ΕΘΝΙΚΑ

Φρεγάτες: «Κλείδωσε» η συμφωνία για τις Belh@rra – Στο Παρίσι και ο Παναγιωτόπουλος για… υπογραφές

Φρεγάτες: «Κλείδωσε» η συμφωνία για τις Belh@rra – Στο Παρίσι και ο Παναγιωτόπουλος για… υπογραφές

Επιβεβαιώνεται πλήρως το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr που από το Σαββατοκύριακο ενημέρωσε για την απόφαση απόκτησης τριών Belh@rra και τριών GoWind - Το Πολεμικό Ναυτικό γυρίζει σελίδα και οι Ένοπλες Δυνάμεις βάζουν στη φαρέτρα του έξι πανίσχυρα πλοία τελευταίας τεχνολογίας – Πέφτουν οι υπογραφές και για την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών

Ικανοποίηση επικρατεί στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού από τις καταιγιστικές εξελίξεις στο ζήτημα των νέων φρεγατών, μιας και η χώρα μας, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, συμφώνησε με τη Γαλλία για την αγορά τριών φρεγατών Belh@rra με option αγοράς ακόμα μίας και τριών ακόμα κορβετών Gowind, με κορυφαίο τεχνολογικό εξοπλισμό και πανίσχυρο οπλισμό.

Όπως ενημερώσαμε από το Σαββατοκύριακο στο Newsbomb.gr, η Naval Group, μετά την συμφωνία των AUKUS και την απώλεια της «χρυσής» συμφωνίας ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ με την Αυστραλία για συμβατικά υποβρύχια, διαμόρφωσε εκ νέου την πρόταση για την Ελλάδα, την οποία μάλιστα μετέφερε στην Αθήνα ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της Naval Group.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα γαλλική πρόταση αφορά την ναυπήγηση τριών φρεγατών Βelhara, ενώ στο «πακέτο» προβλέπεται και η ναυπήγηση τριών κορβετών Gowind. Η πρώτη φρεγάτα ήδη κατασκευάζεται για λογαριασμό του Γαλλικού Ναυτικού σε γαλλικά ναυπηγεία ενώ και οι υπόλοιπες προβλέπεται να ναυπηγηθούν στη Γαλλία. Οι τρεις κορβέτες Gowind προτείνεται να κατασκευαστούν στην Ελλάδα και σε ελληνικά ναυπηγεία. Οι Γάλλοι μάλιστα, φέρονται να δεσμεύονται ότι θα παραδώσουν στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τις δύο πρώτες Belhara μέσα στο 2025.

Εδώ και καιρό γράφουμε στο Newsbomb.gr πως παρά τις εξαιρετικές προτάσεις των υπολοίπων χωρών, οι Γάλλοι βρίσκονταν πάντα ένα βήμα πιο μπροστά και δεν έπεσαν ποτέ από την κορυφή της λίστας του ΓΕΝ, έχοντας την πιο αξιόπιστη – κατά πολλούς - λύση για τις ανάγκες του ελληνικού Στόλου, δηλαδή, φρεγάτες με έμφαση στην αντιμετώπιση πολλαπλών απειλών, με αυξημένες δυνατότητες στην κάλυψη περιοχής, με σύγχρονα συστήματα ηλεκτρονικού και ανθυποβρυχιακού πολέμου.

«Αγκάθι» βεβαίως παρέμενε η ενδιάμεση λύση, με τη Naval ωστόσο να έχει απάντηση και σε αυτό, μιας και η Αθήνα είχε εκφράσει δυσφορία για τα πλοία 25ετίας που είχαν προταθεί αρχικά, την Latouche-Treville και την Jean Bart. Πρότεινε λοιπόν, αντί για μεταχειρισμένα πλοία, η χώρα μας να αποκτήσει τις πολύ αξιόλογες και ολοκαίνουργιες κορβέτες Gowind. Άρα, έχουμε τρεις πανίσχυρες φρεγάτες τελευταίας τεχνολογίας που πλαισιώνεται από πυρήνα βαριά οπλισμένων φρεγατών.

Η κορβέτα GoWind.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να κατά τη σημερινή συνάντηση με τον Εμάνουελ Μακρίον να δώσουν τα χέρια για την απόκτηση των Belh@rra και των GoWind, αλλά και την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών, με τις επίσημες ανακοινώσεις να αναμένονται το πρωί της Τρίτης.

Επίσης, τις επόμενες ώρες μεταβαίνει στη γαλλική πρωτεύουσα ο Έλληνας υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος μαζί με την Γαλλίδα ομόλογό του και τους ηγέτες των δύο κρατών θα συζητήσουν τις τελικές λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Πηγές του ελληνικού «Πενταγώνου» συστήνουν υπομονή και παραπέμπουν στις επίσημες ανακοινώσεις, ωστόσο, ο ενθουσιασμός είναι διάχυτος για την απόκτηση των κορυφαίων γαλλικών φρεγατών, ενός όπλου σαφέστατα «gamechanger» για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αποστολή Newsbomb.gr στο Αρκαλοχώρι Κρήτης: Οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους μετά τα 5,8 Ρίχτερ

The Voice: Γιος πασίγνωστου τραγουδιστή ανέβηκε στη σκηνή και σάρωσε τα πάντα (video)

Συνελήφθη ο ληστής της τράπεζας στη Μητροπόλεως - Έφερε βαρύ οπλισμό