ΕΘΝΙΚΑ

Μέση Ανατολή: Στην Παλαιστίνη μεταβαίνει ο Δένδιας - Κατασβεστικό ρόλο στην κρίση παίζει η Ελλάδα

Μέση Ανατολή: Στην Παλαιστίνη μεταβαίνει ο Δένδιας - Κατασβεστικό ρόλο στην κρίση παίζει η Ελλάδα
Intime News

Η Ελλάδα παίζει έναν εκ διαμέτρου αντίθετο ρόλο από την Τουρκία, η οποία φαίνεται πως θέλει να οξύνει την ήδη πολύ τεταμένη κατάσταση που έχει επιφέρει τον θάνατο εκατοντάδων αμάχων μεταξύ των δυο πλευρών

Υπό το βλέμμα της ελληνικής διπλωματίας βρίσκεται η νέα αιματηρή κρίση που έχει ξεσπάσει στη Μέση Ανατολή, με την Ελλάδα να είναι από τις χώρας που παίζουν «κατασβεστικό» ρόλο, καθώς διατηρεί πολύ καλές σχέσεις τόσο με το Ισραήλ όσο και με τις παλαιστινιακές Αρχές.

Η Ελλάδα παίζει έναν εκ διαμέτρου αντίθετο ρόλο από την Τουρκία, η οποία φαίνεται πως θέλει να οξύνει την ήδη πολύ τεταμένη κατάσταση που έχει επιφέρει τον θάνατο εκατοντάδων αμάχων μεταξύ των δυο πλευρών.

Άλλωστε, χθες ο Νίκος Δένδιας, πραγματοποίησε συνάντηση στην Αθήνα και με τον Παλαιστίνιο πρέσβη, Μαρουάν Τουμπάσι (Marwan Toubassi), ενώ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τις πιο άμεσα εμπλεκόμενες δυνάμεις της περιοχής όπως, ο Αιγύπτιος ομόλογός του Σάμεχ Σούκρι (Sameh Shoukry), αλλά και με τον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιτ.

Ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να συνεχίσει τις διπλωματικές ενέργειες, μεταβαίνοντας σήμερα στα παλαιστινιακά εδάφη, προκειμένου να υπάρξει μια πιο έμπρακτη προσπάθεια για την κατάπαυση του πυρός αλλά σκοπός παράλληλα είναι να αξιολογηθεί πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση στην Μέση Ανατολή, όπου για δεύτερη εβδομάδα πραγματοποιούνται οι αιματηρές συγκρούσεις.

Σημειώνεται ότι ο Νίκος Δένδιας είναι ο πρώτο υπουργός Εξωτερικών από την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα επισκεφτεί την περιοχή από την έναρξη της κρίσης, ενώ αναμένεται να μεταφέρει την αξιολόγησή του για την κατάσταση που επικρατεί στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συγκάλεσε ο ύπατος εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ με αντικείμενο τις εξελίξεις, και το οποίο συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα με τηλεδιάσκεψη.

Κατά την επίσκεψή του, ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει συναντήσεις με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ’, με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι και με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμεντ Ιμπραχιμ Στάγεχ, και όχι με τον υπουργό Εξωτερικών Ριάντ Αλ Μάλικι, όπως αρχικά ανακοινώθηκε, λόγω έκτακτης αλλαγής του προγράμματος του τελευταίου.

Την ίδια μέρα, ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί και στην Ιορδανία, όπου θα συναντηθεί με τον Ιορδανό ομόλογό του Αϊμάν Σαφαντί.

Τέλος, ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στο Κάιρο την Πέμπτη 20 Μαΐου, όπου θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε περισσότερα:

Κορονοϊός: Προβληματίζει η «χαλάρωση» - Η ΕΛ.ΑΣ. κάνει «restart» στους ελέγχους