έμπειρο Αντιπτέραρχο ε.α. να παραιτείται και να δίνει τη θέση του στον Αντιναύαρχο ε.α.

Αναστάτωση επικράτησε το απόγευμα της Τετάρτης (21.04) στο ελληνικό «Πεντάγωνο» μετά την πληροφορία ότι παραιτείται από τη θέση του Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων ο Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α Θεόδωρος Λάγιος.

Μάλιστα, δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν και τον αντικαταστάτη του κ. Λάγιου, ονοματίζοντας τον Αντιναύαρχο ε.α. Αριστείδη Αλεξόπουλο, τον άνθρωπο πίσω από τις προσπάθειες που έκανε το Πολεμικό Ναυτικό για την ένταξη σε υπηρεσία των κορυφαίων υποβρυχίων Type 214.

Οι διαρροές ωστόσο, μέχρι και το πρωί της Πέμπτης (22.04) δεν επιβεβαιώνονται από το ελληνικό «Πεντάγωνο», ενώ ο ίδιος ο κ. Λάγιος με δήλωσή του διαψεύδει κατηγορηματικά τις πληροφορίες που τον θέλουν να παραιτείται. «Διαψεύδω κατηγορηματικά ότι παραιτήθηκα ή ότι σκοπεύω να παραιτηθώ. Συνεχίζω το έργο μου σε αγαστή συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας», είπε στα «Παραπολιτικά» ο κ. Λάγιος.

Βέβαια, ο έμπειρος Αντιπτέραρχος μπορεί να ξεκαθαρίζει τις προθέσεις του, ωστόσο, οι προθέσεις της κυβέρνησης μπορεί να είναι διαφορετικές και ενδεχομένως τις επόμενες ώρες να υπάρξουν εξελίξεις επί του ζητήματος.

Υπενθυμίζουμε πως ο Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α Θεόδωρος Λάγιος, έχει χειριστεί πλήθος κρίσιμων για την Εθνική Άμυνα προγραμμάτων, όπως η προμήθεια των ελικοπτέρων MH-60R για τα οποία το Newsbomb.gr έχει σήμερα αναλυτικό ρεπορτάζ, η σύμβαση FOS των αεροσκαφών Mirage 2000, η απόκτηση τορπιλών για τα υποβρύχια του Στόλου, η σπουδαία συμφωνία για την προμήθεια των αεροσκαφών Rafale, αλλά και η εξαιρετικά σημαντική σύμβαση με την ισραηλινή κυβέρνηση για το Διεθνές Αεροπορικό Κέντρο Καλαμάτας.

Τελευταία υπήρξε δυσφορία και αιχμές για καθυστερήσεις από την πλευρά της ΓΔΑΕΕ αναφορικά με την προμήθεια των 1.200 περίπου τεθωρακισμένων M1117. Πληροφορίες αναφέρουν πως το αρμόδιο κλιμάκιο του ΓΕΣ περίμενε να πάρει το πολυπόθητο έγγραφο από την ΓΔΑΕΕ για να μεταβεί στο Βισμπάντεν της Γερμανίας, εκει όπου εδρεύει η Ευρωπαϊκή Δύναμη των ΗΠΑ και υπήρχαν διαθέσιμα 80 Μ1117 σε άριστη κατάσταση. Τελικά, η ΓΔΑΕΕ έστειλε το σχετικό έγγραφο μετά από 4 μήνες. Το ΓΕΣ κινήθηκε ταχύτατα, έστειλε άμεσα το κλιμάκιο στην Γερμανία όμως αντί για 80 τεθωρακισμένα M1117, έχουν απομείνει λιγότερα από 30 διαθεσιμα!

Το έργο του κ. Λάγιου χαρακτηρίζεται ωστόσο επιτυχημένο, αν και ίσως στην κυβέρνηση να επιθυμούν να πιάσει το τιμόνι της ΓΔΑΕΕ ένας άνθρωπος με τεράστια εμπειρία στα ναυτικά προγράμματα. Το βιογραφικό του Αριστείδη Αλεξόπουλου είναι εντυπωσιακό και ενδεχόμενη επιλογή του σίγουρα έχει εξεταστεί λεπτομερώς από την πολιτική ηγεσία.

Έχουμε τονίσει ότι το Πολεμικό Ναυτικό θα πάρει – δικαίως – τη «μερίδα του λέοντος» από το εξοπλιστικό πρόγραμμα, με κέντρο φυσικά τις 4 νέες φρεγάτες που θα αποτελέσουν την βασική μονάδα κρούσης του ελληνικού Στόλου. Στον επικεφαλής λοιπόν της ΓΔΑΕΕ, είτε θα είναι ο κ. Λάγιος είτε ο κ. Αλεξόπουλος πέφτει το τεράστιο βάρος ολοκλήρωσης αυτής της εξαιρετικά σημαντικής συμφωνίας, για την οποία η χώρα μας σκοπεύει να ξοδέψει 5 δισ. ευρώ.

Η απόφαση λοιπόν για τον επικεφαλής της ΓΔΑΕΕ είναι στα χέρια της κυβέρνησης και τις επόμενες ώρες θα ξέρουμε αν παραμένει επικεφαλής ο Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α Θεόδωρος Λάγιος ή θα παραδώσει τη σκυτάλη στον Αντιναύαρχο ε.α Αριστείδη Αλεξόπουλο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πολεμικό Ναυτικό: Έρχονται οι «φονιάδες» των τουρκικών υποβρυχίων-Το 2021 το πρώτο Romeo στην Ελλάδα